Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент персоналу 2009 теория.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
3.86 Mб
Скачать

Контроль знань студентів з використанням модульно-рейтингової системи

Модульно-рейтингове навчання - це така технологія навчального процесу, що базується на індивідуалізації та диференціації навчання, забезпечує стимулюючу й розвиваючу функцію одержання знань, їх самостійність і мобільність у процесі особистістно — орієнтовного навчання, що дає змогу підготувати компетентного спеціаліста.

Рейтингова система організації навчання та контролю знань студентів запроваджується з метою стимулювання систематичного вивчення студентами навчальних дисциплін і посилення контролю над засвоєнням ними всього обсягу матеріалу, який вивчається.

Модуль - це логічно завершена частина теоретичної і практичної складової навчального матеріалу з окремої навчальної дисципліни, передбаченої робочою навчальною програмою.

Модульний контроль - це оцінювання засвоєного студентами навчального матеріалу модулів винесених на контрольний захід. Таким чином модульний контроль проводиться за навчальним матеріалом, віднесеним до відповідних модулів.

Під час проведення практичних занять для оцінки знань використовуються такі критерії:

  • ступінь засвоєння теоретичних положень, їх розуміння;

  • вміння використовувати дані літературних джерел (як основних, так і додаткових) для вирішення поставлених практичних завдань: тобто, вміння поєднувати теорію з практикою;

  • ступінь застосування аналітичних здібностей при вирішенні практичних завдань (визначення мети або задач досліджень, побудова алгоритму рішення, швидкість проведення розрахунків, вміння робити висновки, наводити приклади).

  • ступінь самостійності при виконанні завдань;

  • логічність, послідовність і стиль викладення результатів.

1 бал за кожне практичне заняття виставляється, якщо студент відповідає усім зазначеним критеріям на 90-100%.

0,5 бали за кожне практичне заняття виставляється, якщо студент відповідає усім зазначеним критеріям на 60-89 %.

0 балів за кожне практичне заняття виставляється, якщо студент не виконав завдання або не здав його на перевірку, або був відсутнім на занятті. При умові відпрацювання заняття ставиться оцінка в один бал.

МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

Тема: Менеджмент персоналу в системі менеджменту організації в АПК

Мета: ознайомити студентів з роллю персоналу в сучасних організаціях. Елемент системи управління – людина, що виступає одночасно об’єктом і суб’єктом управління.

Навчальні запитання:

1. Особливості та роль персоналу в досягненні конкурентоспроможності сучасних організацій

2. Менеджмент персоналу як специфічна функція менеджменту

3. Зміст поняття «трудові ресурси», «персонал», «кадри»

4. Аналіз сучасних концепцій і теорій менеджмент персоналу

5. Загальна модель менеджмент персоналу

Хід практичного заняття

Одним з найважливіших складових елементів менеджменту підприємства є менеджмент персоналу як система ефективного управління працівниками і їхньою діяльністю.

Менеджмент персоналу багато в чому розвивається одночасно із загальносвітовою цивілізацією. Так, втратила свою актуальність теза про те, що створення сприятливого робочого клімату саме собою забезпечить найкращі результати. Підприємство стали розглядати як сукупність інтересів різних груп, а персонал — як основний елемент всієї системи управління. Широке поширення одержали різні форми участі працівників у процесах організації праці на підприємстві. Таким чином, людський фактор стає стратегічним фактором ефективного функціонування підприємства в сучасних нестабільних умовах ринку.

В умовах ринкової економіки менеджмент персоналу повинно набувати системності і завершеності на основі комплексного рішення кадрових проблем, впровадження нових і удосконалення існуючих форм і методів кадрової роботи.

Комплексний підхід до менеджмент персоналу передбачає урахування організаційно-економічних, соціально-психологічних, правових, технічних, педагогічних і інших аспектів у їхній сукупності і взаємозв'язку при визначальній ролі соціально-економічних факторів.

Системний підхід до менеджмент персоналу передбачає урахування взаємозв'язків окремих аспектів управління кадрами і виражається у розробці кінцевих цілей, визначенні шляхів їх досягнення, створенні відповідного механізму управління, що забезпечує комплексне планування, організацію і стимулювання системи роботи з персоналом.

Головним елементом усієї системи управління є персонал, який одночасно може бути як об'єктом, так і суб'єктом управління. Останнє являє собою основну специфічну особливість менеджмент персоналу.

Менеджмент персоналу являє собою процес планування, підбору, підготовки, оцінки, навчання та мотивації персоналу, спрямований на ефективне його використання та досягнення цілей підприємства і працівників.

Сутність менеджмент персоналу розкривається за допомогою таких понять, як: трудові ресурси, трудовий колектив, персонал, кадри, людські ресурси, кадровий потенціал.

Трудові ресурси — це фізично розвинута частина населення, що володіє розумовими здібностями і знаннями, які необхідні для роботи у народному господарстві.

Поняття «трудові ресурси підприємства» характеризує його потенційну робочу силу.

Кадровий потенціал підприємства — це гранична величина можливої участі працівників підприємства у його діяльності з урахуванням їх компетентності, психофізичних особливостей, інтересів, мотивацій.

Поняття «трудовий колектив» можна розглядати з двох боків, зокрема, як:

• соціальну організацію (представлена адміністративно-правовою структурою);

• соціальну спільність (представлена спонтанно виникаючими між-особистими зв'язками, структурою малих груп, поділом персоналу підприємства на соціальні групи).

Персонал підприємства — це сукупність його працівників (постійних і тимчасових, кваліфікованих і некваліфікованих), що працюють по найму та мають трудові відносини с роботодавцем.

Кадри являють собою основний (штатний, постійний), як правило, кваліфікований склад працівників підприємства.

У розвинутих капіталістичних країнах поняття «кадри» спочатку замінилося на термін «персонал», а, починаючи з 1970-х pp. поширення отримало поняття «людські ресурси». Це обумовлено усвідомленням економічної доцільності інвестицій у людину, орієнтацією на розвиток її вмінь, здібностей та навичок.

Людські ресурси підприємства — це сукупність соціальних, психологічних і культурних якостей його працівників.