Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

5.2 Типи заплавних лісів Полісся

На формування лісорослинних умов Полісся визначальний вплив мають кліматичні особливості регіону та низинний рельєф з широкими заболоченими річковими долинами. Помірно континентальний клімат з теплим і вологим літом, м’якою зимою, позитивний баланс вологи і високий рівень ґрунтових вод є визначальними рисами природних умов Полісся.

У грунтовому покриві домінують дерново-підзолисті грунти, меншу частину займають сірі лісові, дернові оглеєні і болотні грунти. Заплавні грунти займають близько 6% від загальної площі зони, а саме алювіальні лучні (2,1%), лучно-болотні (1,7%), торфяно-болотні (2,0%), а також алювіальні дернові.

У прируслових заплавах формуються дернові і дерново-лучні грунти, у центральній заплаві найбільш типовими є лучні грунти, а у притерасній заплаві переважають лучно-болотні, болотні і торф’янисті грунти. Проте, характерною рисою поліських заплав є те, що наведений поділ грунтів за частинами заплави простежується не так чітко, як в заплавах найбільших рік Лісостепу і Степу. У заплавах Полісся дуже часто стирається умовна межа між притерасною і центральною заплавами. Що свідчить про участь у формуванні ґрунтового покриву Поліських заплав як алювіальних, постійно діючих, так і зональних факторів.

Для заплавних рік Полісся найбільш характерним є такі типи лісу з відповідними варіантами заплавності:

  1. Свіжий сосновий бір, А2-С, ЗІ, ЗІІ;

  2. Вологий осокоровий субір, В3-Т,ЗІ, ЗІІ;

  3. Свіжа в’язова судіброва, С2-ВД, ЗІ, ЗІІ;

  4. Вологий тополевий сугруд, С3-Тб, ЗІІ, ЗІІІ;

  5. Сирий чорновільховий сугруд, С4-Вл, ЗІІ, ЗІІІ, ЗIV;

  6. Cвіжа в’язово-ясенева діброва, D2-ВЯД, ЗІ, ЗІІ;

  7. Волога в’язова діброва, D3-ВД, ЗІ, ЗІІ;

  8. Волога в’язово-ясенева діброва, D3- ВЯД, ЗІ, ЗІІ;

  9. Свіжа грабова діброва, D2-ГД, ЗІ, ЗІІ;

  10. Волога грабова діброва, D3-ГД, ЗІ, ЗІІ;

  11. Сирий тополево-вербовий груд, D4-ТчВб, ЗІІІ, ЗIV-V;

  12. Мокрий вербовий груд, D5-Вб, ЗІІІ, ЗIV, ЗV;

  13. Cирий чорновільховий груд, D4-Вл, ЗІІІ, ЗIV, ЗV;

  14. Мокрий чорновільховий груд, D5-Вл, ЗІІІ, ЗIV, ЗV.

Досить розповсюдженими у заплавах рік Полісся є сирі та мокрі чорновільхові сугрудки і груди, які формуються в притерасній заплаві на лісових лучно-болотних та торф’яних ґрунтах. У вказаних типах лісу переважають порослеві вільшанники Іа-ІІІ бонітетів. У домішці з вільхою часто зростає береза повисла, і навіть в’яз, ясен звичайний, дуб (у D4) і інші породи. У підліску – свидина криваво-червона, калина, бересклет європейський та бузина чорна.

Значні площі в заплавах займають також вологі тополеві сугрудки, сирі тополево-вербові груди і мокрі вербові груди. На невеликих площах формуються вологі осокорові субори (у прируслових заплавах).

На бідних піщаних і супіщаних дернових і дерново-підзолистих ґрунтах на невеликих площах зростають деревостани, що належать до свіжих соснових борів і суборів. Вони зустрічаються в заплавах окремими вкрапленнями в прирусловій і центральній заплаві (ЗІ).

В Придеснянському Поліссі досить часто зустрічаються свіжі і вологі грабові діброви.