Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з менеджменту.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3.3 Особливості функціонування організацій різних форм власності та організаційно-правових форм

1. Підприємства, що засновані на приватній власності

Приватне підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб'єкта господарювання — юридичної особи.

Право приватної власності виникає на підставі отримання громадянином доходів від участі в суспільному виробництві, від індивідуальної праці, ведення підприємницької діяльності, вкладення коштів у кредитні установи, акціонерні товариства, а також на майно, одержане внаслідок успадкування або укладення інших угод, не заборонених законом.

2. Підприємства, засновані на колективній власності.

Право колективної власності виникає на підставі добро­вільного об'єднання майна громадян та юридичних осіб для створення кооперативів, акціонерних товариств, інших госпо­дарських товариств та об'єднань; передавання державних підприємств в оренду; перетворення державних підприємств в акціонерні та інші товариства; державних субсидій; по­жертвувань організацій та громадян, інших цивільно-правових угод.

  1. Підприємства, засновані на державній власності.

Об'єктом державної власності є майно державних підприємств, а суб'єктом — держава в особі Верховної Ради України.

  1. Підприємства, засновані на комунальній власності.

Суб'єктами права комунальної власності є:

  • Автономна Республіка Крим в особі її Верховної Ради;

  • адміністративно-територіальні одиниці в особі обласних, районних, міських, селищних, сільських рад народних депутатів.

Державне підприємство, яке відповідно до законодавства України не підлягає приватизації, за рішенням Кабінету Міністрів України може бути перетворене в казенне підприємство.

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні.

Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для цього майно, формує відповідно до законодавства статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства. Унітарними є підприємства державні, комунальні, підприємства, засновані на власності об'єднання громадян, релігійної орга­нізації або на приватній власності засновника.

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства.

Виділяються такі орга­нізаційно-правові форми господарювання підприємств (див. табл. 10)

Таблиця 10

Перелік та характеристика організаційно-правових форм господарювання

Організаційно-правова форма господарювання

Характеристика організаційно-правової форми господарювання

1

2

І. Індивідуальне підприємництво

1.Приватний підприємець

Діяльність фізичної особи (зареєстрованої як приватного підприємця), заснована на її особистій власності та виключно її праці без права найму робочої сили.

ІІ. Унітарні підприємства

2.Приватне підприємство

Підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства

3.Селянське господарство

Підприємство, засноване на власності та праці громадян України - членів однієї сім'ї, з метою виробництва, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції

Продовження таблиці 10

1

2

4.Державне підприємство

Підприємство, засноване на загальнодержавній власності.

5.Комунальне підприємство

Підприємство, засноване на комунальній власності територіальної громади.

6.Орендне підприємство

Підприємство, створене орендарем на основі оренди цілісного майнового комплексу існуючого державного або комунального підприємства, чи майнового комплексу виробничого структурного підрозділу (структурної одиниці) цього підприємства з метою здійснення підприємницької діяльності.

III. Корпоративні підприємства

7. Підприємство з інозем­ними інвестиціями

Підприємство, в статутному фонді якого не менш як десять відсотків становить іноземна інвестиція.

8. Господарські товариства

Підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку. Вони поділяються на:

  • акціонерні товариства;

  • товариства з обмеженою відповідальністю;

  • товариства з додатковою відповідальністю;

  • повні товариства;

  • командитні товариства

8.1. Акціонерне товариство (АТ)

Підприємство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості і акціонери відповідають за зобов'язан­нями товариства тільки в межах належних їм акцій. Поділяються на: ВАТ і ЗАТ

8.2. Товариство з обмеже­ною відповідальністю

Підприємство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

8.3. Товариство з додатковою відповідальністю

Підприємство, статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів, і яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників.

Продовження таблиці 10

1

2

8.4. Повне товариство*

Підприємство, всі учасники якого, відповідно до укладеного між ними договору, здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном.

8.5. Командитне товариство*

Підприємство, в якому один або декілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність, і несуть за його зобов'язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути накладено стягнення (повні учасники), а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами (вкладники).

*Учасниками повного товариства, повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб'єкти підприємництва.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1. Визначте початкові і підготовчі етапи утворення підприємства.

  2. Визначте етапи реорганізації підприємства.

  3. Дайте характеристику організаційно-правових форм господарювання.

ТЕМА 4. Особливості управління організаціями

План