Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник(2).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.38 Mб
Скачать

5. «Песиміст»

«Песиміст» нещасливий від усього життя, від самого себе, і ти особисто — нещастя теж для нього. Йому, схоже, варто було б працювати десь в іншім місці, але будь-яка інша організація теж не дасть йому щастя й удачі.«Песиміст» обвинувачує, пхикає, шкодує себе і прагне позбутися від скрутного стану, у яке ти неодмінно затягнеш його своїми проблемами. Він глибоко переконаний, що усе, що не в його власних руках, завершиться невдачею. Він вірить, що інші люди зовсім не піклуються про справу, йому довірену, і бажають лише зруйнувати те, що він створив.

«Песиміст» звичайно ретельно ховає власні недоліки чи помилки. Він запекло боїться також, що хто-небудь де-небудь добре проводить час замість того, щоб виконувати його вказівки. Не можна сперечатися з ним, це тільки зміцнює його в негативних поглядах. І не можна розділяти такі погляди, це тільки харчує його песимізм. Не квап його з рішенням. Вислухай, що він говорить, поправ, коли це необхідно, і постався до його турбот конструктивно. Виклади факти й установи «межу жаху» (тобто сценарій найгіршого результату). Якщо тобі це потрібно, енергійно візьмися за роботу сам, не очікуючи його допомоги.

6. «Всезнайка»

Він дійсно знає багато, але його біда в тому, що він діє так, начебто знає все. Він (чи вона) дуже нетерплячий, не здатний слухати.

Якщо він попадає в «матову» (шахову) ситуацію, він звинувачує інших. Він мало має потребу в людях і не любить працювати в групі керівників чи однодумців, де усі рівні.

«всезнайка» думає, що його розум і знання — єдиний спосіб оцінювати, як працюють люди. Він боїться розчарування своїх підлеглих у його знаннях.

Не воюй, не обвинувачуй і не конфліктуй з босом- «всезнайкою». Не намагайся стати «протоэкспер-том» (заперечувати в тім, у чому «усезнайка» вважає себе знавцем). Навпаки, підведи його до рішення проблеми. Запитуй, слухай і виражай вдячність. Можеш запропонувати альтернативи, розроблені на базі варіанта «усезнайки». Він може навіть прихильно їх оцінити.

8. «Некопенгаген»

Це — некомпетентний керівник. Він багато чого не розуміє і не знає, але претендує на те, що знає набагато більше, ніж насправді. Будь обережний з таким босом: він може украсти твої ідеї і видати їх за свої. Він більше всего боїться, що його недоліки стануть відомі.

Якщо ти працюєш з босом-«некопенгаген», детально і точно враховуй як його некомпетентність, так і власні ідеї. Коли розмовляєш з ним, використовуй скоріше факти, чим емоції, щоб довести свою точку зору. Допоможи йому стати більш знаючим і розуміючої. Документально підтверджуй свій внесок у справи фірми.

9. «Ледар-нехлюя»

Його чи її особисті звички (схильності) можуть викликати відразу. Безладдя і хаос панують як у його роботі, так і в особисте життя. «Ледар-нехлюй» не може знайти свої речі, визначити пріоритети задач.

Його одяг постійно зім'ятий, забруднений чи порваний. Він може занадто багато є, курити, непомірковано споживати спиртне. Він не визнає, що він — дорослий, котрий повинний нести відповідальність за свої дії.

Підтримай боса-«ледаря-нехлюя», коли він випадково виявить акуратність у своєму поводженні, і допомагай йому при кожному зручному випадку досягти більшого порядку в його особистому і професійному житті.