Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум гігієна.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
660.48 Кб
Скачать

Визначення атмосферного тиску

Атмосферний тиск вимірюється висотою ртутного стовпчика, що врівноважує цей тиск. Для цього склянну трубочку довжиною близько 80 см з одним запаяним кінцем заповнюють ртуттю і опускають відкритим кінцем в чашку з ртуттю. У верхній частині трубки утворюється Торічелієва порожнина. По висоті стовпчика ртуті, що залишилася визначають атмосферний тиск в міліметрах ртутного стовпа (мм рт. ст.), який діє на поверхню ртуті: При підвищенні атмосферного тиску зростає рівень ртуті в трубці і при зменшенні тиску її рівень знижується. Нормальним тиском вважають тиск 760 мм рт. ст. або одиницю “бар” – 750 мм рт. ст., а тиск 1 мм рт. ст. відповідає 1,33 мбар. Системою СІ тиск виражають в одиницях Паскалях (Па).

Атмосферний тиск вимірюють ртутним барометром та металевим анероїдом (анероїд від грецьк. – діючий без води, рідини). Їх широко застосовують для гігієнічних досліджень. Основна частина датчик – гофрована коробка, заповнена розрідженим повітрям (до 50…60 мм рт. ст.). В результаті зміни атмосферного тиску стінки коробки або стискаються, або виправляються і зміни передаються на стрілку, що рухається по циферблату, проградуйованому в мм рт. ст., або мілібарах. Показники записують після легкого постукування по склу щоб усунути тертя у важелях передачі.

Для тривалих спостережень за змінами атмосферного тиску та їх записування використовують барографи, які необхідно встановлювати і регулювати за показниками ртутного барометра.

Промисловість випускає комбіновані прилади термогігробарометри і термогігробарографи.

Студенти повинні ознайомитися з роботою приладів.

Визначення вологості повітря

В повітрі завжди є водяна пара. Вона, як і інші гази має пружність і масу. Для числової характеристики вологості повітря використовують гігрометричні показники:

  1. Пружність (е) водяної пари, яка міститься в приміщенні на даний момент (мм. рт. ст., або г/м 3).

  2. Маса (G) водяної пари (г) в одному кубічному метрі повітря за даних умов: г/м3. Пружність або масу водяної пари, що міститься в повітрі за даних умов називають – абсолютною вологістю.

  3. Максимальна вологість (Е) – це максимальний вміст водяної пари за даних умов (г/м3), або (мм рт. ст.). Масу та пружність водяної пари визначають використовуючи показники вологого термометра та спеціальну таблицю (див ст. 17 практикуму).

4. Відносна вологість (R) – це відношення абсолютної вологості до максимальної, виражене в процентах: R=е 100/Е.

При вирахуванні відносної вологості абсолютну визначають по спеціальній таблиці за показниками сухого термометра.

5. Дефіцит насиченості (Д) – це різниця між максимальною і абсолютною вологістю, виражена в г/м3 або мм рт. ст.

Точка роси (ТоС) – температура при якій водяна пара досягає повного насичення, абсолютна вологість наближується до максимальної, внаслідок чого водяна пара конденсується у вигляді крапель.

Визначення абсолютної вологості повітря.

Абсолютну вологість повітря визначають за допомогою статичного психрометра Августа або аспіраційного (динамічного) психрометра Ассмана (аспіраційний від лат.–дихання, відсмоктування).

Статичний психрометр Августа складається з двох повітряних (спиртових, або ртутних) термометрів, які змонтовані на дерев’яній або пластмасовій підставці на відстані п’ять сантиметрів

один від одного. Резервуар одного термометра обгорнутого знежиреним батистом або марлею в 2 ­ 3 шари, а вільний кінець батисту опущено в посуд з дистильованою або перекип’яченою водою.

Психрометр підвішують на штативі в точці дослідження і через 10…15 хвилин знімають показники термометрів. Внаслідок випаровування води з поверхні вологого термометра він буде більше охолоджуватися і його показники будуть нижчі від сухого, при 100%-ій вологості повітря різниці показань термометрів не буде.

За різницею температур обох термометрів, з урахуванням поправки на швидкість руху повітря, визначають абсолютну вологість за формулою:

е = Ев - aс –Тв

е- абсолютна вологість повітря в г/м3;

Ев - максимальна вологість за показниками вологого термометра (визначається за таблицею) в г/м3;

a - психрометричний коефіцієнт, який залежнить від швидкості руху повітря; 0,0013 – при визначенні вологості в закритому приміщенні і вимкненій вентиляції; 0,0007 – при великих швидкостях руху повітря в атмосфері; 0,0011 – при звичайних умовах в приміщенні і при відкритій вентиляції;

Тс – температура повітря по сухому термометру, оС;

Тв – температура повітря по вологому термометру, оС;

В – атмосферний тиск в момент дослідження, мм рт. ст.

Наприклад: Тс = 2ОоС, Тв=15оС, В=751 мм рт. ст., a =0,0011.

е = 12,7 – 0,00011(20-15)751 = 8,570 г/м3