Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум гігієна.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
660.48 Кб
Скачать

Вимоги, що пред’являють до території для будівництва підприємств

Тваринницькі підприємства і ферми споруджують на землях, які мало придатні для рослинництва не далеко від населених пунктів.

Для будівництва вибирають місце від якого залежить зооветеринарний режим, благоустрій і можливість створення оптимальних умов для організації виробничих процесів.

До території для будівництва пред’являють санітарно – гігієнічні, зооветеринарні, інженерно – технічні, архітектурно – художні і економічні вимоги.

Санітарно -захисна зона служить для попередження забруднень жилого району від мікроорганізмів, пилу, неприємних запахів, що виділяються в процесі виробництва в навколишнє середовище. Ширина її узгоджується з органами санітарно – епідеміологічної служби.

Зооветеринарні розриви між тваринницькими підприємствами визначають згідно норм технологічного проектування.

При вибиранні ділянки для будівництва враховують вимоги по забезпеченню захисту повітря, водойм, грунту, від забруднення виробничими викидами відходами і стоками. Територію розміщують відносно житлової зони з підвітряного боку за напрямком панівних вітрів, а по відношенню до джерел забруднення повітря з навітряного боку. Між підприємством і водоймищем повинна бути не забудована смуга не менше 40 м.

Важливим санітарно – гігієнічним питанням вибору території, являється визначення місця викиду стічних вод. Гідрологічні умови площадки для будівництва вважаються сприятливими при заляганні водоносних горизонтів на глибині більше 5 м, а під тиском 12м. Рекомендується щоб рельєф місцевості був рівним з невеликим нахилом (0,3 –1%), що дозволяє відводити паводкові і зливові води в сторону протилежну жилій зоні.

Розміщення будівель і споруд на території підприємства

За функціональними ознаками будівлі і споруди підприємств поділяють на основні виробничі і обслуговуючого призначення – підсобні виробничі, складські і допоміжні.

До основних виробничих відносяться будівлі і споруди для утримання тварин і птиці, необхідні для виконання виробничих процесів, пункти штучного осіменіння, доїльні приміщення, вигульні двори та ін.

Підсобними виробничими - називають будівлі і споруди для ветеринарного обслуговування тварин, автомобільні ваги, площадки для навантаження і вивантаження тварин, споруди водозабезпечення, каналізації, енергозабезпечення, внутрішні проїзди, паркани.

Складські споруди включають комори, гноєсховища, площадки для засобів механізації.

Допоміжні приміщення управління, громадського харчування, гардеробні з сушильними шафами, лазні, пральні і т. ін.

Територія розділяється на функціональні зони: виробничу, зберігання і підготовки кормів, зберігання і переробки відходів виробництва.

Зоною називається територія в якій розміщено будівлі і споруди тісно зв’язані функціональним призначенням. Зонування дозволяє поліпшити санітарний і зооветеринарний стан підприємства, забезпечення найбільших зручностей для працюючих.

Забудова повинна бути компактною, з дотриманням мінімальних зооветеринарних і протипожежних розривів. Застосовують павільйонну (окремими будівлями), блоковану (декілька споруд об’єднаних в блок) і моноблочну систему забудови.

Щільність забудови майданчика визначають у відсотках забудованої площі до загальних розмірів ділянки.