Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fedinyak.MPrP.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.8 Mб
Скачать

§ 5. Товарообмінні (бартерні) операції

Товарообмінні (бартерні) операції як вид експортно-ім­портної діяльності регламентуються переважно законодав­ством держав. В класичному розумінні — це обмін товарами, роботами чи послугами без руху грошових коштів (англійське законодавство та практика). У деяких державах бартерні опе­рації допускають рух грошових коштів. Наприклад, відповідно до ст. 2-304(1) Єдиного торгового кодексу США ціна може бути сплачена грошима або іншим способом. Ця норма засто­совується, крім інших, і до бартерного договору, оскільки аме­риканська концепція договору купівлі-продажу охоплює, на відміну від англійської, ще й бартерну угоду. Англійський за­кон про купівлю-продаж товарів 1979 р. до бартерного дого­вору не застосовується. Проте можливим є застосування норм Закону про поставку товарів і надання послуг 1982 р.

Бартерний договір є консенсуальним, оскільки право влас­ності на товар (результати робіт, послуг) переходить до іншої сторони в момент, узгоджений сторонами. Цей договір іноді називають компенсаційним, оскільки виконання його однією стороною здійснюється для так званого "зустрічного задово­лення", "для компенсації". Невиконання зобов'язання однією із сторін може стати підставою для невиконання зобов'язань іншою. Водночас бартерна угода не є зустрічною угодою, ос­кільки вона оформляється, на відміну від зустрічної торгівлі, не двома, а одним договором.

При бартерному договорі встановлюється або кількість вза-ємопоставлюваних товарів (робіт, послуг), або сума, на яку сторони зобов'язуються поставити товар (роботи, послуги). Бартерний договір має вартісну оцінку. Вона залежить від оцінки вартості самого товару, оцінки послуг третьої сторони (відсотки за посередництво, комісійні тощо). Оцінка договору має значення, наприклад, для з'ясування митними органами розміру мита, зборів. З метою виконання бартерного договору в уповноважених банках можуть відкриватися рахунки. На них відображається вартість обумовлених у договорі товарів (робіт, послуг).

В Україні діє декілька нормативно-правових актів з питань бартерних операцій. Основним з них є Закон України "Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності" від 23 грудня 1998 р. Відпо­відно до 5 цього Закону товарообмінна (бартерна) операція у галузі зовнішньоекономічної діяльності — це один із видів експортно-імпортних операцій. Вона оформляється бартерним

174

договором або договором зі змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних) поставок передбаче­на в натуральній формі. Договір укладається між суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України та іноземним суб'єктом господарювання. Він передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, роботами, послугами у будь-якому поєднанні, не опосередкований рухом грошових коштів у го­тівковій чи безготівковій формі.

Право на проведення товарообмінних операцій мають усі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України, керу­ючись при цьому законодавством України. Кабінет Міністрів України може заборонити проведення товарообмінних опера­цій, предметом яких є товари (роботи послуги). У бартерному договорі зазначається загальна вартість товарів, що імпорту­ються, чи загальна вартість товарів (робіт, послуг), що експор­туються за цим договором з обов'язковим вираженням в іно­земній валюті, віднесеній Національним банком України до першої групи Класифікатора іноземних валют.

Товари, що є предметом бартерного договору, оцінюються з метою створення умов для забезпечення еквівалентності об­міну, для митного обліку, визначення страхових сум, оцінки претензій, застосування санкцій. Для оцінки товарів (робіт, послуг) застосовують ціни, що визначаються суб'єктами зов­нішньоекономічної діяльності України на договірних засадах з урахуванням попиту та пропозиції, а також інших факторів, які діють на відповідних ринках на час укладення бартерних договорів. У випадках, передбачених законодавством України, контрактні ціни визначаються вказаними суб'єктами відповід­но до індикативних цін.

Товари, що імпортуються за бартерним договором, підляга­ють ввезенню на митну територію України у строки, зазначені в такому договорі, але не пізніше 90 календарних днів із дати митного оформлення (дати оформлення вантажної митної декларації на експорт) товарів, що фактично експортовані за бартерним договором, а в разі експорту за бартерним догово­ром робіт, послуг — із дати підписання акта або іншого доку­мента, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.

У разі експорту за бартерним договором високоліквідних товарів строки ввезення на митну територію України імпорт­них товарів не повинні перевищувати 60 календарних днів з дати оформлення вивізної вантажної митної декларації. Пере­лік високоліквідних товарів встановлюється Кабінетом Мі­ністрів України. Зазначені строки не перериваються і не поновлюються в разі зміни предмета бартерного договору.

175

При цьому переоформлення здійснюється в установленому порядку, а строк грошової оплати високоліквідних товарів продовжується до 90 днів.

Інші строки передбачено Указом Президента України "Про продовження строків ввезення на митну територію України товарів, що імпортуються в Україну підприємствами шинної та гумо-азбестової промисловості за бартерними договорами" від 5 червня 1996 р. Ним установлено, що товари, зазначені в Переліку до цього Указу, котрі імпортуються за бартерними договорами з країн Латинської Америки, Південно-Східної Азії, Центральної та Південної Африки підприємствами, пере­лік яких визначає Міністерство промисловості, підлягають ввезенню на митну територію України у строки, передбачені в таких договорах, але не пізніше 150 календарних днів із дати митного оформлення (дати виписки вивізної вантажної мит­ної декларації) товарів, що фактично експортовані за бартер­ними договорами.

Законом України "Про регулювання товарообмінних (бар­терних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності" встановлено відповідальність за порушення суб'єктом зовніш­ньоекономічної діяльності строків ввезення товарів (виконан­ня робіт, надання послуг) за бартерним договором. Вона по­лягає у стягненні пені за кожен прострочений день у розмірі 0,3 відсотка вартості неодержаних товарів (робіт, послуг). Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати розміру заборгованості. Якщо заборгованість за бартерним до­говором виникла через обставини непереборної сили або форс-мажорних обставин, строки, передбачені вказаним Зако­ном, зупиняються і пеня за їх порушення протягом дії цих обставин не стягується.

Настання та закінчення дії обставин непереборної сили по­винне бути підтверджене довідкою офіційного органу, уповно­важеного державою, де такі обставини мали місце. Обставини форс-мажору підтверджуються в установленому нормативно-правовими актами порядку.

Законом передбачені можливість та наслідки звернення до суду, арбітражного суду, Міжнародного комерційного арбітра­жу чи Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України або іншого уповноваженого арбітражу, в тому числі в іншій країні, з позовною заявою про стягнення забор­гованості за бартерним договором.

1 Урядовий кур'єр. - 1996. - 11 липня.

176

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]