Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник(2).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.38 Mб
Скачать

2. «Черепаха»

Повільний бос звичайно дружелюбний, милий і доброзичливий. Однак він має два головних недоліки: відкладає своє рішення за будь-яку ціну й обходиться твердженнями загального характеру, уникаючи бути конкретним.

Не засуджуй боса-«черепаху» за ці недоліки. Він – жертва вимогливого, педантичного виховання. Він відкладає твою проблему, щоб уникнути лиха.

Рішення будь-якої проблеми когось зачіпає, викликає чийсь опір. От твій керівник і ходить навколо, уникаючи бути відвертим. Він боїться ранити почуття або, зачепити кого-небудь. Крім того, він боїться зробити помилку, що покаже його непридатність. Тобі нема чого втрачати, ти — за його спиною.

Спробуй знайти «схований бар'єр», через який ніяк не переповзе твій шеф. Скажи йому, що помилки в рішенні проблеми природні, що на ці помилки не буде або сильної негативної реакції.

Запитай, що він має на увазі, коли говорить невизначені чи двозначні слова. Домовся про точний термін для всієї роботи. Будь гнучким, але не погоджуйся на менше, на що можна розраховувати з наявними у твоїх руках твердими фактами.

Використовуй позитивні прийоми й уникай тиску на «черепаху». Йому це буде і не дуже відчутно, і він досить невпевнений сам по собі, щоб додати обороти в рішенні твоєї проблеми.

Спробуй «рекламувати» проблему за допомогою розташованих у ряд альтернатив. Надай підтримку після того, як він прийняв рішення. Поясни, як здорово він допоміг тобі. Візьми частину його відповідальності на себе.

3. «Боєць»

«Боєць» — ходяча бомба, у якій нечутно працює годинний механізм. Раптом зненацька для тебе «боєць» вибухає: він кричить, атакує тебе і вихлюпує сарказми у твою адресу і без адреси. Йому подобається стріляти не перебираючи, швидко і часто.

Енергія його вибуху висохнула, і наступила похмура тиша. «Боєць» боїться власного гніву і своїх емоцій. Для нього відновлення справедливості (реальної чи уявлюваної) — ціль, помста — гарна зброя.

Протистояти йому можна конструктивно. Ти навіть можеш сказати йому, як важко мати « боса, щозаводиться з півоберту,». Попроси особистої зустрічі з ним, не дозволь йому ухилитися від такої зустрічі чи зірвати її.

Покажи чітко, що твої наміри серйозні і ти цілком зосереджений на розв'язуваному питанні. Спробуй направити його енергію в русло цього питання, зроби це на рівні виклику для нього. «Боєць» любить зухвалі ситуації.

4. «Підлабуза»

Він, природно, постійно посміхається, дружелюбний, корисний, гумористичний. Він говорить тобі те, що ти хочеш чути від нього. Якщо спробуєш його «приперти до стінки», краще розлий ртуть і збери її вилкою. «Підлабуза» більше вірить у форму і вплив, чим у сутність і компетентність. Оскільки він завжди, все й усіх схвалює, він звичайно — великий фахівець з вивертів. «Підлесник» боїться прямої розмови і прямої дії. Така поведінка в деяких випадках створює ворогів. Він має потребу в схваленні. Так дай йому те, чого йому бракує. Щиро смійся після його жартів і насолоджуйся його розповідями. Вони бувають досить цікаві.

З іншого боку, не дозволяй йому брати нереалістичні зобов'язання чи давати обіцянки. Підтримуй його відповідальність і вимагай факти — прізвища, місця і підтвердження істинності того, що він обіцяє. Дай йому зрозуміти, що чесність — це найкраще, що може бути в ньому.