Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скригонюк - Криміналістика_1, 2005.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
3.98 Mб
Скачать

§ 32. Судові експертизи та їх види

ч »

1 Використання спеціальних знань

при проведенні експертиз у процесі і ' розслідування злочинів

Спеціальні знання завжди використовуються для встановлення істини при розслідуванні кримінальних справ про злочини, для їх швидкого, повного і всебічного розкриття та викриття винних. Значення спеціальних знань у розкритті та розслідуванні злочинів в умовах зростання злочинності набуває все більшого значення. Спеціальні знання в кримінально-процесуальній діяльності засто­совуються у двох формах. Перша форма передбачає використову­вання слідчим знань спеціалістів у процесі провадження окремих слідчих дій при пошуку і фіксації доказів. Друга форма реалізуєть­ся слідчим в іншому процесуальному значенні — шляхом призна­чення і проведення експертиз при розслідуванні кримінальної справи про злочин. Друга форма застосування спеціальних знань

219

у процесі досудового розслідування злочинів передбачає викорис­тання вказаних знань як сукупність прийомів, які мають свою особливу структуру. Йдеться про судову експертизу — дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини кримі­нальної справи, що перебуває в провадженні досудового слідства. У кримінально-процесуальному законодавстві України (ст. 75 КПК України) вказано лише основні сфери людської діяльності, дані яких — як спеціальні знання — можуть бути використані в роз­слідуванні кримінальних справ про злочини. Так, відповідно до за­кону експертиза призначається у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні у справі потрібні наукові, техніч­ні або інші спеціальні знання. Злочинці вчиняють суспільно не­безпечні винні діяння в різних сферах суспільного буття. З цих причин виникає закономірна необхідність призначати і проводи­ти експертизи для вирішення конкретних питань будь-якої галузі науки, техніки, виробництва, мистецтва, ремесла.

Однак зі змісту Закону України «Про судову експертизу», кримі­нально-процесуального законодавства випливає, що до числа спе­ціальних не віднесені знання зі сфери законодавства та інших пи­тань права, за винятком деяких спеціальних криміналістичних знань у галузі криміналістичної техніки. Це означає, що органи ді­знання, досудового слідства, суд зобов'язані самостійно вирішува­ти проблеми правового характеру. Отже, правові питання при про­вадженні кримінальної справи про злочин слідчий, відповідно до своїх повноважень, вирішує сам, за винятком випадків, коли зако­ном передбачено одержання згоди від суду (судді) або прокурора. Так, наприклад, до спеціальних не віднесені знання: притягнен­ня як обвинуваченого, про кваліфікацію злочину і обсяг обвинува­чення, попереднього розгляду справи суддею або про закриття справи. Правда, на практиці трапляється, що слідчі з об'єктивних причин інколи вимушені письмово звертатися до вчених-право-знавців провідних навчальних закладів за порадою щодо правиль­ної кваліфікації вчинених суспільно небезпечних діянь конкретни­ми особами.

Не є спеціальними і знання в галузі методологічних наук (філо­софія, логіка та ін.).

Види судових експертиз

Судова експертиза — це процесуальна дія, яка полягає в дослі­дженні експертом (особою, яка володіє спеціальними знаннями) за дорученням слідчого (суду) речових доказів, інших матеріаль­них об'єктів і матеріалів, явищ та процесів, які містять інформацію

220

щодо обставини кримінальної справи про злочин, яка перебуває у провадженні. Таке дослідження має своєю метою встановлення фактичних даних і обставин, що є важливими для правильного ви­рішення кримінальної чи цивільної справи.

Законодавець дав чітке визначення судової експертизи у відпо­відному законі, однак не розкрив дефініції предмета, об'єкта екс­пертизи, в яких би показав їх основний зміст, істотні ознаки. Однак кожна судова експертиза має свій спеціальний предмет і об'єкт дослідження, які часто не збігаються. Наприклад, до предмета екс­пертизи документів входить: визначення класифікації матеріалів (рід, вид, група, тип), барвників, паперу тощо, за допомогою яких і на яких був виготовлений документ. Предмет криміналістичної експертизи допомагає визначити факти, пов'язані з необхідністю ідентифікації об'єктів за їх відображеннями (слідами). Це, зокрема, визначення ідентифікації людини, тварин, знарядь і зброї злочину, інших речей матеріального світу. Предмет експертизи формує спе­ціальні факти (обставини справи), що досліджуються і встановлю­ються досудовим і судовим слідством за завданням слідчого чи су­ду з допомогою відповідних спеціальних знань. Окремі науковці предмет судової експертизи ототожнюють з її завданнями.1

Таким чином, предметом судової експертизи є ті матеріальні явища буття, які становлять зміст завдання дослідження експерта відповідно до обставин, що підлягають доказуванню в криміналь­ній справі.

Об'єктом судової експертизи є джерела інформації, встановлені в процесі розслідування кримінальної справи про злочин з дотри­манням чинної кримінально-процесуальної форми. Систему основних об'єктів судової експертизи становлять:

  1. речові докази;

  2. матеріальна обстановка злочину на місці події; ;

  3. зразки, необхідні для експертного дослідження.

Отже, об'єктом експертизи є надані експертові для досліджен­ня матеріальні носії доказової інформації про злочин, що знахо­дяться в кримінальній справі. Об'єктом експертизи є людина та її різноманітні сліди (у тому числі виділення), трупи, тварини та їхні сліди, механізми, агрегати, засоби транспорту, різні знаряддя і ві­дображення їхніх особливостей в зовнішньому середовищі, доку­менти, їхній інформаційний зміст. Об'єкти експертизи визнача­ють специфіку її методики.

Прийоми і засоби експертних досліджень застосовуються від­повідно до завдань і специфічних об'єктів вивчення. Інколи при-

1 Шляхов А. Р. Судебная зкспертиза: организация и проведение.— М.: Юриди-ческая литература, 1979.- С. 16. (168 с).

221

йоми і засоби експертних досліджень трансформуються. Більшість авторів, які досліджують предмет і зміст криміналістичної експер­тизи, указують на три головні її ознаки:

  1. спільні об'єкти експертного дослідження у вигляді речових доказів;

  2. спеціальні прийоми і засоби дослідження, що розробляються криміналістикою (криміналістичною технікою);

  3. спільні завдання, що полягають у встановленні тотожності або відмінності досліджуваних об'єктів.1

Об'єкт і предмет судової експертизи фактично визначають їх види. Так, за своєрідністю предмета, об'єкта та використанням спеціальних знань судові експертизи можна класифікувати на де­кілька груп. Усі криміналістичні експертизи, як правило, поділя­ються на два види: традиційні й нетрадиційні.

Медичні та психофізіологічні експертизи класифікуються на: судово-медичні, судово-психіатричні й судово-психологічні. Інженерно-технічні й технічні експертизи поділяються на: експер­тизи з техніки безпеки; пожежно-технічну; будівельно-технічну експертизу та ін.

За характером завдань, які вирішуються, і методів дослідження судові експертизи поділяються на:

1) ідентифікаційні — установлюють конкретні об'єкти, що зали­ шили свій слід в інших матеріальних середовищах;

  1. класифікаційні — вирішують питання групової належності різного роду об'єктів без 'їх індивідуального ототожнення;

  2. діагностичні — установлюють стан різних об'єктів, причини їх змін і залежність станів від різних явищ;

  3. ситуаційні — наявність тих чи інших ситуацій під час злочин­ ної діяльності.

Судові експертизи можна класифікувати за повторністю прове­дення на первинні й повторні. За обсягом дослідження судові екс­пертизи поділяються на основні й додаткові, а за кількістю осіб, які беруть участь в їх проведенні,— одноосібні та комісійні. На­приклад, судово-психіатрична експертиза завжди є комісійною, її проводять не менше трьох експертів-психіатрів. Комісійні експер­тизи можуть бути призначені для проведення досліджень щодо ін­ших груп експертиз у разі їх особливої складності або великого об­сягу дослідження. У таких незакономірних ситуаціях комісійну експертизу проводять експерти однієї спеціальності. Але, як правило, експертиза проводиться одним експертом, хоч в останні роки спостерігається тенденція до збільшення числа експертів.

1 Крьшов И. Ф. Очерки истории криминалистики и криминалистической зкспертизьі.— Л.: Изд-во Ленинград. ун-та, 1975.— С. 42. (189 а).

222

і'.

За характером спеціальних знань, що використовують експер­ти, експертизи можна класифікувати на два види: однорідні й ком­плексні. Щодо комплексних експертиз, то їх проводять експерти, які мають різні спеціальні знання (спеціальності). Так, комплекс­на вибухотехнічна експертиза є новим класом судової експертизи, в процесі проведення якої експерти різних спеціальностей — піро­техніки, криміналісти, судові медики та інші комісійно (через ба­гатопредметність поставлених питань) вирішують проблеми: сили вибуху (у тротиловому еквіваленті вибухової речовини); її уражу-вальні властивості; яка вибухова речовина була використана як за­ряд; сфери застосування вибухової речовини; установлення при­чин смерті потерпілого тощо.

Відповідно до вказівки законодавця судові експертизи можна класифікувати на обов'язкові (ст. 76 КПК України) і необов'язкові. Є й інші ознаки класифікації судових експертиз — ситуаційні, кла­сифікаційні, ідентифікаційні, діагностичні та ін. (Наприклад, ще в 1959 р. В. К. Лисиченко запропонував поділити криміналістичну експертизу на три види: 1) трасологічна ідентифікація; 2) графічна ідентифікація; 3) ідентифікація матеріалів і речовин.1)

1 Лисиченко В. К. К вопросу о предмете и системе криминалистической зкспер-тизьі: Материальї IV расширенной научной конференции. Киев. отделения Укра-инского науч. общества судебньїх медиков и криминалистов.— К., 1959.— С. 328.

223

Розділ IV

ОРГАНІЗАЦІЯ РОЗКРИТТЯ І РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ