Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

12.1.2. Рубки догляду у лісах гірськокарпатського кругу

Основним завданням доглядових рубань у буково-ялицево-смерекових і буково-смерекових гірських лісах Карпат є збереження корінних і змішаних деревостанів, вирощування насаджень стійких проти вітроломів, вітровалів, сніголамів. При несвоєчасних і неправильних рубках догляду корінні деревостани змінюються на похідні смеречники або витісняються низькопродуктивними букняками (після вітровалів).

У вологих раменях, яличниках і бучинах освітлення необхідно починати на 4-й або 5-й рік після головної рубки верховим методом. Інтенсивність може коливатися від 20 до 50%. Зімкнутість знижується до 0,7-0,5. незначна домішка в насадженнях явора, ільма, клена гостролистого вимагає особливої опіки. Повторність освітлень – 3-4 роки. У сугрудкуватих умовах початок освітлень може бути відкладений на 1-2 роки, порівняно з грудовими, а період повторності збільшений на 1-2 роки.

З початку прочищення, при правильному режимі рубок догляду, освітленість необхідно регулювати так, щоб ялина не вирвалась з намету бука, а ялиця одержала достатньо світла для інтенсивного росту. Це досягається затіненням нижньої частини крон ялини і розширенням просвітів над ялицями. Тому зрідження не завжди буде рівномірним. Інтенсивність прочищення може мінятись від 15 до 40%. Повторність – через 4-6 років. До завершення прочищення значна частина ялиць повинна вийти у верхній намет.

При проріджуваннях догляд триває за всіма трьома породами, комбінованим методом. Інтенсивність зрідження середня. Зімкнутість - 0,8-0,7. У віці прохідних рубок основу підлеглого намету створить бук з домішкою ялини і ялиці. В таких насадженнях рубки проводяться комбінованим методом слабкої інтенсивності. Останні рубки з більш інтенсивним вирубуванням підлеглого намету, дозволяють створити сприятливі умови для появи самосіву головних порід. Повноту, як правило, не слід зменшувати нижче 0,7-0,8.

12.1.3. Рубки догляду у високогірних смеречниках

Головні завдання доглядових рубань у високогірних ялинниках полягають у вихованні стійких проти вітру і інших стихійних явищ природи насаджень. Для вирішення цього завдання необхідно змолоду ялинники вирощувати у зрідженому стані та всебічно сприяти листяним деревним породам – явору, буку.

У вологих сураменях (С3) освітлення слід починати на 7-10-й рік після суцільних рубань. За відсутності домішки швидкоростучих порід, першим доглядом можуть бути прочищення.

При доглядах в насадженнях зберігається домішка явора, бука, горобини звичайної. Метод догляду – верховий або комбінований, інтенсивність середня. Зімкнутість знижується до 0,7-0,6. Повторність прочищення через 5-7 років. Прорідження ведеться в основному за рахунок відсталих у рості ялин з середньою інтенсивністю. Зімкнутість знижується до 0,7. Повторність проріджування через 8-10 років.

Прохідні рубки проводяться лише при умові трелювання деревини зі схилів підвісними установками. Вони потребують низового методу та слабкої інтенсивності. Зімкнутість знижується до 0,8. При відсутності сприятливих умов прохідні рубки не проводяться.

У суборових типах лісу, доглядові рубання мають санітарно – оздоровчий характер, аналогічно як в насадженнях реліктового походження – сосни звичайної та кедра європейського.

За верхньою межею лісу в поясі криволісся – заростях сосни сланкої, вільхи зеленої, ялівця сибірського – також проводять вибіркові санітарні рубки.