Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финановый учет в банке_ шпоры.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
432.64 Кб
Скачать

49.Класифікація рахунків обліку доходів і витрат банку

Залишки на цих рахунках до балансу банку не входять. Наявність прибутків —перевищення суми доходів над суму витрат. Наявність збитків — це перевищення суми витрат над суму доходів (рис. 2.1).

Результат поточного року формується за рахунок чистого прибутку, що визначається як різниця між доходами (рахунки класу 6) та витратами (рахунки класу 7), котрі обчислюються за правилами фін. обліку. Це означає, що всі доходи та витрати обліковуються на рахунках класів 6 і 7 незалежно від порядку оподаткування. На рахунку 5030 відображається економічний, а не касовий прибуток (збиток). Саме сума екон. прибутку є показником реальної ефективності банку за відповідний період.

Рахунки класів 6 і 7 максимально наближено до показників звіту про прибутки (збитки) банку. Усі доходи і витрати поділяються на банк. й небанк.. До банк. належать ті, що безпосередньо пов’язані з банківською діяльністю, визначеною Законом України «Про банки і банківську діяльність». Небанк. доходи та витрати — це ті, які не належать до основної діял-сті банку, але сприяють її здійсненню.

Банк. доходи (витрати) поділяються на: %ні; комісійні; торговельні; ін. банк. операційні доходи (витрати).

%ні доходи (витрати). До цієї категорії належать доходи (витрати), які обчислюються пропорційно часу і сумі зобов’язань та є компенсацією банку за взятий на себе кредитний ризик.

До %них належать такі доходи:

1. Доходи (витрати) за кредитами, депозитами та ін. %ними фінансовими інструментами, у тому числі за цінними паперами з фіксованим прибутком, що так чи інакше підраховані.

2. Доходи (витрати) у вигляді амортизації дисконту (премії) за цінними паперами.

3. Комісійні, подібні за природою до %ів.

Комісійні доходи (витрати). Комісійні — доходи (витрати) за всіма послугами, наданими (отриманими) контрагентам, крім тих комісійних, що подібні за природою до %них.

До категорії комісійних включаються такі доходи: 1. Комісійні, сплачені за гарантії розміщення позик від імені ін. кредиторів та за операціями з цінними паперами. 2. Комісійні доходи (витрати) від операцій з розрахунково-касового обслуг-ня, обслуг-ня кредитних (депозит.) рахунків, за зберігання цінностей та здійснення операцій із цінними паперами.3. Комісійні за проведення операцій з іноз. валютою та за продаж або купівлю монет і банк. металів для третіх сторін. 4. Ін. комісійні доходи (витрати) за операціями, що визнач-ся Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Окремо в групі 620 рахунків обліковуються результати від торговельних операцій. Торговельні прибутки (збитки) — це чисті прибутки (збитки) від операцій купівлі-продажу різних фін. інструментів.

Облік отриманих результатів ведеться на таких рахунках: від торгівлі цінними паперами на продаж 6203 від торгівлі іноз. валютою та банк.и металами 6204 від торговельних операцій з ін. фінансовими інструментами 6209

Доходи (витрати) від банк. діял-сті, що не належать до перелічених груп, визнач-ся як «Ін. доходи» та «Ін. витрати».

Небанк. операційні доходи і витрати поділяються на такі групи: адмін. витрати; ін..

Адмін. витрати пов’язані із забезпеченням діял-сті банк. установи. Облік здійснюється за такими групами: витрати на утримання персоналу 740, сплата податків та ін. обов’язкових платежів, крім податку на прибуток 741, витрати на утримання осн. засобів та нематеріальних активів 742, ін. експлуатаційні та господарські витрати 743, витрати на телекомунікації 744, супутні небанк. операційні витрати 745, ін. небанк. операційні витрати за операціями з філіями та ін. установами банку 748, ін. небанк. операційні витрати 749

Ін. небанк. операційні доходи (витрати) виникають у процесі здійснення небанк. операцій, але є складовою діял-сті банків. До них належать доходи (витрати) від продажу осн. засобів, нематеріальних активів, від орендних операцій, доходи, одержані від надання банк. послуг, а саме: аудиторські послуги, підтримка програмного забезпечення, консультації.

Як уже зазначалося, результат від торговельних операцій обліковується на активно-пасивних рахунках групи 620 (6203, 6204, 6209).

Дещо інакше відображається в обліку результат від продажу осн. засобів, цінних паперів на інвестиції, вкладень в асоційовані та дочірні компанії. Так, позитивний результат обліковується на рахунках класу 6 «Доходи» (відповідно 6490 та 6394), а негативний — на рахунках класу 7 «Витрати» (7490, 7394). Отже, рахунки для врахування позитивного результату є пасивними, а негативного — активними.

Досить корисною для управління банком є бухгалтерська інф-ція щодо створення резервів. За МСБО резерви — це передбачені витрати для врахування погіршання якості активів банку або підвищення ризиковості його операцій. Відрахування в резерви обліковуються за їхніми видами на рахунках групи 770.

Ще одна особливість класу 7 плану рахунків. Виходячи з основоположних моментів фін. обліку суми податку на прибуток обліковуються на рахунку 7900 А «Податок на прибуток». Інакше кажучи, за змістом операції податок на прибуток має характер витрат, отже, облік здійснюється в класі 7 «Витрати».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]