Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

10.1. Рубки догляду

Найважливішим лісівничим заходом у лісах Степу України є рубки догляду, специфіка та інтенсивність проведення яких визначаються конкретними умовами місцевиростання та станом лісових насаджень, їх віком, породним складом. Окрім заходів догляду за лісом проводять також реконструктивні та санітарно-оздоровчі заходи.

Ведення лісового господарства у Степу необхідно спрямовувати на збереження та підвищення грунто - та полезахисної , гідрокліматичної, берегозахисної ролі лісів. Головною метою рубок у комплексі з іншими (агротехнічними, лісокультурними) заходами є збереження та економне використання вологи.

Метою рубок догляду у Степу є: створення сприятливих умов для росту насаджень, формування стійкості та довговічності, підтримання їх у належному санітарному та естетичному стані, забезпечення високорослості; надання насадженням найефективнішої в полезахисному і протиерозійному відношенні конструкції; заготівля деревної лісопродукції за рахунок проміжного користування. Рубки догляду є найважливішим регулятором середовища життєвих умов насаджень, їхнього розвитку, цільового стану та функціонування, Вони вирішують екологічні, лісівничі, цільові (захисно-меліоративні)завдання.

10.1.1. Рубки догляду в дубових насадженнях

У дубняках першої групи насіннєвого походження рубки передбачають періодичне «садіння на пень» підліску у міру його значного розростання та загущення, аналогічну вирубку супутніх порід і зайвих дерев самого дуба, проведення відновної рубки до розпаду деревостану.

У дубових насадженнях другої групи (перша порослева генерація) в перші 40 років проводять три рубки догляду – на 7-10, 15-20 і 30-35-му роках життя. Кожна з них включає суцільне «садіння на пень» підліску, вирубку зайвих стовбурів дуба, ясена та інших паросткових порід.

У насадженнях дуба третьої групи (насіннєвого походження до 40 років) догляд передбачає вирубку зайвих дубків у рядах «садіння на пень» підліску і вирубку зайвих дерев та супутніх порід, що пригнічують дуб.

У змішаних насадженнях дуба з супутніми породами та чагарниками першу рубку проводять у 6-9 років. При цьому вирубують усі чагарники, частину супутніх порід та рівномірно зріджують дуб залишаючи до 4000 шт/га дерев. Другу рубку проводять у 12-15 років, вирубують супутні породи та рівномірно слабкої інтенсивності дуб, кількість дерев доводить до 2200 шт/га. У 18-20 років проводять третю рубку шляхом видалення всіх чагарників і слабкого зрідження дуба.

У Степу слід вирощувати зімкнуті насадження з можливо меншою кількістю дерев на одиниці площі, але з добре розвинутими кронами. Тут необхідно формувати складні деревостани з негустим першим ярусом із дуба, добре виявленим другим ярусом і невисоким підліском. Домішка ясена в дубовому ярусі, як правило, не допускається. Виховування таких насаджень потрібно починати вже з раннього віку, без різкого порушення зімкнутості деревостану. За відсутності підгінних порід другий ярус слід формувати з високорослих чагарників (клена татарського, свидини, акації жовтої, груші та інших).