Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з менеджменту.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 2. Сутність основних підсистем організації

План

2.1 Технічна, технологічна, організаційна та соціально-психологічна підсистеми

2.2 Специфіка менеджменту на кожній стадії життєвого циклу

Література

[5], [9], [16], [19], [20], [25]

2.1 Технічна, технологічна, організаційна та соціально-психологічна підсистеми

Кожна соціально-економічна система насамперед складається з самостійних, але взаємозалежних підсистем - керованої і керуючої (об’єкта і суб'єкта управління).

До керованої підсистеми належать всі елементи (наприклад, підприємства), що забезпечують безпосередній процес створення матеріальних благ чи надання послуг.

До керуючої підсистеми належать всі елементи, що забезпечують процес цілеспрямованого впливу на колективи людей і ресурси керованої системи.

Окрім того на підприємствах (організаціях) виділяють такі ведучі підсистеми:

  • технічна - взаємозалежний, взаємообумовлений функціональною приналежністю комплекс устаткування, що забезпечує вирішення завдань підприємства;

  • технологічна - обумовлена розподілом процесу виробництва на стадії та процеси;

  • організації виробництва і управління - це процес поєднання технічних і технологічних систем та трудових ресурсів для вирішення основних завдань підприємства;

  • економічна система підприємства - це єдність економічних процесів, а також економічних зв'язків у русі виробничих фондів;

  • соціальна - працівники, з яких складається колектив і які в процесі спільної праці вступають у визначені соціальні відносини.

Таким чином, підприємство як організаційна система має певну структуру як у керуючій, так і в керованій підсистемах. Якщо керована підсистема визначається техніко-технологічними особливостями даного виробництва та виробничими зв’язками, то керуюча підсистема – функціями, які потрібно виконувати в процесі управління, розмірами та складністю виробництва. Від того, які функції необхідні для виконання завдань, що розв'язуються підприємством, багато в чому залежатиме організаційна структура та структура управління.

2.2 Специфіка менеджменту на кожній стадії життєвого циклу

Організації зароджуються, розвиваються, досягають успіхів, слабшають і, зрештою, припиняють своє існування. Деякі з них існують нескінченно довго, але жодна не живе без змін. Нові організації формуються щодня. У той же час щодня сотні організацій ліквідуються назавжди. Ті. що вміють адаптуватися, процвітають, негнучкі — зникають. Якісь організації розвиваються швидше за інші і роблять свою справу краще, ніж інші. Керівник повинен знати, на якому етапі розвитку знаходиться організація, і оцінювати, наскільки прийнятий стиль керівництва відповідає цьому етапу.

Саме тому широко розповсюджене поняття про життєвий цикл організацій як про передбачувані їх зміни з певною послідовністю станів протягом часу. Застосовуючи поняття життєвого циклу, можна побачити таке існують виразні етапи, через які проходять організації, і переходи від одного етапу до іншого є передбачуваними, а не випадковими.

Концепції життєвого циклу приділяється велика увага в літературі про вивчення ринків. Життєвий цикл використовується для пояснення того, як продукт проходить через етапи народження чи формування, росту зрілості й спаду. Організації мають деякі виняткові характеристики. що вимагають певної модифікації поняття життєвого циклу. Один з варіантів розподілу життєвого циклу організації на відповідні тимчасові відрізки передбачає такі етапи:

1. Етап підприємництва. Організація перебуває в стадії становлення, формується життєвий цикл продукції. Цілі є ще нечіткими, творчий процес протікає вільно, просування до наступного етапу вимагає стабільного забезпечення ресурсами.

2. Етап колективності. Розвиваються інноваційні процеси попереднього етапу, формується місія організації. Комунікації і структура в рамках організації залишаються в сутності неформальними. Члени організації витрачають багато часу на виконання своїх обов'язків і демонструють високі зобов'язання.

  1. Етап формалізації й управління. Структура організації стабілізується, вводяться правила, визначаються процедури. Наголос робиться на ефективності інновацій і стабільності. Розробка і прийняття рішень стають головними компонентами організації. Зростає роль вищої керівної ланки організації, процес прийняття рішень стає більш зваженим, консервативним. Ролі уточнені таким чином, що вибуття тих чи інших членів організації не викликає серйозної небезпеки.

  2. Етап розробки структури. Організація збільшує випуск своїх продуктів і розширює ринок надання послуг. Керівники виявляють нові можливості розвитку. Організаційна структура стає більш комплексною і відпрацьованою. Механізм прийняття рішень децентралізований.

  3. Етап спаду. Внаслідок конкуренції ринку, що скорочується, в організації зменшується попит на свою продукцію чи послуги. Керівники шукають шляхи утримання ринків і використання нових можливостей. Збільшується потреба в працівниках, особливо тих, хто має найбільш цінні спеціальності. Кількість конфліктів нерідко збільшується. До керівництва приходять нові люди, які намагаються затримати занепад. розробки і прийняття рішень централізований.

Графічно основні етапи життєвого циклу організації показані на рисунку 2, де по висхідній лінії показано створення, ріст і зрілість організації, занепад - позначений спадаючою кривою.

На основі проведених досліджень і узагальнення накопиченого досвіду життєвого циклу організації можна представити більш детально, як це зроблено в таблиці 1. Стадії розвитку організації наведені досить розгорнуто в образній формі; дана характеристика основних властивостей організації на кожному тимчасовому відрізку її розвитку. Розглянемо характерні риси кожної з названих тут стадій розвитку організації.

Народження

час

Рис. 2. Життєвий цикл організації (типова крива)

Народження. Засновники організації виявляють незадоволені вимоги споживача чи соціальні потреби. Цілеспрямованість, здатність ризикувати і відданість справі характеризують цей етап. Нерідко використовується директивний метод керівництва, який потребує швидкого виконання і ретельного контролю. Для тих, хто в цей період працює в організації, характерні найвища згуртованість і взаємодія.

Дитинство. Небезпечний період, оскільки найбільша кількість невдач відбувається протягом перших років після виникнення організації. Зі світової статистики відомо, що величезна кількість організацій невеликого масштабу зазнають невдачі через некомпетентність і недосвідченість керівництва. Завдання цього періоду — швидкий успіх. Цілі — здорове існування і розвиток, а не просте виживання. Нерідко вся робота виконується на межі можливостей, щоб не втратити темп зростаючого успіху. Управління здійснюється діяльним і підготовленим керівником і його командою.

Таблиця 1

Стадії розвитку організації

Стадії

Народження

Дитинство

Отроцтво

Рання зрілість

Розквіт сил

Повна зрілість

Старіння

Оновлення

Фактори

Первинні цілі

Виживання

Короткост-роковий прибуток

Прискоре-ний ріст

Систематичний ріст

Збалансова-ний ріст

Унікальність, образ

Обслуго­вування

Оновлення

Тип лідера

Новатор

Опортуніст

Консуль-тант

Учасник

Корпоратив-на діяльність

Державний діяч

Адміністратор

Реоргані-затор

Організацій­ний характер

Боротьба

Досягнен-ня

Зміни

Розширен-ня, диверсифі-кація

Системна орієнтація

Зрілість, задоволення собою

Орієнта-ція на структу-ри, що склалися

Орієнта-ція на зміни

Організацій­ний образ

Із собою в центрі уваги

Місцевий

Секційний

Національ-ний

Багатонаціо­нальний

Міжнарод-ний

Самозадоволений

Самокритич­ний

Концентрація енергії на

Новому

Конкурент-ції

Завоюван-ня

Координа-ції

Інтеграції, управлінні

Пристосуванні

Продов-женні існуван-ня

Оновленні, розвитку

Центральна проблема

Вихід на ринок

Існування

Частка ринку

Багатосто-ронній ріст

Централіза-ція і автономність

Рівновага інтересів

Стабільність

Омолод-ження

Тип планування

Із передбаченням

Із передбаченням

Продажі, бюджет

За замовленнями, спеціаліза-ція

Складний, комплексний

Соціально-політичний

Екстраполяція

Творчий

Мета управління

Одна людина

Мала група однодумців

Делегуван-ня

Децентралізо­ваний

Централізо­ваний

Колегіальний

Заснова-ний на тради-ціях

Змагаль-ний, заохочу-вальний

Організаційна модель

Максимізація прибутку

Оптиміза-ція прибутку

Плановий прибуток

Хороший стан

Соціальна відповідаль-ність

Соціальний інститут

Бюрократія

Насліду-вання Фенікса

Отроцтво. Під час цього перехідного періоду ріст організації здійснюється, як правило, несистематично, ривками; організація набирає однак координація проводиться нижче мінімального рівня. Більш організовані процедури.

Повна зрілість. Маючи компетентне, але не завжди відповідальне керівництво, організація діє практично сама по собі. Дуже часто встановлюється небажаний стан загальної благодушності. Незважаючи на те що картина доходів цілком прийнятна, темпи росту сповільнюються. Організація може відхилятися від своїх первісних цілей під впливом зовнішнього тиску. Разом з тим слабості занадто очевидні. Ці симптоми нерідко ігноруються керівництвом.

Старіння. Цей період ніколи б не настав, якби керівництво організації постійно усвідомлювало необхідність відновлення. Конкуренти незмінно заміряються на частку організації на ринку.

Відновлення. Організація спроможна відродитися з попелу, як Фенікс. Це може зробити нова команда керівників, уповноважених на проведення реорганізації і здійснення планової програми внутрішнього організаційного розвитку.

На різних стадіях життєвого циклу організацій управління має свої характерні особливості (табл. 2).

Таблиця 2

Менеджмент на різних стадіях життєвого циклу підприємства

Назва етапу

Характерні особливості менеджменту

1

2

Зародження

Початок формування стратегічного потенціалу підприємства; головна ціль - виживання на ринку, організація праці - спрямованість на максимізацію прибутку, основне завдання - вихід на ринок, перше поєднання складових виробничого процесу, подолання бар'єрів "входу"

Прискорення росту

Головна мета - короткостроковий прибуток та прискорене зростання; основне завдання - закріплення ринку, організація праці спрямована на планування прибутку та розробку механізму стимулювання, підвищення ступеня агресивності конкурентної стратегії підприємства, виникнення системи зв'язків виробничого процесу

Уповільнення росту

Головна мета - систематичний, збалансований ріст та формування індивідуального іміджу, основне завдання - ріст по різних напрямках технологічного процесу підвищення рівня організації праці, повне подолання бар'єрів "входу", закінчення формування кадрової підсистеми, початок оновлення технічної бази, тенденція загального зниження рентабельності

Продовження таблиці 2

1

2

Зрілість

Найвищий рівень розвитку підприємства, найвища продуктивність використання ресурсів (Каретто-ефективність); головна мета - забезпечення стабільності, збереження досягнутого рівня розвитку на найдовший відрізок часу; вибір оптимальної системи стосунків; початок реорганізації основних ланок технологічного процесу та основних підсистем підприємства, тенденція до старіння персоналу: формального та фізичного

Занепад

Головна мета - забезпечення оновлення всіх функцій підприємства, ріст забезпечується за рахунок колективізму; основне завдання - омолодження, організація праці - впровадження найсучасніших досягнень НОП

Цілі підприємства залежать від стадії життєвого циклу підприємства (табл. 3).

Останнім часом на Заході дістала поширення теорія виживання організації в умовах "структурного зрушення". В основі цієї моделі лежать такі положення: 1) спеціалізовані підприємства в цілому більш досконалі, ніж диверсифіковані, але менш живучі;

2) згодом рентабельність має тенденцію до зменшення;

3) з віком "смертність" підприємств падає.

Таблиця 3

Залежність цілей підприємства від стадії його життєвого циклу

Стадії життєвого циклу

Головна мета підприємства

Проміжні цілі

1

2

3

1. Народження

Виживання

Вихід на ринок

2. Дитинство

Короткочасний прибуток

Укріплення становища на ринку

3. Юність

Прискорене зростання обсягів продажу та прибутку

Захоплення своєї частини ринку

4. Рання зрілість

Постійне зростання обсягів діяльності

Диверсифікація діяльності (освоєння додаткових напрямків діяльності)

Продовження табл. 3

1

2

3

5. Зрілість

Формування іміджу підприємства та збалансоване зростання

Зміцнення становища підприємства на освоєному ринку

6. Старіння

Збереження позицій

Забезпечення стабільності господарської діяльності

7. Відродження

Пошук додаткових імпульсів у діяльності підприємства

Технічне переозброєння, нові постачальники, впровадження нових технологій та інше

Автори даної теорії вважають, що в будь-якій організації відбувається боротьба між силами, зацікавленими в підвищенні ефективності її діяльності і в її виживанні. У перші роки після створення організації ефективність відіграє переважну роль, але рано чи пізно організація входить у період "тривог", коли з найбільшою силою виявляються антагоністичні інтереси різних груп усередині і поза підприємствами.

Проблемам виживання підприємств присвячено багато робіт різних фахівців. Становить інтерес "біологічний підхід", розкритий у роботах А. Ерелі і Ж. Моно, які ставлять перед собою мету відповісти на запитання, чи існує життєвий цикл підприємств, аналогічний життєвому циклу біологічних об'єктів. Сучасні дослідження дозволили зробити такі висновки:

  • Підприємства старіють, як і живі істоти, що виявляється в зниженні сприйняття підприємства до всього, що виходить за формалізовані рамки. Така формалізація перетворює організації на закриті системи.

  • Цілком закрита система, тобто система, яка не може інтегрувати нову інформацію, стає застиглою, а отже, мертвою. Вона перестає розвиватися, втрачає здатність до адаптації. Підприємства можуть продовжувати існувати, але схожі на вмираючих, життя яких підтримується за допомогою складного устаткування.

  • У рамках "біологічного підходу" роль керівника підприємства полягає, з одного боку, в підтримці системи в стані відкритості, з другого боку, він повинен орієнтувати ресурси організації на інновації, що забезпечать виживання підприємства, його адаптацію до оточення, що змінюється.

  • Управління організацією в даному режимі містить певний ризик, пов'язаний з порушенням функціонування підприємства чи необхідністю зміни існуючих керівних структур (це може піти на користь підприємству, але являє загрозу для самих керівників). Підтримка відкритості системи обходиться дорожче в плані фінансів, часу, стресів, ніж управління на принципах планування, але є основним чинником виживання підприємства в сучасних умовах.