Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

3.4.2.2. Реконструкція малоцінних насаджень хвойних порід

Всі шпилькові насадження, які необхідно реконструювати, можна поділити на наступні категорії:

  1. низькоповнотні молодняки сосни 10-20 річного віку;

  2. культури смереки і сосни у невідповідних лісорослинних умовах (бідних);

  3. розстроєні низькоповнотні насадження хвойних порід старші 20 років.

Категорія 1. При залісненні в культурах до 1,5 тис/га екземплярів сосни, застосовують суцільний спосіб реконструкції шляхом вирубки всього деревостану і підготовки ґрунту під лісові культури. При більшій кількості дерев застосовують коридорний спосіб реконструкції, а при нерівномірній повноті – куртинно-груповий. При останньому способі залісненню підлягають галявини площею 0,01 га і більше. Залежно від типу лісорослинних умов і прийнятого способу реконструкції вводять сосну і ялину (С2-3), у коридорах смереку і інші тіневитривалі породи і чагарники; на крупних галявинах окрім сосни можна вводити і дуб червоний (C2-3), модрину японську або сибірську, явір, березу. У вогнищах кореневої губки вводять тільки листяні породи.

Категорія 2. Молодняки, багатих умовах (D2-3), де необхідно створювати культури дуба, ясена, горіха, а не сосни, до 10-річного віку підлягають вирубуванню – суцільній реконструкції. В окремих випадках (до 5 років) вводять ясен, модрину європейську, дуб, явір та домішку твердолистяних порід, в т.ч. і плодових. У вологих і сирих типах, необхідно вводити також вільху чорну, а в заплавних умовах – тополі і верби.

У чисті культури смереки до 10-річного віку необхідно вводити листяні породи крупномірними саджанцями (клен, явір, ясен) з домішкою модрини.

Категорія 3. Розстроєні насадження внаслідок пожеж, пошкодження шкідниками, сніговалами і вітровалами виправляють введенням піднаметових культур і сприянням поновлення хвойних порід. Найбільш розстроєні ділянки вирубують повністю і відводять під лісові культури.

У низькоповнотних хвойних насадженнях у віці 21-40 років з густим підліском і ярусом супутніх порід (клена, граба) проводять вирубку підліску і частини супутніх порід. На галявинах частково вводять сосну звичайну, Веймутову або модрину. На інших частинах ділянки під пологом вирубують смереку і інші тіневитривалі породи. Піднаметові культури створюють 1-2 річними сіянцями.

3.4.3. Реконструкція малоцінних насаджень

м’яколистяних і швидкоростучих порід

3.4.3.1. Виправлення і заміна осичників

Осикові молодняки до 15-20-річного віку доцільно замінити культурами цінних порід або тополі (заплавні ліси). Осичники, які підлягають реконструкції, ділять на три категорії: 1) осичники з домішкою дуба і інших цінних порід; 2) чисті осикові насадження; 3) осичники старшого віку незадовільного стану.

В молодняках з підростом дуба, сосни, ялини, ясена, бука, явора (до 1-1,2 тис. шт/га) проводиться зрідження верхнього намету осики до повноти 0,4-0,5. Пізніше вирубка осики за другий прийом, і повне освітлення дуба, сосни і інших порід при третьому прийомі. Можна пробувати і коридорами 4-6 м з такими ж полосами. Посадити 3-4 ряди дуба і інших порід, для С2 – модрину, дуб червоний. У міжкоридорних кулісах осики підсівати насіння не потрібно, а потрібно в них проводити омолоджування осики.

В чистих осикових молодняках проводять суцільну вирубку осики, або полосами.

Осичники старшого віку (рідини, ушкоджені осичники) зріджують до повноти 0,3-0,4. Ґрунти підготовляють полосами 3-5 до 8-10 м (залежно від висоти деревостану). Посадка культур в полосах. Далі через 2-3 роки після посадки культур вирубують залишений деревостан. Можлива і суцільна реконструктивна рубка з посадкою культур за прийнятими типами.