Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник(2).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.38 Mб
Скачать

10. «Ненормальний»

Його поводження аномальне (відхиляється від норми). Ненормальність виявляє себе в сексуальних заграваннях, частих прогулах, постійній неправді. «Ненормальний» керівник часто намагається не зробити щось, а обробитися. Він сподівається, що підлеглі будуть його «покривати». Він постійно стривожений чи збуджений, і важко зрозуміти: цей стан — чи причина чи наслідок якоїсь проблеми.

«Ненормальний» бос боїться відповідальності і, можливо, навіть успіху. Його аномальності потрібно ретельно документувати, щоб представити «надійне свідчення» для одержания перемоги у випадку, якщо він спробує брехати, щоб захистити себе.

Підлеглим, схильним до конфронтації, варто зберігати власні комплекти документів на «ненормального» боса. На словах йому нічого не доведеш.

Сім причин появи псевдокерівників, що не швидко зникнуть:

Псевдоавторитет з набором таких «інструментів», як брутальність і хамство, має свої причини.

Перша причина: наслідування керівника більш високого рангу і часом неусвідомлене копіювання його стилю керування. А тому що брутальність була однією з рис адміністративно-командної системи, то вона не буде вижита доти, поки така система існує чи відверто закамуфльовано.

Друга причина: деяким нашим керівникам легше командувати, наказувати, кричати, чим по-справжньому організувати справу.

Третя причина: недооцінка думки підлеглих. Керівник вважає, що нема чого радитися, рахуватися з ними, тому що їхні знання не відповідають рівню його компетенції.

Четверта причина: криється в помилковій думці, що підлеглі повинні боятися керівника.

П'ята причина: брутальність, чванливість, самодурство начальника можуть бути засобом психологічного захисту. Нормальні людські відносини неминуче виявлять його некомпетентність, неспроможність. З цього приводу американський психолог Т. Шибутани писав, що «ті, хто дуже самовдоволений і владний, лише компенсують укорінене почуття неповноцінності».

От чому такі керівники «чуттєві» до неповаги і неуважності, виявляють велику цікавість до символів статусу і влади, зовнішнім ознакам успіху і постійно стурбовані тим, яке враження вони зроблять на навколишніх. Звідси їхня хвороблива нетерпимість до критики.

Шоста причина: керівником призначений людина-психопат: підозрілий, властолюбний, перебільшена зарозумілість, необґрунтована самеупевненість.

Сьома причина: неправильне відношення вищих органів керування і колег до таких керівників: Так, у нього може бути процвітаюче господарство, але тільки люди використовуються не по-хазяйськи. Але що робити, людські ресурси в нашій країні ще не йшли першим рядком у всяких програмах її процвітання.

Типи працівників.

Вдивляйся у своїх працівників — і ти побачиш, що в кожній ситуації вони поводяться зовсім інакшим чином. І тільки знаючи, як вони себе поведуть, можна ними керувати.

1. «Незамінимий»

Універсал. Погоджується підмінювати, заміщати, представляти. Найчастіше робить не свою роботу і понад свою роботу. Повний гордості, що усе може.

Два рази просити не треба — може образитися. Звертання: «Треба». Розуміє тебе з півслова, іноді навіть сам «працює» на випередження.