Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
podat_prakt .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Розділ 3. Індивідуальні навчально-дослідні завдання

3.1. Коментар Необхідність та призначення індивідуальних навчально-дослідних завдань.

При вивченні дисципліни «Податкова система» особливого значення набувають вивчення теоретичних та практичних аспектів справляння податків і зборів.

Запропоновані індивідуальні навчально-дослідні завдання спрямовані для оволодіння основними поняттями та категоріями пов’язаними із розрахунками фізичних та юридичних осіб з податковими органами.

Виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань має сприяти набуттю навичок самостійної роботи, опрацювання законодавчих і нормативних актів, що регулюють податкову систему Україні. Адже, саме в сучасних умовах, зважаючи на радикальні реформи у податковій сфері, які зумовлені введенням в дію Податкового кодексу України, незаперечної актуальності набувають наукові дослідження фінансових механізмів справляння окремих податкових платежів.

Мета індивідуальних навчально-дослідних завдань полягає в наступному:

- самостійне вивчення частини матеріалу дисципліни;

- застосування теоретичних знань при вирішенні конкретних виробничих ситуацій;

- розвиток навичок самостійної роботи з нормативно-інструктивними матеріалами, літературними джерелами та податковою звітністю платників податків.

За своїм змістом індивідуальні навчально-дослідні завдання мають являти собою завершену письмову наукову роботу у межах навчальної програми курсу, яка складається з теоретичного та практичного розділів і виконується на основі, як одержаних у процесі лекційних та практичних занять навичок, так і набутих під час самостійної роботи знань.

Практичні розрахунки здійснюються на основі аналізу звітності підприємств платників податків і зборів за період останніх 3 – 5 років, в розрізі звітних періодів.

Методика виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань.

Індивідуальні навчально-дослідні завдання по дисципліні «Податкова система» передбачають 25 запропонованих напрямів дослідження. Студенти мають можливість вільного вибору варіанту дослідження. Максимальна кількість повторів варіанту дослідження в рамках академічної групи не має перевищувати 20% їх загальної чисельності (до 5 повторів на групу). При виборі однакового варіанту, дослідження мають обов’язково здійснюватись по різних об’єктах. Студенти мають можливість самостійно запропонувати тему для дослідження, за умови відповідності її профілю дисципліни та представлення викладачеві розгорнутого плану і обґрунтування змісту індивідуального навчально-дослідного завдання.

Структура індивідуального навчально-дослідного завдання

Вступ – обґрунтування, згідно обраного варіанту, теми дослідження, зазначення її актуальності, мети, завдань, об’єкту та предмету дослідження.

Орієнтовний розмір до 2 сторінок.

Увага: Зазначені структурні елементи вступу мають бути чітко виділені

Наприклад:

Мета ІНДЗ – дослідити теоретичні засади та практичні аспекти реалізації фінансового механізму справляння податку на прибуток

1. Теоретичний розділ - обґрунтування теоретичних аспектів у відповідності до обраної теми дослідження. Систематизація нормативної бази та наукових пошуків вітчизняних і зарубіжних вчених.

Орієнтовний розмір 8-10 сторінок.

Увага: Теоретичний розділ має обов’язково містити посилання на опрацьовані джерела. Посилання мають бути на кожній сторінці розділу і відповідати наведеному списку.

2. Практичний розділ - розкриття практичних аспектів обраної теми. Здійснення аналітичної оцінки та висновків стосовно окремих складових обраної теми дослідження. Виконання практичних розрахунків на підставі даних:

- податкової звітності юридичних осіб (підприємств,установ, організацій) та фізичних осіб по окремих податках і зборах;

- звітних та розрахункових даних органів державної податкової служби України;

- статистичних даних Державної податкової служби України;

- аналітичних розрахунків з наукових праць.

Орієнтовний розмір до 5-7 сторінок.

Увага: Практичні розрахунки мають бути здійснені в таблицях з додержанням всіх вимог до їх побудови та оформлення. Основні, з числа наведених в розділі, висновки мають бути проілюстровані графічно з додержанням всіх вимог до їх побудови та оформлення.

Висновки - узагальнення теоретичних та практичних сторін проведеного дослідження. Надання рекомендацій по вирішенню піднятих проблем та пропозицій щодо подальшого розвитку).

Орієнтовний розмір 2- 3 сторінки.

Список використаних джерел.

Орієнтовний розмір до 20 літературних джерел.

Увага: До списку мають бути включені нормативні матеріали з урахуванням останніх змін та наукові праці за останні 3 – 5 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]