Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум гігієна.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
660.48 Кб
Скачать

Оцінка якості жому.

В сховище жом надходить теплим і у ньому відбувається процес молочнокислого бродіння під час якого продукт зберігає світлий колір і приємний запах. На поверхні жом підсихає, а молочна кислота піддається гнилісному розпаду, в процесі якого накопичується масляна кислота, що придає жомові різкий запах і неприємний смак. Утворюються шкідливі речовини індол, скатол, меркаптан та ін.

На підсохлих поверхнях жому розвиваються плісняві гриби, які синтезують токсини, тому жом слід укривати подібно силосу, інакше мікроорганізми, що розвиваються у ньому синтезують оцтову і масляну кислоти. Згодовування худобі великої кількості кислого жому небезпечно для тварин. Перекислий жом амонізують переводячи значну кількість кислот в амонійні солі.

Оцінка якості браги.

Брага – основний продукт спиртового виробництва. Свіжа брага хороша добавка до грубих кормів для великої рогатої худоби, але залишки її обов’язково необхідно видаляти з годівниць, вони швидко розкладаються і можуть бути причиною отруєння тварин. Для пониження кислотності до браги додають вапно в кількості 50г на 50л. Тільним коровам за 2…3 місяці до отелу брагу згодовувати не рекомендується.

Органолептична оцінка браги полягає у визначенні кольору, запаху, рН, загальної кислотності, складу і вмісту кислот.

Брагу, яка одержана з пшениці першої ступені токсичності можна використовувати лише при відгодівлі великої рогатої худоби не більше 30 л за добу.

Визначення наявності спирту в бразі проводять відганяючи 30 – 50 мл і додаючи декілька крапель насиченого розчину йоду в йодистому калії. Колбу ставлять в посудину з гарячою водою, а після остуджування якщо брага має значну кількість спирту то утворюється жовтий наліт йодоформу, а при незначній кількості відчувається лише його запах.

Оцінка якості коренебульбоплодів

Сховища для них повинні бути обладнані вентиляційними трубами у верхній зоні. Закладати на зберігання їх слід сухими, очищеними від землі не пошкодженими.

Для середньої проби відбирають з різних місць сховища 50 кг.

Досліджують на наявність яєць гельмінтів, обмиваючи після 2 годинної витримки в посудині з чистою водою, яку фільтрують через паперовий фільтр, після чого його поміщають в насичений розчин кухонної солі, хороше перемішують, рідину зливають в центрифужні пробірки і центрифугують. Яйця гельмінтів, спливають у вигляді тонкої плівки її знімають петлею з тонкого дроту і поміщають на предметне скло після чого розглядають під мікроскопом.

Визначення нітритів і нітратів у буряках. На поверхню свіжого зрізу буряка, не доторкаючись до нього, наносять декілька кристаликів дифеніламіну, і з допомогою скляної палички змочують їх 2 – 3 краплями концентрованої сірчаної кислоти. Поява рожевого чи синюватого забарвлення, яке швидко зникає свідчить про малий вміст нітритів і нітратів. Буряки з великим вмістом нітратів виключаються з раціону, а при незначній кількості їх допускають до згодовування.

Нітрати в рубці жуйних можуть переходити в нітрити і викликати отруєння тварин. Вміст нітритів не повинен перебільшувати 0,5% в сухій речовині раціону.

Визначення соланіну у картоплі проводять на зрізах, що поміщені у скляну чашку, на які наносять оцтової кислоти (80-90%) концентрації, концентрованої сірчаної кислоти (густина 1,84) і 5% розчину перекису водню. В місцях накопичення соланіну з’являється інтенсивне темно малинове або червоне забарвлення.

Пророслу, недозрілу, вражену грибами картоплю можна згодовувати лише після проварювання але в помірних кількостях. При цьому відвар і паростки видаляють.