Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник(2).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.38 Mб
Скачать

4.2.1. Оперативне планування персоналу

Як вже вказувалось раніше, конкретними об’єктами планування можуть виступати окремі виробничі процеси системи або все виробництво в цілому. Якщо об’єктом планування вибрана наша фірма як елемент цілої системи туристичної галузі країни чи навіть світу, то буде застосовуватись нормативне планування. Воно передбачає підпорядкування вищим цілям існування нашої туристичної установи.

Коли ж нас цікавить наша туристична установа з точки зору туристичного простору даного регіону, партнерів та конкурентів на ринку, то в такому випадку буде застосовуватись стратегічне планування.

За умов, коли конкретними об’єктами планування діяль­ності є виробництво, реалізація, собівартість, трудові ресурси, матеріальні і фінансові результати роботи, інвестиційна діяльність підприємства, застосовується тактичне планування.

По відношеню до окремих дій туристичних підприємств на протязі досягнення своєї мети, використовується оперативне планування.

Види планування відрізняються один від одного також суб’єктом планування (той хто планує). Залежно від того, ким вибираються цілі, завдання та засоби досягнення обраної мети, планування визначається як нормативне – планує міністерство чи вище керівництво країни, стратегічне – безпосередній керівник установи з допомогою фахівців і незалежних експертів, залучаючи верхній ешелон персоналу підприємства, тактичне – безпосередній керівник підрозділу та оперативне – менеджери і звичайні працівники установи. (див табл.1).

Таблиця1

Типи планування в залежності від характеру завдань, засобів та цілей (с.98).

Тип планування

Засоби

Завдання

Цілі

Ідеали

Оперативне

Виби-раються

Дані

Дані

Дані

Тактичне

Виби-раються

Вибираються

Дані

Дані

Стратегічне

Виби-раються

Вибираються

Виби-раються

Дані

Нормативне

Виби-раються

Вибираються

Виби-раються

Виби-раються

Оперативний план роботи з персоналом – це комплекс взаємопов'язаних кадрових заходів, спрямованих на реалізацію конкретних цілей підприємства та кожного працівника окремо, що охоплює планування усіх видів робіт з персоналом і складається, як правило, на рік.

Для розробки оперативного плану роботи з персоналом потрібно за допомогою спеціально розроблених анкет зібрати таку інформацію:

  • відомості про постійний склад персоналу (прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, вік, час вступу на роботу тощо);

  • дані про структуру персоналу (кваліфікація, статево-вікова структура, питома вага інвалідів, питома вага працівників, службовців, управлінців);

  • плинність кадрів;

  • втрати часу через простої, хвороби;

  • дані про тривалість робочого дня (повністю чи частково зайняті, працюючі в одну, декілька змін, у нічну зміну, тривалість відпустки);

  • заробітна плата працівників і службовців (її структура, додаткова заробітна плата, надбавки, оплата за тарифами і вище тарифів). Анкети складають так, щоб одержати основні дані для кадрового планування.Процес планування найбільшою мірою залежить від обраного об’єкту планування та суб’єкту планування, що здійснює даний процес.

Оперативний план ( operating plan): при створенні абсолютно нового підприємства необхідно охарактеризувати правове забезпечення проекту (відомості про реєстрацію, документи для заснування; форма власності, законодавчі обмеження, захист патентів та ін.). Якщо підприємство розширюється, то оперативний план починається відразу з виробничого розділу, де відображується цілий виробничий процес від купівлі нового обладнання чи приміщення до встановлення нового технологічного циклу.

Оперативний план можуть розбивати на два підпункти: перший – організаційний план, в якому міститься інформація про персонал та керівництво і розглядається правове забезпечення проекту, а другий – план виробництва, що відображає виробничий процес та інвестиційне забезпечення, якщо таке потрібне

Оперативний план ( operating plan):

Оперативний план обгрунтовує всі засоби за допомогою яких ви збираєтесь здійснювати своє виробництво: приміщення разом з всім обладнанням, рухомий склад, сировина і матеріали, що використовується для надання відповідних послуг. Для оформлення даних опису приміщення можна використати відповідну таблицю:

Таблиця 4.1.