Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник(2).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Розділ 1. Теоретико-методологічні аспекти управління персоналом

    1. Управління персоналом як наука

    2. Управління персоналом як специфічна функція менеджменту

    3. Еволюція концепцій і теорій управління персоналом

    4. Суть, завдання, основні принципи та методи управління персоналом

    5. Методичні підходи до аналізу ефективності управління персоналом підприємства

    6. Зарубіжний досвід управління персоналом

Питання для обговорення

Розділ 1. Теоретико-методологічні аспекти управління персоналом

Дай людині рибу, і вона буде ситою один день.

Навчи людину ловити рибу, і вона буде ситою все життя.

Східна мудрість

    1. Управління персоналом як наука

Науку управління персоналом було започатковано наприкінці XIX – на початку XX ст., що було обумовлено орієнтацією суспільного виробництва не лише на матеріальні його складові, а й на людину, на удосконалення її інтелекту, творчих здібностей, культури мислення, створення матеріальних і духовних передумов для всебічного цілісного її розвитку. У процесі свого становлення наука управління персоналом не тільки слідувала за розвитком техніки і технології, а й випередила його, ставши провідним чинником прогресу матеріального виробництва.

Ця наука є невід’ємною частиною загальної науки управління – менеджменту, яка належить до соціальних наук.

ОПрямая соединительная линия 70б’єктом вивчення науки управління персоналом – соціальна підсистема будь-якої організації, яка функціонує у сфері виробництва товарів і послуг.

Такий багатогранний об’єкт може вивчатися багатьма науками – соціологією, індивідуальною і соціальною психологією, правом, економікою тощо. Від цих наук наука управління персоналом відрізняється власне предметом дослідження.

ППрямая соединительная линия 70редметом вивчення науки управління персоналом – процес укомплектування організацій працівниками, їх розвитку, оцінювання і стимулювання, формування високоефективних та висококваліфікованих колективів, стратегічного та оперативного управління окремими працівниками та їх групами.

Під час дослідження процесів управління персоналом використовують загальнонаукові і специфічні методи: системний підхід, спостереження, синтез, індукція і дедукція, моделювання, експериментування, анкетування, інтерв’ювання, вивчення документів тощо.

Наука управління персоналом як самостійна сфера дослідницької діяльності спрямована на продукування нових знань про: людину як суб’єкт трудової діяльності з її психологічними, фізіологічними і діловими якостями; стратегічне та оперативне планування чисельності і структури персоналу; методи управління працівниками у процесі виробничої діяльності; професійну орієнтацію й адаптацію працівників; налагодження соціального партнерства в організаціях; оцінювання й атестування персоналу; управління розвитком персоналу; управління плинністю кадрів; мотивування і стимулювання працівників [Хміль, с.8].

Як свідчать дослідження, важливим чинником реалізації економічних стратегій організації є якість персоналу. Адже нерідко людський чинник є продуктивнішим за фінансовий і матеріальний. Цим обумовлені піклування про постійне підвищення кваліфікації працівників (для 90% організацій внесок персоналу в їхні здобутки найвагоміший).