Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з регіонального.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

10.3. Лісогосподарські заходи в соснових лісах сухого Степу

(Нижньодніпровські піски)

10.3.1. Рубки догляду

У насадженнях сосни, що ростуть на пісках в умовах сухого Степу, рубки догляду призначають з метою підвищення їх біологічної стійкості, покращення водного і мінерального живлення дерев, збереження санітарно-гігієнічних, рекреаційних та інших властивостей лісу.

Освітлення в культурах сосни проводити не обов’язково, або проводити у віці 7-10 років, залишаючи після рубки 1500-2000 дерев. Обов’язково рубкою у сосняках є прочищення, яке проводять у віці 11-15 років, а у сухому бору в 16-20 років. У культурах сосни звичайної та кримської після рубок на 1 га повинно залишатися не менше 1000 і не більше 2000 дерев, залежно від густоти посадки і типів лісорослинних умов. Рубки догляду проводять рівномірно по площі виділу, залишаючи кращі дерева. Вирубують дерева відсталі в рості з погано розвиненими кронами.

Залежно від стану і густоти культур, а також від лісорослинних умов, інтенсивність рубок догляду - сильна з вибиранням від 15 до 50% запасу. У культурах з густими міжряддями (менше 2,5м) дозволяється при прочищенні застосувати лінійні технології, вирубуючи кожний третій або п’ятий ряди.

У культурах 21-40 років, що мають середній діаметр понад 8 см, проводять одне або два проріджування. До 40-річного віку в насадженнях сосни повинно залишатися від 700 до 1000 дерев, а сосни кримської від 1000 до 1500 дерев. Інтенсивність рубки при проріджуванні слабка або помірна. Для подальшого росту залишають кращі дерева з добре розвиненими кронами, рівномірно розміщуючи їх по площі.

У змішаних насадженнях перевагу слід віддавати сосні кримській, як породі більш стійкій в умовах крайнього півдня. Формування насаджень потрібної структури завершується до початку проведення прохідних рубок, які в умовах Степу, як правило, не проводяться.

Для поліпшення росту насаджень після інтенсивних рубок, раз на рік протягом наступних п’яти років доцільно проводити розпушування міжрядь.

У сосняках рубки догляду проводять пізно восени, взимку та навесні до настання пожежонебезпечного періоду.

10.3.2. Лісогосподарські заходи в ослаблених та всихаючих сосняках

В ослаблених та всихаючих насадженнях сосни проводяться вибіркові та суцільні санітарні рубки. При вибіркових рубках у високоповнотних і низькоповнотних насадженнях допускається вирубка дерев ІІІ-VІ категорій стану, при цьому допускається зниження повноти після рубки до 0.3.

В усіх насадженнях, що всихають, та загиблих, а також ослаблених, якщо після проведення вибіркової санітарної рубки їх повнота може знизитися нижче 0.4 проводять суцільні санітарні рубки. Для відведення в рубку деревостанів проводиться попереднє їх обстеження відповідно до вимог чинних Санітарних правил в лісах України (1995).

Площа лісосіки під суцільні санітарні рубки обмежується величиною ділянки або кількох суміжних ділянок деревостану, що висихає.

10.3.3. Системи профілактики та захисту сосняків від шкідників

До системи захисту сосняків від шкідників належить систематичний нагляд за їх розмноженням і ряд профілактичних та винищувальних заходів.

Нагляд за розмноженням шкідників лісу включає облік їх чисельності восени і навесні, сигналізацію про появу та розповсюдження осередків, прогноз розвитку спалахів масових розмножень, встановлення шкідливості та заподіяних збитків.

До профілактичних заходів, спрямованих на підвищення стійкості сосняків належать: лісокультурні заходи, рубки догляду за лісом, біотехнічні заходи. З винищувальних поширені хімічні та біологічні.