Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скригонюк - Криміналістика_1, 2005.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
3.98 Mб
Скачать

§ 4. Загальні положення криміналістичної техніки

Поняття, галузі криміналістичної техніки

Криміналістична техніка, в широкому розумінні, є окремим розділом криміналістики, що вивчає теоретичні принципи, прави­ла і рекомендації щодо розробки, застосування науково-технічних засобів виявлення, фіксації, вилучення, дослідження, викорис­тання, накопичення і трансформації криміналістичної інформації про досудове слідство кримінальних справ про злочини, а також способів їх попередження та відповідних технічних засобів.

Отже, криміналістична техніка як розділ криміналістики має галузі, що тісно взаємозв'язані. Це, зокрема, такі її складові:

1) криміналістична фотографія, кіно-, відеозапис;

29

  1. трасологія;

  2. криміналістичне зброєзнавство (судова балістика);

  3. судова індивідуальна каліграфія (криміналістичне дослід­ ження писання);

  4. техніко-криміналістичне дослідження документів;

  5. ідентифікація особи за ознаками зовнішності (криміналіс­ тична габітоскопія);

  6. криміналістична реєстрація; ' . 1;

  7. криміналістична одорологія; ...;,;. ;.

  8. криміналістична фоноскопія і вокалографія.

Перелічені компоненти криміналістичної техніки як розділу криміналістики в сукупності мають системно-предметний харак­тер. Тобто, кожний компонент криміналістичної техніки є її галуз­зю, а його наукову основу становлять конкретні матеріальні яви­ща, які безпосередньо сприймаються і не сприймаються органами чуття людини. Такі матеріальні явища — це різні фактичні дані, що є доказами в кримінальній справі про злочин. Це, зокрема, сліди: зруду та інструментів; транспортних засобів; застосування зброї; вибухових речовин, а також сліди людини, рукописні, машино­писні, інші документи, мікросліди тощо. Отже, предмет кожної з названих галузей криміналістичної техніки становлять цілком точ­ні матеріальні об'єкти, які виявляються і досліджуються за допо­могою застосування науково-технічних засобів.

Щодо системності галузей криміналістичної техніки, то вона зумовлена науковим і практичним обгрунтуванням. Детальний аналіз названих галузей криміналістичної техніки, які утворюють її структуру, дозволяє зробити висновок, що вони об'єднані взаєм­ним зв'язком як частини єдиного цілого і мають планомірне роз­міщення, а пропонована форма їхньої класифікації є об'єктивно обгрунтованою. Структура криміналістичної техніки має безпосе­редній зв'язок з іншими розділами криміналістики: загальною теорією, теорією ідентифікації, організацією розкриття і розсліду­вання злочинів, криміналістичною тактикою, методикою розслі­дування окремих видів і груп злочинів.

Криміналістична техніка має методи свого пізнання, які, безпе­речно, узгоджуються із загальними методами криміналістики. Ме­тоди криміналістичної техніки та її засоби грунтуються на нових досягненнях науки і техніки.

Триває процес формування нових напрямів криміналістичної техніки — криміналістичне вибухознавство. Кожна галузь кримі­налістичної техніки у своїй основі має специфічний предметний принцип дослідження доказів. До таких доказів можна віднести: сліди людини, сліди знарядь зруду та інструментів, транспортних засобів, рукописні, машинописні, інші документи, наслідки

ЗО

застосування вогнепальної зброї. Використання криміналістичної техніки передбачає дотримання правових, організаційних, етич­них, моральних і тактичних засад. Сутність дотримання правових засад передбачає, що суб'єкт криміналістичної діяльності, засто­совуючи криміналістичну техніку, має виконувати вимоги чинно­го кримінально-процесуального законодавства. Розслідування злочинів має бути чітко організованим з урахуванням системи на­укових рекомендацій, положень, розроблених та спрямованих на збирання та дослідження доказів.

Класифікація науково-технічних засобів криміналістики і методи їх використання

Науково-технічні засоби криміналістики можна класифікувати за різними ознаками.

Термін класифікація (лат. сіаззіз — розряд, /асепе — робити) озна­чає ділити предмети, явища, поняття на певні види, класи залежно від їхніх загальних ознак.

Уперше запропонував класифікувати на види криміналістичну техніку192б р. С. М. Потапов. Він, зокрема, класифікував усі засо­би криміналістичної техніки за двома групами:

  1. засоби для збирання інформації в ході слідчих дій і оператив- но-розшукових заходів;

  2. засоби для експертного дослідження речових джерел, тобто «засоби слідчого і оперативного працівника» та «засоби експерта».

Нині криміналісти вважають, що доцільніше класифікувати криміналістичні науково-технічні засоби за трьома ознаками: 1) виникненням; 2) видом; 3) цільовим призначенням.

За виникненням науково-технічні засоби можна поділити на три види. До першого виду належать криміналістичні засоби, що використовуються виключно в криміналістиці. Це, наприклад, ку-левловлювачі, йодні трубки та ін. До другого виду належать — науково-технічні засоби, запозичені криміналістами з інших галу­зей науки і техніки. З часом такі засоби суб'єкти криміналістичної діяльності пристосовують для вирішення криміналістичних потреб щодо виявлення, фіксації, вилучення і дослідження матеріальних об'єктів, а також явищ і процесів у розслідуваних кримінальних справах про злочини. Так, пристосованими криміналістичними за­собами є спеціальні фотоапарати, мікроскопи, ультрафіолетові випромінювачі тощо. До третього виду віднесено науково-технічні засоби загальнотехнічного призначення, запозичені криміналіста­ми для виконання криміналістичних завдань: ноутбуки, відеоапа-ратура, звукозаписуючі засоби, зубопротезні пасти і т. ін.

31

Класифікація криміналістичних науково-технічних засобів за видами передбачає наявність шести таких основних груп (табл. 4).

Таблиця 4 Класифікація криміналістичних засобів

Види криміналістичних науково-

технічних засобів

прилади

апаратура і

інструменти

приналеж-

набір (сукупність)

пересувні

обладнання

і пристосу-

ності і мате-

науково-технічних

криміналіс-

вання

ріали

засобів, які станов-

тичні лабора-

лять єдину систе-

торії (ПКЛ)

му - комплекти

Основними видовими групами криміналістичних науково-тех­нічних засобів є: прилади, обладнання й апаратура, пристосуван­ня та інструменти, матеріали і приналежності, комплекти, пере­сувні криміналістичні лабораторії.

За цільовим призначенням криміналістичні науково-технічні засо­би можна класифікувати на три групи:

  1. криміналістична техніка для збирання доказів (валіза слідчо­ го, одорологічна валіза, дактилоскопічні порошки та ін.);

  2. криміналістична техніка для фіксації ходу і результатів слід­ чих дій (кіно-, фото-, відеоапаратура, засоби звукозапису, а також вимірів часу, висоти, відстані та ін.);

  3. криміналістична техніка дослідження доказів (мікрофото- пристосування горизонтальної конструкції, кулетримач для гори­ зонтального (вертикального) розміщення кулі, мікроскопи МБС-1,МБС-2таін.).

Криміналістичні науково-технічні засоби можна також класи­фікувати за такими ознаками: за сферою і суб'єктами застосування, за спеціальним призначенням тощо. Так, за суб'єктом використан­ня технічні засоби поділяють на техніку слідчого, оперативного працівника та експерта. Слідчий може застосовувати науково-тех­нічні засоби, наприклад, для виявлення слідів проникнення в при­міщення через пролом у стіні (мікрочастинок одягу за допомогою макрофотографування), тайнопису (рентгенівське опромінення, ультрафіолетове освітлення документів, запилення їхньої поверхні спеціальними порошками, термічна обробка, окурювання парами аміаку, йоду, кислоти).

Суд також має право застосовувати науково-технічні засоби для дослідження криміналістичної інформації. Як правило, зазначена діяльність суду реалізується для перевірки результатів слідчих дій, оперативних розробок, експертиз.

Технічні засоби слідчого та працівника дізнання

Науково-технічні засоби, що використовуються суб'єктами криміналістичної діяльності при розслідуванні злочинів, досить часто називають криміналістичними технічними засобами. Це, зок­рема, такі засоби: освітлення, визначення сторін світу (горизонту), оптичні, вимірювальні, фіксування, дослідження, накопичення криміналістичної інформації.

Криміналістичні засоби освітлення - спеціальні прилади най­різноманітніших конструкцій, що функціонують за рахунок дже­рела електрое.нергії й призначені для штучного освітлення різних об'єктів у ході проведення оперативної роботи, досудового, судо­вого слідства та профілактичної діяльності. До криміналістичних засобів освітлення належать прилади, що утворюють ультрафіоле­тове та інфрачервоне випромінювання.

Криміналістичні засоби визначення сторін світу (горизонту) — прилади з намагніченим боком (компаси). Компас завжди вказує на північ і використовується суб'єктами криміналістичної діяль­ності при проведенні оперативно-розшукових заходів, слідчих дій в процесі розслідування злочинів (огляд, виїмка, обшук, відтво­рення обстановки і обставин події) для визначення обставин події злочину — місця, інших обставин.

Оптичними криміналістичними засобами є різні за кратністю збільшення прилади — лупи, мікроскопи (біологічні, металографіч­ні, порівняльні та ін.), що збагачують пізнавальну здатність суб'єк­та криміналістичної діяльності в ході досудового та судового слід­ства, профілактичної діяльності. Для криміналістичних досліджень використовуються спеціальні мікроскопи МСК-1; МСК-2 та ін.

Засоби вимірювання також використовуються суб'єктами кри­міналістичної діяльності для визначення:

  1. довжини — масштабні лінійки, складні метри, штангенцир­ кулі, мікрометри;

  2. прилади для вимірювання кутів - транспортир, кутомірні сітки;

  3. прилади для вимірювання площі — різні оптичні засоби, мет­ ричні сітки;

  4. прилади для вимірювання об'ємів різних рідин — мензурки, мірні циліндри, колби та ін.

  5. прилади для вимірювання маси твердих, сипучих матеріа­ лів — ваги різних класів;

6) прилади для вимірів пружності матеріалів - різні манометри. Засобами криміналістичної фіксації є спеціальні речі суспіль­ ного буття (прилади, апарати, матеріали), за допомогою яких

32

2

суб'єкти криміналістичної діяльності в процесі розслідування зло­чинів фіксують на матеріальних носіях джерела інформації, вилу­чають, копіюють та консервують їх. Поверхневий слід ноги (взут­тя) на підлозі можна, наприклад, зафіксувати і вилучити за допо­могою подвійної липкої дактилоплівки, застосувавши при цьому фотографування та відеозапис. Криміналістичні засоби дослі­дження джерел інформації — матеріальних об'єктів, явищ і проце­сів про обставини розслідуваної кримінальної справи про злочин призначені для їх вивчення. Відповідні інформаційні об'єкти під­даються ретельному науковому розгляду — концентрації та класи­фікації з метою пізнання істини - розкриття злочинів. Засобами концентрації та поточного дослідження криміналістично значущої інформації щодо вчинених злочинів у минулому є:

  1. обліки, картотеки (у тому числі з використанням комп'юте­ рів) різноманітних слідів злочинів;

  2. обліки, картотеки (у тому числі з використанням комп'юте­ рів) осіб, які вчиняли злочини раніше (повторні злочини, рецидив злочинів);

  3. обліки засобів вчинення злочинів, предметів, що мають їх сліди (колекції).

Існують засоби концентрації криміналістичної інформації, що розголошенню не підлягає і може бути надана органам досудового слідства у виняткових випадках.

Криміналістичні технічні засоби органів, що проводять оперативно-розилукові заходи

На органи дізнання кримінально-процесуальним законодав­ством покладається вжиття необхідних оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину і осіб, що його вчинили. Отже, цілком закономірно, що вказані органи використовують у своїй діяльності криміналістичну техніку. Таку техніку можна кла­сифікувати за різними ознаками. На практиці найчастіше вжива­ють такі назви:

  1. оперативна техніка; ..., .• »•..,. ;: - :• н :

  2. криміналістична техніка; ; ,, і •

  3. спеціальна техніка.

Засобами оперативної криміналістичної техніки є сукупність предметів, інструментів, що застосовуються секретно в оператив­ній діяльності органів дізнання до порушення кримінальної справи. Це: побутова техніка, різні інструменти, а також звукозаписувальна, фотографічна, відеотехніка, кінематографічна техніка, оптичні, різні вимірювальні засоби та засоби фіксації.

34

Криміналістичну техніку органи дізнання застосовують у про­цесі проведення профілактичної роботи, слідчих дій.

Спеціальна криміналістична техніка оперативно-розшукової діяльності — сукупність особливих за своєю конструкцією і призна­ченням приладів, пристроїв, речовин, що застосовуються з метою збирання, виявлення таємними прийомами інформації про ознаки зло­чину і осіб, що його вчинили.

Спеціальна криміналістична техніка оперативно-розшукової діяльності може бути надто громіздкою або, навпаки, мініатюр­ною, замаскованою під побутові предмети, ґудзики тощо. Інколи для проведення окремих операцій така криміналістична техніка розробляється за спеціальним замовленням. Так, за доби СРСР при проведенні органами КДБ оперативно-розшукових заходів щодо виявлення злочинної діяльності П. було спеціально розроб­лено фотоустаткування, за допомогою якого вдалося сфотографу­вати карту, що належала вказаній особі, яка зберігалася на балконі за місцем його проживання. На карті були чітко видимі позначен­ня, де дислокувалися ракетні об'єкти. Це і дало можливість вияви­ти, що П. займався злочинною діяльністю на користь спецслужб США.

Спеціальна криміналістична техніка оперативно-розшукової діяльності — це також звукозаписувальна апаратура з мікрофона­ми спрямованої дії для здійснення звукозапису на відстані, мініа­тюрні відеотрансляційні камери, замасковані в побутовій техніці (телевізорах, магнітофонах тощо), що за своїми характеристиками передають відеозапис за допомогою ретрансляторів на значну від­стань, звукозаписувальна апаратура спрямованої дії, що фіксує розмови за рахунок вібрації скла вікон.

Кримінально-процесуальне законодавство передбачає, що спе­ціальна криміналістична техніка оперативно-розшукової діяльнос­ті може бути також використана за дорученнями, указівками слід­чого в розслідуваних ним справах та за відповідним рішенням суду.

Комплекти криміналістичної техніки

Науково-технічні засоби як засоби криміналістичної техніки на початковому етапі їх використання мали назву «оперативна техні­ка». Згодом, з цілком закономірних причин, сталося розмежуван­ня оперативноїй криміналістичної'техніки. Нині оперативна техніка застосовується для забезпечення виконання завдань оперативно-розшукової діяльності.

Основне призначення засобів криміналістичної техніки як су­купності спеціальних предметів, що становлять повний їх набір,— виявлення, фіксація та дослідження слідів на місці події.

35

Слідчі сужби безпеки і органів внутрішніх справ, відповідних ор­ганів дізнаїня, а також слідчі прокуратури, забезпечуються необхід­ними науюво-технічними засобами, що зібрані в комплект у спе­ціальну ємпсть — валізу слідчого (оперативного працівника).

У валізіслідчого мають бути:

  1. засобі для виявлення слідів рук — пензлі з хутра колонка, біл­ ки тощо, іемагнітні порошки, а також магнітні пензлі, магнітні порошки (сольорові);

  2. засобі хімічного виявлення слідів;

  3. засобі дактилоскопіювання — друкарська фарба, валик;

  4. засобі (матеріали) моделювання, копіювання слідів — світла чи темна дктилоплівка, липкі стрічки;

  5. засобі для роботи зі слідами ніг та транспорту — ємність (по­ суд) для гіїсового розчину, гіпс, шпатель;

  6. засобі, речовини для виявлення слідів крові;

  1. рулеха, масштабні лінійки, транспортир, штангенциркуль, компас, луїа, письмове приладдя;

  2. фотоіпарат, замінний об'єктив, світлофільтри, фотоплівка;

  3. шуга різних конструкцій, магнітні підйомники; \

  1. приіаддя для огляду і вилучення речових доказів — елект­ ричний лйтарик, інші освітлювальні засоби, пінцет, скальпель, пробірки, пж, напилок, пилка для різання дерева і металу, долото, міцна тоніа мотузка, гумові рукавички;

  2. зассби допоміжні — різні інструменти (склоріз, викрутка, пасатижі, южиці тощо).

1.2) спеїіальні пошукові прилади.

Останнм часом як допоміжний технічний засіб при розсліду­ванні злочинів суб'єкти криміналістичної діяльності використо­вують криміналістичні манекени, що є у наявності експертних відділів. Киміналістичний манекен (фр. таппециіп від фламанд. тапекіп —людина) форма людської фігури виготовлена з дерева, полімерним інших матеріалів, з рухливою головою, руками п ногами, різними компонентами радіоелектроніки та подібними специфічни­ми композитами (властивостями), що застосовується як допо­міжний ткнічний засіб при проведенні слідчих дій та оперативно-розшукови: заходів.

Експерні відділи (управління) районних, міських, обласних УВС, а таюж прокурори-криміналісти обласних прокуратур осна­щені комглектами звуко- та відеотехніки, пересувними та стаціо­нарними іриміналістичними лабораторіями.

Засоби оперативної техніки також зібрані окремим комплек­том, у том' числі за спеціальним призначенням.