Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

3.3. Особливості головних рубань лісу

Враховуючи важливу ґрунтозахисну роль лісів Лісостепу, суцільнолісосічні рубки тут необхідно звести до мінімуму за рахунок впровадження вибіркових та поступових рубок.

Вивчення різних видів рубок (насіннєво-лісосічних, групово вибіркових, суцільнолісосічних і рубок Корнаковського) в дубових лісах Сумської області займався А.Б.Жуков (1949). За результатами своїх досліджень він дійшов висновку, що найбільш доцільними у дубових насадженнях є групово-вибіркові рубки. Проте і вони без проведення догляду за підростом дуба не забезпечують надійного природного відновлення. Тому в дубових лісах при будь-якому способі рубок необхідно систематично здійснювати догляд за самосівом і підростом головної породи.

Найбільш ефективним способом рубок у дубових і соснових деревостанах Лісостепу є насіннєво-лісосічні. Ці рубки сприяють підвищенню приросту залишених дерев, посилають їх плодоношення, забезпечують збереження самосіву головних порід. Достатньо ефективним є поступові рубки в сосняках суборових типів. Насіннєво-лісосічні рубки також дають добрі результати у букняках Західного Лісостепу. При застосуванні цих рубок найбільша кількість природного поновлення спостерігається у свіжих і вологих бучинах при середніх повнотах лісостану 0,6-0,7. Поступові рубки в цих умовах забезпечують лісовідновлення лісосік природним шляхом.

3.4. Особливості рубок поліпшення якісного складу лісів

3.4.1. Рубки догляду у лісах Лісостепу

Доглядові рубання у лісах Лісостепу спрямовані на вирощування мішаних, складних за формою, високопродуктивних і біологічно стійких насаджень.

Як вже відмічено вище, найбільш поширеними в лісах Лісостепу є дубові насадження, тому специфіку доглядових рубань розглянемо на прикладі:

3.4.1.1. Рубки догляду в дубових насадженнях

Внаслідок повільного росту дуба в перші роки життя він легко заглушуються іншими деревними породами та чагарниками і за відсутності своєчасного догляду майже повністю випадає з насадження. У вологих та свіжих дібровах його швидко переростають такі породи як клен, липа, граб, осика, в’язові тощо. Тому важливою умовою вирощування дубових лісостанів є раннє втручання в життя молодняку у вигляді рубок та часте їх проведення. Це впершу чергу стосується дубових і створених сіянцями або висіванням жолудів на не розкорчованих лісосіках із використанням поновлення супутніх порід.

Перший догляд за дубом розпочинають рано, з моменту змикання крон, на другий рік після садіння. Він полягає в обрубуванні гілок, що нависають над дубом та звільнення дуба від заглушення бур’янами. Залежно від лісорослинних умов повторюють освітлення через 2-4 роки.

Освітлення дуба проводять двома способами – суцільним, коли вибір дерев здійснюється смугами (коридорами або гніздами). Суцільний метод є найбільш ефективним, але й найбільш трудомістким.

У дубових молодняках змішаного природного походження перший догляд проводять у віці 3-5 років, вирубуючи заглушуючі насінний дуб і ясен чагарники, другорядні деревні породи і окремі паросткові гнізда головних порід. Наступний догляд повторюють через 3-4 роки залежно від густоти порослі.

Паросткові гнізда дуба, ясена і інших порід, розміщені серед насіннєвих екземплярів головних порід, при першому догляді вирубують повністю або сильно зріджують, залишаючи на пнях 2-4 паростки, які вирубують при наступному догляді. Паросткові гнізда дуба і ясена, розташовані в місцях, де насінний дуб відсутній зріджують поступово і з меншою інтенсивністю.

При прочищеннях догляд здійснюють за дубом і його супутниками та підгінними породами шляхом звільнення їх від затінення кущами і другорядними породами. Одночасно видаляють і паросткові дерева дуба і ясена. Порослеві дерева підгінних порід (клен, липа, граб) вирубуються, якщо для утворення другого яруса є достатня кількість дерев цих порід насіннєвого походження. Повторюють прочищення через 3-5 років залежно від стану насаджень.

У молодняках природного походження, при прочищеннях, зріджують густі групи насінного дуба та ясена. Одночасно регулюють і кількісне співвідношення між цими породами, зберігаючи домішку ясена до 2-3 одиниць за складом.

В кінці прочищення і на початку проріджування необхідно починати догляд за другим ярусом, в якому повинні бути липа, клени гостролистий і польовий, граб, берест, в’яз тощо. У змішаних дібровах Лісостепу необхідно передбачати домішку ясена або бука, як головної породи в першому ярусі (передгірні райони Карпат). У чистих дібровах другий ярус доцільно формувати з високорослих чагарників.

Догляд за якістю стовбурів і формою крони здійснюють шляхом проріджування. Одночасно створюються сприятливі умови для формування другого ярусу з підгінних деревних порід (клени, липа, граб, груша). У паросткових деревостанах при проріджуваннях догляд проводять у гніздах дуба, ясена та інших цінних порід. До віку прохідної рубки на окремих пнях залишають по 1-3 стовбури. Повторюють проріджування через 5-8 років. Інтенсивність рубок не повинна перевищувати 10-30 %.

При прохідних рубках головну увагу приділяють одержанню приросту кращих дерев верхнього ярусу лісостану. Перші прийоми прохідних рубок повинні бути спрямовані на створення оптимальної повноти другого ярусу, допускаючи в ньому лише вирубку сухостійних і ушкоджених дерев. У сухих типах лісу достатньо одноразового проведення прохідних рубок, а в свіжих і вологих їх повторюють при достатній зімкнутості деревостану через 10-15 років.

У центральних та східних районах Лісостепу при проведенні доглядових рубань у верхній ярус слід виводити не тільки дуб, але й такі цінні породи, як ясен, явір, клен гостролистий, доводячи їх участь у складі деревостану до 2-3 одиниць. Одночасно необхідно створювати сприятливі умови і для росту екзотичних порід, таких як горіх чорний, бархат амурський та інші.