Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

11.2. Основні чинники формування лісорослинних умов Українських Карпат

Лісорослинні умови лісів Карпат формуються під впливом гірського рельєфу, висоти розташування ділянок лісу над рівнем моря (висотна поясність, орозональність), грунтовими та кліматичними умовами. Для гірських лісів одним із провідних і визначальних компонентів природи є рельєф. Ще Г.Ф. Морозов (1924) підкреслював, що рельєф впливає на життя лісу всіма своїми складовими, як от: висота над рівнем моря, крутість схилів, форми поверхні. Рельєф впливає на атмосферу, геологічні процеси і ґрунт, зумовлює розподіл сонячної енергії, великою мірою визначає кількість опадів, інтенсивність випаровування, напрям і силу вітру, поверхневий стік, ерозійні процеси. Відтак, рельєф створює місцевий мікроклімат і впливає на грунтоутворюючі процеси, визначає товщину ґрунту і регулює гідрологічні процеси.

При проведенні лісогосподарських заходів у гірських насадженнях враховується безпосередній зв’язок між особливостями рельєфу і характером росту лісу. Так при проектуванні нормативів рубок догляду враховують крутість схилів та експозицію. При лісорослинному районуванні та класифікації типів лісу гірські лісостани розділяють на висотні пояси. Висотна зональність найбільш чітко виражена у гірській частині Карпат. В межах лісового поясу (до висоти 1500 м) поширені бурі гірсько-лісові грунти (буроземи), що сформувалися на схилах різної крутизни і експозиції під буковими, смерековими й ялицевими лісами.

У полонинському поясі Карпат поширені гірсько-лучно-буроземні грунти (менш кислі), у Прикарпатті – дерново-підзолисто-глейові грунти, на Закарпатському передгір’ї – буроземно-глеюваті грунти.

У гірських умовах рельєфові належить головна кліматоутворююча роль. Він впливає на повітряні течії й фронти, розчленування циклонів. Тому в гірських умовах клімат має свої регіональні особливості. Найбільше опадів випадає у високогірних районах Карпат (1500-1600 мм на рік), де максимальна висота снігового покриву в окремі зими перевищує 300 см. У гірських лісах істотне кліматоутворююче значення мають циклони, що приходять з північного заходу та заходу. Їх наслідок – сильні вітри із великою кількістю опадів, часто викликають катастрофічні повені, вітровали та буреломи.

    1. . Ліси Українських Карпат і переважаючі типи лісу

Породний склад і продуктивність лісів Українських Карпат відзначаються гірським рельєфом місцевості, висотою розташування ділянок лісу над рівнем моря, ґрунтовими та кліматичними умовами. Лісистість Карпат становить нині близько 40 %, тоді як у першому тисячолітті перевищувала 60% ( Генсірук С.А., 1998 ) найбільшу площу в лісах Карпат займають насадження з перевагою смереки ( 41%), бука (35%), дуба ( 9% ), ялиці ( 4% ), інші листяні і шпилькові породи ( сосна, береза, вільха, ясен, клен ) становлять 6% площі всіх лісів.

В Українських Карпатах спостерігається, як і раніше, тенденція надмірного лісокористування, це призводить до виснаження лісових ресурсів, зниження захисної ролі лісів, порушення їх вікової структури, погіршення породного складу насаджень.