Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финановый учет в банке_ шпоры.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
432.64 Кб
Скачать

36.Облік номіналу депозиту та нарахування процентів за депозитами фізичних осіб. Вплив методу виплати процентів (за період або на період) на облік номіналу депозиту

Бухгалтерський облік депозитних операцій грунтується на загальноприйнятих у міжнародній практиці принципах: безперервності діяльності; обережності; поділу звітних періодів; дати операції; окремого відображення активів і пасивів; переваги змісту над формою; оцінювання активів і пасивів.

Безпосередньо облік номіналу депозиту залежить від методу виплати процентів:

- за період;

- на період.

У разі застосування методу “за період”, проценти можуть виплачуватися періодично або в кінці терміну, визначеного депозитною угодою.

Коли застосовується метод “на період”, проценти виплачуються в момент внесення коштів на депозит, тобто авансом. За цими умовами окремо обліковується номінал депозиту та сплачені авансом проценти:

Д-т Каса (поточний рахунок, кореспондентський рахунок) — на суму отриманих коштів

Д-т Витрати майбутніх періодів на суму нарахованих процентів авансом

К-т Депозити — на суму номіналу.

Кошти на депозит залучаються за процентною ставкою, яка зазначається в депозитній угоді. Для обчислення суми нарахованих процентів комерційні банки використовують, як правило, номінальну або фактичну процентну ставку.

За номінальною процентною ставкою сума депозиту, що капіталізується (прирощується), обчислюється за допомогою простого процента. За фактичною процентною ставкою визначається реальний відносний дохід, який обчислюється в цілому за певний період з врахуванням отриманих раніше процентів.

Розрахунок процентних виплат із застосуванням фактичної процентної ставки (актуарний метод) дозволяє розподіляти витрати, виходячи з поточної вартості депозиту в окремі періоди. Очевидна перевага полягає в тому, що фактичні витрати банку відповідають сумам зобов’язань за депозитом у кожному періоді, включаючи проценти. Тому вартість депозитних ресурсів, обчислювана як відношення процентних виплат до сумарних зобов’язань за депозитом, лишається незмінною.

Отже, система розрахунків досить проста, проте в разі її застосування існує похибка. На підтвердження цьому розглянемо розрахунок із використанням фактичної ставки, за якою майбутні сплачені суми обчислюються так, як розглянуто далі.

Нехай — сума номіналу депозиту. Тоді

Р = ∑ ln / (1+i)n

де ln — сума майбутнього платежу наприкінці періоду n, здійснення платежу;

i — річна процентна ставка.

Не виключено, що депозитна операція відображатиметься лише двома потоками, а саме:

- залучення депозиту;

- сплата номіналу депозиту та процентів.

У цьому разі фактична річна процентна ставка обчислюється за формулою:

,

де S — нарощена сума депозиту наприкінці періоду n, тобто номінал депозиту разом із процентами; — сума номіналу депозиту; n — термін останнього.

Отже, у разі застосування фактичної річної процентної ставки сума нарахованих процентів за депозитом за поточний період обчислюється за формулою

,

де S — нарощена сума депозиту наприкінці попереднього періоду (номінал депозиту та проценти); і — річна фактична процентна ставка; n — кількість періодів за депозитом, за яким нараховуються проценти.

Досить поширеною є методика розрахунку процентів за депозитом зі щоквартальною їх капіталізацією. У разі капіталізації проценти щоквартально зараховуються на депозитний рахунок. Наступне їх нарахування проводиться на суму депозиту, збільшену на суму нарахованих процентів.

За цим прикладом виконуються такі бухгалтерські проведення.

У разі залучення депозиту:

Д-т Каса, поточний рахунок клієнта 50000 грн.

К-т 2630 Короткострокові депозити фіз.. осіб 50000 грн.

У разі застосування методу рівних частин наприкінці кожного місяця І кварталу банк проводить операцію з нарахування процентів за депозитом:

Д-т 7041 Процентні витрати за строковими коштами, одержаними від фізичних осіб 1750 грн.

К-т 2638 Нараховані витрати за строковими коштами фізичних осіб 1750 грн.

У разі застосування актуарного методу до витрат банку щомісяця відносяться суми нарахованих процентів.

Протягом 1-го, 2-го та 3-го місяців дії депозитної угоди бухгалтерським проведенням: Д-т 7041

К-т 2638.

Згідно з правилами актуарного методу та на підставі положення відповідної депозитної угоди щокварталу банк капіталізує нараховані за 3 місяці суми процентів, про що вноситься запис до системи бухгалтерського обліку:

Д-т 2638 Нараховані витрати за строковими коштами фізичних осіб 5250 грн.

К-т 2630 Короткострокові депозити фізичних осіб

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]