Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент персоналу 2009 теория.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
3.86 Mб
Скачать

4.22. Зайнятість, переобуч. Адміністрація зобов’язується:

- забезпечити кожного працівника роботою по його професії, кваліфікації, спеціальності;

  • при вивільненні працівників приймати заходи по їх працевлаштуванню, створювати додаткові робочі місця;

  • при необхідності заключати угоди з державною службою зайнятості про переобуч вивільнених працівників, виділяти кошти на ці цілі;

  • виплачувати середню заробітну плату за рахунок підприємства на період перекваліфікації;

  • надавати працівнику, підпадаючого під скорочення, право відлучатись з роботи для пошуку нового місця роботи;

  • надавати в трудовий колектив інформацію про можливість звільнення працівників з вказанням сроків і причин звільнень для прийняття своєчасних заходів, направлених на попередження чи помягшення наслідків звільнення.

РОЗДІЛ V. ОХОРОНА ПРАЦІ.

Профсоюзний комітет зобов’язується:

5.1. Здійснювати контроль за дотриманням здорових і безпечних умов праці, своєчасних виконань міроприємств, угод по охороні праці, дотримання ре-жиму праці і відпочинку, наданням передбачених пільг;

5.2.Піклуватися перед адміністрацією про надання матеріальної допомоги для санаторного лікування.

5.3. Переважне право на одержання всіх видів путівок надавати інвалідам війни та праці, ветеранам праці, робітникам, зайнятим на роботах зі шкід-ливими умовами праці, хворим, які знаходяться на диспансерному обліку, кращим виробникам.

5.4. Приймати участь в розгляді нещасних випадків на виробництві. По до-розі на роботу, з роботи, в побуті.

5.5. Вести активну роз’яснювальну роботу про права і обов’язки по охороні праці працюючих. Всіляко пропагувати здоровий образ життя, боротися з п’янством і алкоголізмом.

5.6.Організовувати своєчасне провідування на дому, в лікарнях хворих з метою надання допомоги і перевірки виконання режиму лікування.

Адміністрація зобов’язується:

5.7. На всіх виробничих підрозділах створити здорові, безпечні умови праці, впроваджувати в виробництво сучасні засоби ТБ, які запобігають виробничо-му травматизму, забезпечують санітарно-технічні і організаційні умови, по-переджуючі виникненню професійних захворюваь у робітників та служ-бовців.

5.8. Забезпечувати працівників Правилами, інструкціями, іншими необ-хідними документами по охороні праці. Навчити всіїх працюючих безпечним умовам праці.

5.9. В ході виробничої діяльності виконувати Законодавство по охороні навколишнього середовища. Не допускати забруднення грунту, водойм, повітряного басейну нафтопродуктами, ядохімікатами, мінеральними добривами та іншими шкідливими речовинами.

5.10. Здійснювати постійний контроль на відповідність санітарним нормам питної води в населених пунктах, а також виробленої продукції рослинництва, цеху ППП, а також продукції , вживаної при приготуванні обідів.

5.11. Своєчасно інформувати працівників про їх права і обов’язки по ОП, передбачених законодавством, а також пільг і компенсацій.

5.12. Витратити на всі міроприємства і компенсації по охороні праці 30 тисяч грн. Встановити контроль за використанням по прямому призначенню цих коштів.

5.13. Не допускати до експлуатації машини і механізми, обладнання, інструменти, засоби індивідуального захисту, не відповідаючі вимогам охорони праці.

5.14. Видавати працюючим безкоштовно, згідно з діючими нормами, спец-одяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту, забезпечити їх належне зберігання та профілактичний догляд.

5.15. Призвести робочі місця у відповідність до вимог правил і норм охорони праці, виробничої санітарії, забезпечити медичними аптечками, питною во-дою відповідно до Комплексних заходів щодо встановлення нормативів без-пеки, гігієни праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, профе-сійних захворювань. Вчасно і в повному обсязі проводити атестацію робочих місць з умов праці, їх результати використати для розробки заходів щодо приведення виробничого середовища і характеру праці у відповідність із стандартами безпеки праці та санітарними нормами і правилами для вста-новлення пільг, компенсацій за рахунок підприємства.

5.16. Не залучати жінок у дітородному віці до виконання робіт із застосу-ванням пестицидів чи отрутохімікатів.

5.17. Проводити розслідування і вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у відповідності з Положенням при участі профсоюзного комітету.

5.18. Працівники, зайняті в процесі виробництва на роботах з шкідливими умовами праці мають право на додаткову відпустку, пільгову пенсію, спец-молоко в вигляді компенсацій, оплату праці в збільшених розмірах.

5.19. Разом з ЦРЛ напрацювати лікувально-профілактичні міроприємства з метою зменшення захворюваності. Забезпечити проходження періодичних медоглядів працівників.

5.20. В випадку одержання працівником виробничої травми з стійкою втратою працездатності або у разі смерті потерпілого відшкодування шкоди, виплата одноразової допомоги проводиться Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (ст.34 Закону)

5.23. За працівником, втратившим працездатність в зв’язку з нещасним випадком на виробництві чи професійним захворюванням, зберігається місце роботи і середня заробітна плата на весь період до відновлення працез-датності чи признання в установленому порядку інвалідом. В випадку неможливості виконання потерпілим попередньої роботи господарство забезпечує в відповідності з медичним заключенням його перепідготовку і працевлаштування, встановлює пільгові умови та режим праці.

5.24. Час знаходження на інвалідності в зв’язку з нещасним випадком на виробництві чи професійним захворюванням зараховується в стаж роботи, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

5.26. Відповідно до ст.34, 50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працез-датності та витратами, зумовленими народженням та похованням” через комісію по соціальному страхуванню підприємства здійснювати контроль за нарахуванням та своєчасністю виплат матеріального забезпечення застрахованим у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, допомога по вагітності та пологах, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на поховання.

Обовязки працівника виконувати вимоги нормативних актів по охороні праці:

5.27. Знати і виконувати вимоги нормативних актів по охороні праці, ТБ, ПБ, правила поводження з машинами, механізмами і іншими засобами вироб-ництва, користуватись засобами колективного і індивідуального захисту – для чого проводяться інструктажі, всеобучі.

5.28. Дотримуватись зобов’язань по охороні праці, передбачені колективним договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку.

5.29. Співробітничати з керівництвом і спеціалістами господарства в справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто приймати посиль-ні заходи до знешкодження любої виробничої ситуації, яка загрожує життю і здоров’ю людей і природньому середовищу, повідомляти про загрозу своєму безпосередньому керівнику або інженеру по охороні праці.

5.30. Відповідальність робітників за порушення вимог по охороні праці:

За порушення законодавчих і інших нормативних актів по охороні праці, створенням перешкод для діяльності посадових осіб органів держнадзору за охороною праці, інженера по ОП господарства і пред-ставників профсоюзів порушники притягуються до дисциплінарної, адміністраривної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно законодавства.