Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

4.2. Роль заплавних лісів та їх антропогенна трансформація

Роль заплавних лісів є своєрідною та неповторною. Їх відносять до категорії захисних лісів, які виконують берегозахисну, грунтозахисну, кольматуючу і руслостабілізуючу, а також водоохоронну, протиерозійну та соціальну функції.

Берегозахисна функція заплавних лісів полягає в їх здатності попереджувати або послаблювати процеси ерозії берегів. Ця функція тісно пов’язана з їх протимеандруючою роллю. Закріплюючи береги рік, заплавні ліси цим самим загальмовують процеси мандрування.

Протиерозійна роль заплавних лісів простежується в захисті грунтів. Відомо, що на покритій лісом заплаві відбувається зниження швидкості потоку в 10-15 разів за рахунок високої шорсткуватості рельєфу і формування зон гідравлічного підпору. У безлісній заплаві створюються потоки зі збільшеною швидкістю, що спричиняє інтенсивне руйнування грунтів.

Кольматуюча роль заплавних лісів полягає в акумуляції твердого стоку в період проходження повеневих вод. Так, наприклад, в прирусловій частині заплави вербняки густотою 10-40 тис. шт./га здатні лише за одну повінь акумулювати до 3-5 тис. т. піску на один гектар.

У водоохоронному значенні заплавні ліси виконують роль природних фільтрів, покращують показники якості річкового стоку, попереджають попадання пестицидів у річкову воду. Вони відрізняються посиленими середовищнотвірними функціями – збільшують зволоженість повітря, стримують процеси сніготанення та сповільнюють паводкові та повеневі процеси.

В соціальному аспекті заплавні ліси відіграють також велику роль, зокрема використання їх рекреаційних функцій, деревних і не деревних ресурсів.

В заплавах успішно зростають високопродуктивні деревостани. Тому, при розробці цільових систем господарювання необхідно враховувати різноманітні функції заплавних лісів.

Сучасний стан заплавних лісів обумовлений не тільки лісорослинними умовами, а й веденням господарства і антропогенним впливом у наш час. Внаслідок регулювання поверхневого стоку, створення водосховищ, гідротехнічних споруд, скидів у басейни рік промислових і господарсько-побутових стоків в окремих районах спостерігається ослаблення і навіть масове всихання лісів.

Антропогенний вплив на заплавні ліси особливо посилюється в екстремальні кліматичні роки. Він супроводжується не тільки зміною лісорослинних умов, а й активізацією ураження лісостанів збудниками хвороб та ентомошкідниками (Ткач, 1999).

4.3. Лісорослинні умови заплавних лісів та особливості їх поширення

Розробка лісогосподарських заходів у заплавних лісах повинна базуватися на науково-обгрунтованій типологічній оцінці заплавних місцезростань. П.С. Погребняк (1955) зазначив, що заплави рік необхідно виділяти в особливу категорію місцезростань, оскільки вони характеризуються контрастністю водного режиму, рухомістю ґрунтового субстрату, додатковим зволоженням, його ритмічною пульсацією і періодичним порушенням цього режиму. Залежно від рельєфу окремі ділянки заплави затоплюються на різний проміжок часу. Тому, на думку вченого, необхідно розрізняти три категорії заплавності: короткострокову, середню і тривалу. Відповідно до цієї градації типи лісу того або іншого трофотопу можуть позначатися за допомогою індексів (І, ІІ, ІІІ), наприклад, - СІ0-5; ВІІ1-5; АІІІ2-5. Ці індекси використовують як показники тривалості затоплення.

В.П.Ткач (1999), враховуючи неоднорідність рельєфу заплави, режим затоплення та ступінь дренованості грунтів, для заплавних умов рекомендує виділяти такі варіанти едафотопу (заплавності):

  1. добре дреновані ділянки з короткостроковим затопленням (до 15 днів) – ЗІ;

  2. добре дреновані ділянки з середнім затопленням (до 30 днів) – 3ІІ;

  3. добре дреновані ділянки з тривалим затопленням (до 60 днів і більше) – 3ІІІ;

  4. погано дреновані ділянки з тривалим затопленням (до 60 днів і більше) – 3IV.

  5. погано дреновані ділянки з дуже тривалим затопленням (більше 60 днів) – 3V.

За наявності в ґрунтах і ґрунтових водах солей доцільно виділяти також запропоновані О.С.Мігуновою (1978) варіанти засолення місцезростань:

  1. слабозасолені – hІ;

  2. середньозасолені - hІІ;

  3. сильнозасолені - hІІІ.

Така індексація заплавних варіантів дозволяє в зручній формі позначати типи місцезростань. Наприклад, тип лісорослинних умов, позначений індексом D2, ЗІ; hІ, розшифровуються так: слабо засолений свіжий груд з короткостроковим затопленням і доброю дренованістю грунтів.

Таким чином, при оцінці типів місцезростань заплавних лісів, окрім провідних факторів, що визначають едатоп, необхідно враховувати й інші фактори – режим затоплення, ступінь дренованості та засоленість грунтів, які суттєво впливають на генезис, склад, продуктивність лісової рослинності і визначають тип лісової ділянки. Лісогосподарські заходи в заплавних лісах повинні базуватися на знанні специфічних лісорослинних умов, що визначаються з одного боку, впливом елювіальних і руслових процесів, мандруванням річки, а з іншого – геологічною будовою водозбору, його типологічними відмінностями. Вони повинні проводитись на програмно-цільовій і зонально-типологічній основі з врахуванням необхідності оптимізації структури заплавних ландшафтів та досягнення в них оптимальної лісистості.

Поширення лісів у заплавах рік має характерні особливості і залежить від природної зони та типу руслового процесу річки. Так, на Поліссі наявна велика кількість річок, які за типом руслових процесів належать до меандруючих і тому мають добре розвинену заплаву. Крім цього, заплави рік Полісся відрізняються високим відсотком боліт та озер, а також луків. Лісистість заплав Полісся рідко перевищує 5% (Ткач В.П., 1999). У заплавах Горині, Стира, Стохода, Тур’ї, Ірпеня фрагментарно зустрічаються вільхові, вербові, тополеві біоценози. У заплавах рік Лівобережного Полісся (Десна, Сейм, Сожа, Шостка, Зноб і ін.) переважають вільхові ліси, а також насадження верб та тополь. У заплавах Дніпра ліси відрізняються більшим різноманіттям лісових порід. Тут, окрім вербових і тополевих біоценозів формуються також в’язево-дубові, берестово-дубові.

Найбільші площі заплавні ліси України займають в лівобережних лісостеповій та степовій природних зонах. Основна частка лісів виростає в заплавах Ворскли, Псла, Сіверського Дінця та їх притоків. Найвищий ступінь заліснення заплави (понад 50%) є характерним для Сіверського Дінця в межах Луганської області. Проте на окремих ділянках лісистість заплави цієї річки є відносно низькою – в межах 10-15%.

У заплавах таких рік Лісостепу, як Сула, Хорол, Удай зростають переважно мішані дубові насадження. У степовій зоні Лівобережжя у заплавах Орелі, Вовчої, Самари формуються також переважно дубові лісостани, які добре описані О.Л. Бельгардом (1950). Проте частка лісів у заплавах більшості рік Степу не перевищує 10%, а на окремих вони взагалі відсутні.