Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финановый учет в банке_ шпоры.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
432.64 Кб
Скачать

25.Відкриття та порядок ведення рахунків Лоро та Ностро. Облік міжбанківських розрахунків, які здійснюються за прямими кореспондентськими угодами

КБ можуть встановлювати кореспондентські відносини між собою для здійснення платежів і розрахунків за взаємним доручен­ням. Кореспондентські відносини є договірними.

Банки, які встановили між собою кореспондентські відносини, називають банками-кореспондентами.

Якщо банк відкриває рахунок банку-кореспонденту, то такий рахунок має назву «Лоро». Рахунок даного банку в банку-кореспонденті називається рахунком «Ностро». Рахунок «Ностро» одного банку є рахунком «Лоро» для банку-кореспондента.

Порядок відкриття та режим функціонування коррахунка одного банку в іншому визначається угодою між ними. Відкриваючи рахунок «Лоро», банк-кореспондент протягом трьох днів по­винен повідомити те територіальне управління НБУ, в якому відкрито кореспондентський рахунок цього банку.

Для відкриття кореспондентського рахунка банк-кореспон­дент подає цілий пакет документів: заяву на відкриття рахунка; нотаріально засвідчену копію статуту та банківської ліцензії, картку зі зразками підписів та відбитком печатки.

При здійсненні розрахунків за прямими кореспондентськими угодами використовують такі рахунки:

1500 – АП - Кореспондентські рахунки, що відкриті в інших банках (ностро) - облік коштів на кореспондентських рахунках, що відкриті в інших банках; вкладів (депозитів) на вимогу в інших банках; отриманих кредитів овердрафт. За Дт проводяться суми, що надходять на користь банку та його клієнтів. За Кт проводяться суми, що списуються згідно з дорученням банку за власними операціями, за операціями його клієнтів; суми коштів, що підлягають примусовому стягненню від­повідно до законодавства України; суми, що обумовлені договором між банком-кореспондентом та банком - власником рахунку, у тому числі отримані кредити овердрафт.

1508 – А - Нараховані доходи за коштами на вимогу в інших банках - облік нарахованих доходів за коштами на вимогу, розміщеними в інших банках. За Дт рахунку проводяться суми нарахованих доходів. За Кт проводяться суми нарахованих доходів лід час їх отримання; суми, що перера­ховані на відповідні рахунки простроченої та сумнівної заборгованості за нарахованими доходами.

1509 – А - Прострочені нараховані доходи за коштами на вимогу в інших банках - облік прострочених нарахованих доходів за коштами на вимогу, розміше­ними в інших батях. За Дт проводяться суми прострочених нарахованих доходів. За Кт проводяться суми отриманих доходів; суми, що перераховані на рахунок сумнівної заборгованості за нарахованими доходами. .

1600 – АП - Кореспондентські рахунки інших банків (лоро) - облік коштів на кореспондентській рахунках, що відкриті іншим банкам; вкладів (депозитів) на вимогу, залучених від інших банків; облік кредитів овердрафт, що надані іншим банкам. За Дт проводяться суми коштів, то списуються банком на підставі розпоряджень банків - власників рахунків за власними операціями та за операціями його клієнтів; суми коштів, що підлягають примусовому стягненню відповідно до законодавства України; у випадках, обумовлених договором між банком та банком-кореспондентом; суми наданих кредитів овердрафт. За Кт проводяться суми коштів, що надходять на користь банків-кореспондентів та їх клієнтів; суми непогашених кредитів овердрафт, що перераховуються на рахунки простроченої та сумнівної заборгованості за кредитами.

1608 - П - Нараховані витрати за коштами на вимогу інших банків - облік нарахованих втрат за коштами на вимогу інших банків. За Кт проводяться суми нарахованих витрат. За Дт рахунку проводяться суми нарахованих витрат під час їх сплати.

Основні проведення:

- отримання платежу на користь клієнта

Дт 1500 Кт 2600, 2620

- за дорученням банку-кореспондента з його рахунка здійснюються платежі на користь клієнта

Дт 1600 Кт 2600-СГД

2620-ФО

- сплата банку комісійних за обслуг рахунка

Дт 7100 Кт 1500(Рахунок ностро )

- банк вирішив розмістити надлишок коштів на своєму коррахунку в якості депозиту

Дт 1512 Кт 1500

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]