Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скригонюк - Криміналістика_1, 2005.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
3.98 Mб
Скачать

§ 23. Психологічні особливості допиту

Психологічний контакт слідчого з допитуваним

Установлення психологічного контакту з допитуваною особою є одним з важливих положень тактики допиту. Що таке психоло­гічний контакт слідчого з допитуваною особою? Це осібний, безпосередній зв'язок слідчого і допитуваного, коли останній доб­ровільно надає слідчому інформацію, яка має значення для кримі­нальної справи про злочин. Вчені-правознавці дають різні визна­чення психологічного контакту. Зокрема, М. І. Порубов указує, що психологічний контакт — це система взаємодії людей у процесі їх спілкування, що базується на довір'ї; як інформаційний процес, в якому люди можуть і бажають сприймати інформацію, яка вихо­дить від кожного з них. Психологічний контакт є першим кроком до очікування правдивих показань допитуваного. Як відомо, по­няття «контакт» тлумачиться як узгодженість, діловий зв 'язок. Пси­хологічний контакт не означає повної готовності і слідчого, і до­питуваного до взаємних поступів назустріч один одному. Оцінка стану психологічного контакту на кожному етапі розслідування кримінальної справи про злочин може бути різною. Одна справа — психологічний контакт у процесі досудового слідства криміналь­ної справи про злочин між слідчим і особою, яка притягається до кримінальної відповідальності. Інша річ — коли між слідчим і від­повідною особою була конфліктна ситуація. І ось конфліктну си­туацію стабілізовано. Але сподіватися на те, що психологічний контакт між слідчим і обвинуваченим налагодився ще не дово­диться. Психологічний контакт — це не рівність між слідчим і до­питуваним. Адже слідчий — це представник влади, допитуваний — громадянин. Фактично йдеться про наявність кримінально-пра­вових відносин між представником влади — слідчим і громадяни­ном — обвинуваченим. Правове становище вказаних осіб різне.

Слідчому потрібно вміти налаштувати до себе допитуваного. Тут важливо проявляти зацікавленість долею підозрюваного, об­винуваченого. Слідчий не повинен бути формальним, байдужим (флегматичним), сухим до долі особи, яка притягається до кримі­нальної відповідальності. З іншого боку, слідчому не належить емоційно, з обуренням приймати інформацію від допитуваного як підтримку його позиції, тобто, засуджуючи дії когось. Виважена, справедлива, спокійна, правдива поведінка слідчого, навіть яко­юсь мірою співчутлива, сприятиме тому, що допитуваний перей­меться почуттям довіри, пошани, поваги до супротивника.

179

Надзвичайно актуальною є проблема безпосереднього допи­ту. Слідчому важливо вміти «вистояти» процес допиту. Досить часто процес допиту — це фактично психологічний двобій, але двобій досить специфічний. Обидві сторони «навантажують» одна одну.

Таке навантаження є справою офіційно-формальною. При цьому важливо, аби слідчий не застосував грубості, образ чи будь-якого зриву. Після цього налагодити психологічний контакт буде не просто. У процесуальному розумінні психологічний контакт слідчого з допитуваним можливий у трьохаспектному плані (рис. 62) на рівні офіційного і неофіційного спілкування.

1

Неофіційне спілкування

2

І 1 запитання . ,

Слідчий

відповіді

Обвинувачений

3

відповіді запитання

запитання відповіді

Рис. 62. Схема трирівневого психологічного контакту слідчого

з допитуваним

Неофіційне спілкування передує допиту і завершує його та ба­гато в чому сприяє ефективності проведення слідчої дії. Слідчий має зацікавити допитуваного так, щоб той очікував приходу слід­чого в слідчий ізолятор. Що це має бути за тематика? Потрібно знати автобіографічні дані допитуваного, його інтереси в позитив­ному ракурсі, вміти використати відповідну тематику. Водночас обстановка допиту має бути спокійною, виваженою, діловою. Необхідно пам'ятати, що завдання слідчого — уміти впливати на допитуваного:

  1. по-перше, слідчий має впливати на допитуваного, умовити його давати правдиві показання;

  2. по-друге, слідчий має право застосувати емоціогенні подраз­ ники (фотографії), методи психологічного, «побутового» гіпно­ тичного впливу, знову ж таки — в межах законності.

Межу психологічного впливу слідчий не повинен переходити. Психологічний вплив слідчого на допитуваного має бути право­мірним і не переростати в насильство. Це означає, що тактичні прийоми слідчого мають бути гнучкими, хисткими, але вони не повинні сковувати, паралізувати волю допитуваного. Залежно від ситуації слідчий має вибирати певні прийоми допиту.

180

Отже, психічний вплив у процесі досудового слідства - це особли­ва діяльність слідчого, який має професійні знання і вміння та ви­конує свої функціональні обов'язки відповідно до норм чинного Кримінально-процесуального кодексу України, іншого законо­давства та наукових знань щодо розкриття і розслідування злочи­нів, застосовуючи психологічну силу до учасників та суб'єктів криміналістичної діяльності. Слідчий може застосовувати також щодо допитуваного психолого-криміналістичний вплив.

Психолого-криміналістичний вплив - це оперативний чи проце­суальний візуальний показ учасникові криміналістичної діяльнос­ті об'єктів - слідів злочину, інших речових доказів, предметів кри­міналістичної техніки в ході проведення слідчої дії, які позитивно діють на відповідних осіб, зумовлюючи об'єктивність, правди­вість, чим сприяють швидкому і повному розкриттю та розсліду­ванню злочину.

Психологічні аспекти підготування слідчого "; , до допиту

Підготування до допиту як слідчої дії означає обов'язкове про­ведення планування, яке є складовою проблеми організації досу­дового слідства кримінальної справи про злочин, що являє собою визначену законодавством процесуальну форму, а також вибір від­повідних шляхів, засобів і способів. Підготування до допиту передбачає, що слідчий має зробити попередньо певну роботу для організації належного допиту, тобто з'ясувати відповідні обстави­ни. Слідчому необхідно, перш за все, з'ясувати психологічну ха­рактеристику особи, у тому числі суб'єкта злочину, в яких психіч­них станах (порівняно тривалих), як правило, перебуває особа.

Важливо вміти розгадати істинний настрій особи, в якому від­бивається загальний емоційний її тонус, що може утримуватися протягом тривалого часу. Слідчий має спрогнозувати можливу по­ведінку допитуваного в разі ознайомлення його з певними доказа­ми, наприклад, з висновками експертиз. Психологічні проблеми підготування до допиту залежать від того, який вид версії буде ви­сунуто слідчим. Психологічні проблеми в процесі підготування до Допиту полягають у тому, що фактично у слідчого тривають проце­си мислення, якими він визначає зміст і порядок допиту. Слідчому необхідно «проревізувати» майбутній допит з урахуванням психо­логічного компонента в комплексі, урахувати можливу поведінку всіх імовірних учасників відповідної слідчої дії. Отже, підготуван­ня — це, насамперед, планування, яке має тривати з урахуванням принципів конкретності, індивідуальності.

181

На формування показань у допитуваного впливає багато факто­рів, а саме: характерологічні особливості, а також відповідні особ­ливості слідчого. Багато що залежить від факторів, які є особливи­ми при сприйманні окремих явищ. Це, зокрема, зовнішні фактори: звуки, пора року, період доби (час), колір тощо. Існують і внутріш­ні фактори, які залежать від особи допитуваного, його здатності до упізнавання, відтворення сприйнятого та ін. Слідчому необхідно передбачати можливі психологічні джерела неправдивих свідчень допитуваного, уміти завдяки психологічному, психолого-криміна-лістичному впливу умовити його давати правдиві показання і від­мовлятися від неправдивих свідчень.

Є психологічні особливості допиту окремих категорій осіб, до яких належать: експерти; свідки; потерпілі; підозрювані; обвину­вачені; підсудні; неповнолітні; особи, що відзначаються окремими фізичними вадами (ст. 169 КПК України — допит німого або глухо­го свідка). Кожна з цих категорій осіб має типові психологічні особливості (рис. 63). Слідчому необхідно мати психологічний підхід до кожної допитуваної особи. І це тому, що, крім типових психологічних особливостей, кожен має індивідуальні. Важливо фіксувати показання допитуваних із застосуванням технічних за­собів — звуко-, відеозапису.

Свідок

Підозрюваний

Неповнолітній

Експерт

Потерпілий

Обвинувачений

Фізичні вади

Типові

"

ч

'

особливост

Індивідуальні особливості

Рис. 63. Механізм психологічних особливостей допиту учасників

криміналістичної діяльності : :

Таким чином, психологічні аспекти підготування слідчого до допиту мають особливе процесуально-криміналістичне значення, оскільки можуть суттєво впливати на кінцевий результат слід­ чої дії. ,