Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум гігієна.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
660.48 Кб
Скачать

Заняття 6.6. Гігієна бджіл

Мета заняття 1. Ознайомитися з гігієною бджіл. 2. Вивчити міроприємства поліпшення льотної роботи бджіл. 3. Ознайомитися з прийомами забезпечення ефективної зимівлі бджіл. 4.Засвоїти прийоми профілактики захворювань бджіл.

Бджільництво дає цінні продукти – мед, віск, маточне молочко, прополіс, пилок, бджолину отруту.

Бджоли запилюють сільськогосподарські культури, що підвищує їхню врожайність. Простір у вулику зайнятий стільниками, медом, пергою і є місцем для існування бджіл, називається гніздом. У ньому створюються сприятливі умови для зберігання корму, підтримання оптимальної температури і вологості .

У гнізді бджолиної сім’ї постійно підтримується необхідна температура, влітку – 34-35оС, взимку від 15 до 30оС. Зниження температури у гнізді на 3…4оС на кілька днів затримує вихід бджіл, які часто виводяться дуже дрібними, з короткими хоботками. Підвищена температура згубно діє на розплід.

Температуру в гнізді бджоли регулюють посиленою вентиляцією, або охолодженням (приносять і розбризкують по стінках велику кількість води). В холодну пору для зберігання тепла бджоли утворюють щільний клуб.

Пасіка складається з бджільницької садиби (точка), на якій розміщені вулики, зимівника, сховища для стільників, бджільницької майстерні, кочового будиночка, навісів для запасних вуликів і інвентарю. Пасіки бувають стаціонарні і кочові.

Вимоги до ділянки для розміщення пасіки.

Велике значення має захист пасіки від панівних вітрів. Недотримання цього призводить до ослаблення сімей, нальотів одних бджіл на інших, утруднення орієнтувальних польотів молодих бджіл і маток. Бджоли стають дратівливими, що ускладнює роботу з ними.

При цьому важливо, щоб поблизу не було інших пасік. Найкращим місцем вважаються узлісся і сади. Рідке розставляння вуликів зменшує випадки нападання бджіл на сім’ю розкриту для огляду. Відстань між вуликами повинна бути 4…6 м.

Не рекомендується вулики ставити льотком на південь, тому, що бджоли погано працюють, а стільники часто витягуються і обриваються. Прилітна дошка сильно нагрівається і утруднюється вентилювання вулика. Найкращий напрямок північно-східний. Вулики необхідно ставити на кілки - підставки або козли. Краще якщо це буде ящик з дощок який у холодну пору можна наповнити сухим листям, стружками, тирсою.

Вимоги до вуликів.

Велике значення при використанні вуликів належить вентиляції. Для цього влаштовують верхній і нижній льоток. Своєчасна вентиляція запобігає роїнню, хворобам, обривам стільників і полегшує випаровування води з недозрілого меду.

Навесні і восени вулики утеплюють спеціальними подушками. А влітку вулики слід утеплювати зверху кришки щоб вони сильно не прогрівалися. Ефективні утеплювачі дошки діафрагми у вигляді рамки товщиною не менше 40 мм.

Системи утримання бджіл.

У багатокорпусних вуликах, двокорпусних, вуликах-лежаках, і в 10…16 рамкових.

Основними способами зимівлі бджіл є: зимівля у спеціальних приміщеннях (омшаниках) і зимівля на волі. Найважливішими умова- ми сприятливої зимівлі бджіл вважаються спокій, темрява, температура, добрий корм у достатній кількості та вентиляція у вуликах. Температура в зимівнику повинна бути 0…+4оС відносна вологість 75…80% . Особливої уваги наділяють вентиляції . Бджоли бояться вогкості. При зимівлі на волі вулики утеплюють прикидуючи осокою, хвоєю, листям, а пізніше -снігом не менше ніж на 1 м з боків і 50 см поверх кришки. Навесні його розкидають щоб не залити вулики талою водою. Особливого догляду за бджолами, що зимують під снігом, немає.

Контрольні запитання. 1. Гігієнічні вимоги до розміщення пасіки. 2. Найкраща орієнтація льотків влітку. 3. Які системи утримання бджіл.

4. вимоги до зимівників. 5. Параметри гігієнічного контролю за оптимальними умовами утримання бджіл протягом року.