Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне завдання 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Практичне завдання 3.

Постановка завдання.

Запропонувати систему компенсаційного соціального пакету для ПАТ «Райз» (структура управління товариством подана на рис. 13.2), котра базувалася б на практиці грейдингу та враховувала переваги так званої системи кафетерію.

Голова торгового комітету

Систему компенсаційного соціального пакету потрібно конкретизувати на рівні наступних посад:

  1. директор фінансового департаменту;

  2. директор департамент управління персоналом;

  3. директор адміністративного департаменту;

  4. керівник ІТ служби;

  5. бухгалтер;

  6. фінансовий контролер;

  7. економіст;

  8. фахівець з обліку кадрів;

  9. фахівець з найму робочої сили;

  10. старший офіс-менеджер;

  11. системний адміністратор;

  12. водій.

Проектована система компенсаційного соціального пакету має відштовхуватися від запропонованої бальної оцінки кожного виду матеріальних благ, що входять до соціального пакета, та орієнтуватися на конкретну суму балів, що встановлюється для кожної посади і, в межах якої працівник самостійно визначатиме набір матеріальних благ (складу його соціального пакета).

Вихідні дані.

В практиці функціонування системи мотивації ПАТ «Райз» використовується система грейдів. При цьому персонал акціонерного товариства цінується за свою здатність давати результати. Грейдінг фіксує цінність кожної виконуваної функції, відображає відмінності між працівниками. Кількість грейдів та розподіл балів за грейдами подано в таблиці 13.2. Всі позиції оцінюються за рівнем їх складності, чим він вищий, тим цінніший фахівець. Заснована на грейдингу система оплати праці в ПАТ «Райз» чітко аргументована: у керівника є об'єктивний план розподілу бюджету, змін зарплати, вдосконалення систем мотивації, фінансування розвитку і навчання співробітників і т. п.

Таблиця 13.2

Кількість грейдів та розподіл балів за грейдами

Грейд 1

Грейд 2

Грейд 3

Грейд 4

Грейд 5

Грейд 6

Грейд 7

Балли

0-50

51-100

101-150

151-200

201-250

251-300

301-350

Як пільги на ПАТ «Райз» використовуються:

  • оплата оздоровчих заходів,

  • оплата проїзду,

  • турбота про дітей співробітників,

  • медична страховка різних рівнів,

  • можливість узяти безпроцентний кредит і обмеження суми і терміну для різних грейдів,

  • можливість відпочити по путівці зі знижкою (для цієї мети використовуються і путівки за рахунок фонду соціального страхування);

Для оптимізації використання пільг планується надавати можливість співробітникам вибрати декілька пільг з певного переліку, перелік пільг має визначатися за рівнем грейда. Саме таким чином буде реалізований так званий «принцип кафетерію» - вибір за інтересами. Мета – задовольнити інтереси і потреби конкретної людини, скоротити непотрібні витрати підприємства.

Методика виконання:

До складу соціального пакета включають як базові соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та соціальне забезпечення, так і додаткові матеріальні блага, надання яких здійснюється роботодавцем за власною ініціативою (рис. 13.2).

Виходячи з визначеної структури соціального пакета, він виконує принаймні три функції: гарантійну, мотиваційну та компенсаторну. Реалізація цих функцій має забезпечувати досягнення основної мети – збалансування індивідуальних потреб працівника зі стратегічними потребами організації

Надання працівникам соціальних пільг та гарантій розглядається як один з напрямів загальної соціальної діяльності підприємств, спрямованої на формування позитивної ділової репутації, і передбачає побудову з працівниками партнерських стосунків, спрямованих на підвищення їхнього задоволення діяльністю організації. У цій ситуації акцент робиться на соціальний діалог, дотримання прав працівників, забезпечення рівних можливостей і безпеки, охорону праці й здоров’я, соціальний захист.

Узагальнюючи практику діяльності комерційних організацій можна дати перелік найбільш вживаних складових соціального пакету [4]:

  • оплата послуг мобільного зв'язку;

  • необмежений доступ в Інтернет;

  • можливість користуватися бібліотекою організації;

Рис. 13.2 Структура соціального пакету

  • оплата проїзду в суспільному транспорті;

  • використання службового автомобіля;

  • право на амортизаційні виплати за використання особистого автомобіля і компенсація витрат на паливо;

  • оплата навчання (додаткова освіта, профільні семінари і тренінги, вивчення іноземних мов, стажування);

  • оплата корпоративних спортивних заходів (наприклад, футбол для чоловіків і басейн для жінок);

  • безкоштовне харчування або компенсації на харчування;

  • організація корпоративних вечірок і днів народжень співробітників;

  • добровільне медичне страхування співробітників і членів їх сімей, страхування життя;

  • надання безпроцентних позик на придбання житла, машини і т. д.;

  • оплата житла для співробітників з інших населених пунктів;

  • оплата навчання дітей співробітників;

  • щорічна вакцинація співробітників;

  • часткова (або повна) оплата медичного обслуговування;

  • надання пільгових путівок;

  • додаткова відпустка;

  • придбання ділових костюмів, корпоративної уніформи, спецодягу;

  • можливість набувати продукції і послуг організації із знижкою.

Одним із способів формування соціального пакета є так звана система кафетерію що виникла в США та заснована на ідеї гнучкого механізму стимулювання, адаптованого до потреб кожного з працівників. Система передбачає бальну оцінку кожного виду матеріальних благ, що входять до соціального пакета. Для кожної посади або працівника особисто встановлюється конкретна сума балів, в межах якої він може самостійно визначати набір матеріальних благ, що входитимуть до складу його соціального пакета. Працівникові це забезпечує можливість отримання більш необхідних для нього матеріальних благ, а роботодавцеві – можливість оптимізації витрат на соціальні потреби, що є основною перевагою цієї системи.

При проектуванні системи компенсаційного соціального пакету необхідно, в першу чергу, визначити загальний перелік складових компенсаційного пакету, включивши, насамперед, ті пільги, що використовуються на ПАТ «Райз», та доповнити його, Вибір додаткових пільг має бути обґрунтованим.

За основу проектованої системи компенсаційних соціальних пільг ПАТ «Райз» потрібно взяти вищезгадану систему кафетерію, врахувавши при цьому бальну оцінку кожної посади згідно вихідних даних практичного завдання (див. табл. 13.2). Для кожної посади, зазначеної в постановці завдання, потрібно визначити набір матеріальних благ, що входитимуть до складу його соціального пакета.

При проектуванні системи компенсаційних соціальних пільг потрібно пам’ятати, що:

  • чим вище грейд, тим ширший перелік пільг

  • соціальні пільги можуть бути різними як для грейдів так і всередині грейда в межах департаментів.

Можливу бальну оцінку складових елементів соціального пакету ПАТ «Райз» відповідно до принципу кафетерію бажано оформити у вигляді таблиці (наприклад табл. 13.3).

Таблиця 13.3