Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з менеджменту.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. В чому економічна сутність банкрутства?

  2. Які функції Закона «Про банкрутство»?

  3. Що є підставою про порушення справи про банкрутство?

  4. Які можна визначити наслідки банкрутства.

  5. В чому зміст плану фінансового оздоровлення підприємства?

Тема 7. Управління комерційною і маркетинговою підсистемами План

7.1 Реалізація комерційної функції

7.2 Управління маркетинговою діяльністю підприємства

7.3 Управління матеріально-технічною підсистемою

Література

[6], [12], [14], [20], [24]

7.1 Реалізація комерційної функції

Виробничі підприємства дуже часто займаються комерційною діяльністю. Комерція – це організація торговельної діяльності, спрямованої на здійснення процесів купівлі-продажу товарів для задоволення попиту покупців та одержання прибутку.

Комерція: забезпечує встановлення збалансованого ринку; сприяє формуванню оптимальних пропорцій між виробництвом та суміжними сферами; виявляє попит на товари; збуджує виробниче підприємництво; здійснює ефективний оборот товарів; забезпечує задоволення потреб населення у това­рах та послугах; стимулює активну діяльність суб'єктів підприєм­ництва; вносить відповідний внесок у формування дохо­дів державного бюджету.

Основні суб'єкти здійснення підприємницької діяльності в оптовій та роздрібній торгівлі: оптові бази; торгові склади та інші посередницькі; підприємства оптової торгівлі; універсами; універмаги; торгові дома; магазини-склади; павільйони; палатки; пересувна роздрібна торговельна мережа; виставки-продажі; тощо.

Функції (елементи) комерційної діяльності оптових та роздрібних підприємств: вивчення попиту та кон'юнктури; пошук та вибір прийнятних постачальників; встановлення господарських зв'язків; організація товаропостачання; організація прогресивних форм продажу товарів; вплив на виробництво щодо поставок товарів, підвищення їх якості; розширення асортименту; закупівля товарів; розробка асортиментної політики; оперативне маневрування товарними ресурсами; формування товарного асортименту; реклама товарів і послуг; організація та проведення ярмарок і виставок-продаж; пошук місцевих товарних ресурсів; здійснення експортно-імпортних операцій; здійснення контролю за виконанням договірних відносин; надання сервісних послуг покупцям (споживачам); оптова реалізація; стимулювання закупівлі та продажу товарів; надання різних комерційних послуг суб'єктам ринку.

Загальна схема здійснення підприємництва в оптовій (роздрібній) торгівлі

Умовні позначення:

Т - товар

Гз - плата за куплений товар( за оптовими цінами).

Гр - належна сума від реалізації товару

Сутність комерційної операції:

Підприємець закуповує товар Т у власника (частіше у виробника). Він сплачує за закуплений товар його власнику грошову суму Гз, яка залежить від кількості товару та його ціни за одиницю.

Далі підприємець продає товар покупцю та одержує належну грошову суму Гр. З суми виручки від реалізації товару відраховуються витрати на оплату найнятих працівників, транспортування, утримання готового приміщення, оренду, витрати на зберігання товарів, амортизацію, рекламу, податки та інше. Правовою основою здійснення торгових операцій є договір куплі-продажу товарів.