Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fedinyak.MPrP.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.8 Mб
Скачать

1 Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 14. - Ст. 168.

249

виконання трудових обов'язків в СП порівняно з законодав­ством України.

6. Іноземці можуть працювати в Україні у вільних еконо­мічних зонах. Зокрема, мова йде про працю в експеримен­тальній економічній зоні "Сиваш", створеній у межах міст Красноперекопськ, Армянськ і Красноперекопського району Автономної Республіки Крим відповідно до Указу Президента України "Про Північнокримську експериментальну економіч­ну зону "Сиваш" від ЗО червня 1995 р.

На трудоправовий статус іноземних працівників у цій та інших зонах поширюється законодавство України з урахуван­ням особливостей нормативно-правових актів про вільні (еко­номічні) зони в Україні. Відповідно до Закону України "Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон" від 13 жовтня 1992 p., забезпечен­ня працівниками у вказаних зонах здійснюється працедавця­ми на контрактній основі з обов'язковою інформацією органу господарського розвитку зони про залучення трудових ресур­сів. Іноземець може виконувати за строковим контрактом будь-яку роботу чи займати будь-яку посаду аж до виконав­чого директора органу господарського розвитку спеціальної (вільної) економічної зони. Зарплата працівників економічної зони визначається контрактом і обмеженню не підлягає, але не може бути нижчою за мінімальну зарплату, визначену за­конодавством України. Іноземним працівникам гарантується переведення їхніх доходів, одержаних від роботи на цій території України, за кордон, у т. ч. накопичення та відсотки на них у фінансово-кредитних установах економічної зони. Іноземні працівники можуть вкладати свої кошти у будь-які не заборонені законом види підприємницької діяльності як на території зони, так і за її межами на території України.

Водночас законодавчий акт про створення та регулювання діяльності кожної економічної зони має визначати конкретні вимоги, що випливають із положень конвенцій МОП, зокрема принципів Тристоронньої декларації МОП про багатонаціо­нальні підприємства й соціальну політику. Так, відповідно до Закону України "Про деякі питання валютного регулювання та оподаткування суб'єктів експериментальної економічної зони "Сиваш" від 23 лютого 1996 р.2 іноземці можуть бути зареєстровані на зазначеній території України як суб'єкти під-

Урядовий кур'єр. — 1995. — 6 липня. 2

Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 11. — Ст. 52.

250

приємницької діяльності та можуть реалізувати свої інвес­тиційні проекти, затверджені Кабінетом Міністрів України, у межах цієї зони під час проведення локального економічного експерименту.

  1. Іноземці можуть бути направлені в Україну для здійс­ нення представницьких функцій. Так, вони як службовці іно­ земного суб'єкта господарської діяльності можуть бути спів­ робітниками їхніх представництв в Україні. Діючи в інтересах іноземного контрагента, від його імені та за його дорученням, співробітники виконують свої функції згідно з чинним за­ конодавством України. Для здійснення представницьких функцій управління зарубіжних установ МЗЕЗторгу України видає іноземцям спеціальні службові картки терміном до З років, які діють на всій території нашої держави та повер­ таються до МЗЕЗторгу після припинення повноважень їх володільців.

  2. Трудовий статус іноземців — членів дипломатичного персоналу, співробітників адміністративно-технічного, обслу­ говуючого персоналу дипломатичних представництв визна­ чається законодавством держави, що надіслала їх в Україну.

  3. На співробітників міжнародних урядових організацій поширюються норми актів цих організацій.

Окремі питання, пов'язані з трудовими правами іноземців в Україні, вирішуються на основі взаємності. Так, Конвенцією між Урядом України та Урядом Республіки Польща про уник­нення подвійного оподаткування доходів і майна та поперед­ження податкових ухилень 1993 р. регулюються питання опо­даткування загальної суми заробітної плати, директорського гонорару, пенсій (ренти) і т. д. Реторсії в Україні щодо іно­земців у сфері трудових відносин не застосовувалися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]