Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум гігієна.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
660.48 Кб
Скачать

2. Визначення хлор потреби води.

Хлорпотреба води – це сумарна кількість активного хлору, яка необхідна для надійного знезараження даної води. Надійним вважають таке знезараження, коли після 30 хвилинного контакту хлорного вапна з водою у воді знаходять залишковий хлор.

Для визначення хлорпотреби використовують вище згадані реактиви: у три колби з плоским дном наливають по 200 мл досліджуваної води. В кожну з них піпеткою на 1 мл вносять краплями 1%-й розчин хлорного вапна: у першу колбу – краплю, другу – дві, у третю – три краплі вміст колб перемішують і залишають у спокою на 20 – 30 хв. Після цього в кожну колбу доливають 1 мл 25% -ного розчину H2SO4, 2мл 10% розчину йодистого калію та 20 крапель 1%-ного розчину крохмалю. При наявності у воді вільного залишкового хлору вміст колби набуває синього забарвлення, а інтенсивність буде свідчити про його кількість.

Для визначення хлорпотреби беруть колбу, де найменша інтенсивність забарвлення, розрахунок роблять за формулою:

Х = а*5б

Де Х - кількість 1%-го хлорного вапна, необхідного для знезаражування води ( хлорпотреба) мл;

а - кількість крапель 1%-ного розчину хлорного вапна, внесеного у дану колбу( 200мл);

б –кількість крапель 1 %-ного розчину хлорного вапна, яка міститься в 1мл. для цього набирають 1 мл розчину у 1- мл піпетку і, тримаючи її вертикально підраховують кількість краплин, якщо відомо, що вода небезпечна у епізоотичному і епідеміологічному відношеннях, то використовують підвищені дози.

Активного хлору – 10… 20мг/л при контакті з водою 15 хв, без попереднього визначення хлорпотреби.

3. Визначення залишкового активного хлору у хлорованій воді Надійно знезаражена та вода, яка після 30 хвилинного контакту з розчином хлорного вапна містить залишкового хлору 0,2…0,3мг/л,

допускається його вміст у хлорованій воді 0,5мг/л .

Для визначення кількості залишкового активного хлору у колбу наливають 200 мл хлорованої води, додають 2 ml 10% розчину йодистого калію, 1 ml 25% розчину сірчаної кислоти, 20 крапель розчину крохмалю. Вміст колби набуде синього забарвлення, після чого його потрібно відтитрувати 0,01 N розчином гіпосульфіту натрію до повного знебарвлення. Розрахунок кількості залишкового хлору за формулою Х=а*5*0,355,

Де Х –кількість залишкового хлору в 1 ml води, мг; а кількість 0,01 N розчину гіпосульфіту, витраченого на титрування 200 мл води, мл; 5 – коефіціент переведення об’єму води до одного літра; 0,355 – кількість активного хлору, якому відповідає 1 мл 0,01 N розчину гіпосульфіту, мг.

В польових умовах, користуючись мілілітровою піпеткою, можна визначити залишковий хлор за формулою:

Х = а*5 *0,355/б

Де – Х – кількість залишкового хлору,мг/л:,

а – кількість крапель 0,01N розчину гіпосульфіту, витраченого на титрування 200 мл води;

б кількість крапель в 1 мл гіпосульфіту натрію;

5 і 0,355 ті ж позначення, що і у попередній формулі.

4. Дехлорування хлорованої води

Якщо хлорована вода містить більше надлишкового хлору, ніж 0,5 мг/л, то її дехлорують, що здебільшого здійснюють гіпосульфітом натрію.

Для дехлорування використовують вміст колби, де найбільш інтенсивне синє забарвлення (див. визначення хлорпотреби води) Для цього вміст колби титрують 0,01N розчином гіпосульфіту натрію до повного знебарвлення, розрахунок кількості гіпосульфіту, необхідного для дехлорування води, роблять за формулою:

Х=(а*5*0,355)-0,5/0,355*2,48

Де Х – кількість гіпосульфіту натрію (порошкоподібного), необхідного для дехлорування 1 л хлорованої води, мг;

2,48 – кількість гіпосульфіту, що міститься у 1 мл 0,01N його розчину, мг;

0,5 – допустимий вміст залишкового хлору у воді після хлорування

а, 5 і 0,355 – див. попередні формули.

Після визначення кількості гіпосульфіту на 1 л хлорованої води роблять розрахунок на всю хлоровану воду.