Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финановый учет в банке_ шпоры.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
432.64 Кб
Скачать

17.Особливості плану рахунків та принципи його побудови

План рахунків фін. банк-х установ являє собою систематизований перелік рахунків фінансового обліку, використовуваний для реєстрації госп-х операцій. Він є складовою частиною національної системи бухгалтерського обліку, а отже, слугує для відображення бух-ї інформації.

План рахунків розроблений відповідно до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів та міжнародних стандартів бух-го обліку і є обов’язковим для використання всіма банківськими установами України.

Підходи щодо їх побудови однакові, але різні цілі та завдання, різні операції спричинили різні назви класів рахунків та не завжди однакові номери балансових рахунків, що в цілому не суперечить принципам міжнародного обліку, які покладені в основу побудови обох Планів рахунків.

Розглянемо, яким чином термінологія МСБО знаходить своє відображення у Новому Плані рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України.

План рахунків поділяється на чотири категорії та дев’ять класів.

Перша категорія — балансові рахунки, які об’єднані в п’ять класів:

Клас 1. Казначейські та міжбанківські операції.

Клас 2. Операції з клієнтами.

Клас 3. Операції з цінними паперами та інші активи і зобов’язання.

Клас 4. Довгострокові вкладення, основні засоби та нематеріальні активи.

Клас 5. Капітал банку.

Друга категорія — рахунки доходів та витрат.

Клас 6. Доходи.

Клас 7. Витрати.

Третя категорія — рахунки управлінського обліку.

Клас 8. Управлінський облік.

Четверта категорія — позабалансові рахунки.

Клас 9. Позабалансові рахунки.

Особливості цього Плану рахунків такі:

мультивалютність;

наявність управлінського обліку;

подвійний запис за позабалансовими рахунками.

План рахунків забезпечує мультивалютний облік операцій: операції в іноземній валюті відображаються за тими самими рахунками, що й операції в гривнях, згідно з їх економічним змістом.

Зв’язок між операціями в іноземній валюті та гривнях забезпечують технічні рахунки: рахунок валютних позицій та рахунок еквіваленту валютних позицій.

Щодо управлінського обліку, то нормативними документами НБУ він не регламентується і комерційні банки мають самостійно визначати відповідну методику обліку за ними у класі 8 Плану рахунків.

Позабалансові операції відображаються в обліку за системою подвійного запису, що забезпечується спеціальними контррахунками.

Кожний клас рахунків розподілений на:

рахунки порядку ІІ, вони мають двоцифрову нумерацію і означають розділ;

рахунки порядку ІІІ, нумерація за якими трицифрова і це є група;

рахунки порядку ІV відповідно чотирицифрові, що є номером балансового рахунку.

Балансові рахунки, що є рахунками синтетичного обліку, забезпечують формування інформації про операції, що їх виконує банк, та її відображення у фінансовій звітності.

Усі балансові рахунки класифікуються:

за видами контрагентів;

характером операцій;

18.Структура класів Плану рахунків. Логічні схеми взаємозв'язку між рахунками груп окремих розділів

План рахунків фінансових банківських уста­нов — це систематизований перелік рахунків фінансового обліку, використовуваний для реєстрації господарських операцій. Він є складовою частиною національної системи бухгалтерського облі­ку, а отже, служить для відображення бухгалтерської інформації. План рахунків поділяється на дев'ять кла­сів.

У структурі плану рахунків виділяють 3 частини:

1. балансова – 1-5 класи. На основі залишків по рахунках 1-5 класів складається балансовий звіт. 1-4 класи – обліковуються активи і зобов’язання, 5 клас – власний капітал. Включають як активні, так і пасивні рахунки.

2. рахунки доходів і витрат – 6-7 класи. На основі залишків по цим рахункам складається звіт про фін.результати.

3. позабалансові рахунки – особлива їх ознака в тому, що позабалансові операції не призводять до зміни фін.стану, ці рахунки кореспондують між собою.

Всі рахунки розміщені за п-пами:

- за видами контрагентів,

- за функціями КБ,

- за п-пом ліквідності

Рахунки класів 6 і 7 щодо формування доходів і витрат корес­пондують із рахунками класів 1—4. Залишки на рахунках класів 6 та 7 безпосередньо до валюти балансу не включаються, а в кін­ці звітного періоду взаємоперекриваються (доходи за відраху­ванням витрат) і обліковуються як результат поточного року в класі 5 — капітал банку.

Перший клас визначає стосунки між Націо­нальним банком України та іншими банками, а також стосунки цих банків між собою. На рахунках класу 1 відображаються опе­рації з готівкою, банківськими металами, кредитами, депозитами та цінними паперами, що рефінансуються Національним банком України. На рахунках класу 2 обліковуються операції, що проводяться банками з клієнтами. Рахунки цього класу використовуються для обліку розрахунків з клієнтами (крім банків) — суб'єктами гос­подарської діяльності, органами загального державного управ­ління та фізичними особами. .

На рахунках класу 3 обліковуються операції банків із цінними паперами, а також інші активи й зобов'язання.

Рахунки класу 4 призначено для обліку довгострокових вкла­день, основних засобів та нематеріальних активів.

На рахунках класу 5 здійснюється облік капіталу у вигляді рі­зниці між загальними сумами активів і зобов'язань банку.

Рахунки класу 5 можуть кореспондувати з рахунками дебітор­ської чи кредиторської заборгованості та рахунками готівкових коштів у разі сплати дивідендів та одержання внесків від акціо­нерів, збільшення капіталу банку переоцінюванням активів. В іншому разі рахунки класу 5 кореспондують лише між собою.

Рахунки класу 6 «Доходи» і класу 7 «Витрати», - залишки на цих рахунках до балансу банку не входять. Наявність прибутків — це перевищення суми доходів над су­му витрат. Наявність збитків — це перевищення суми витрат над суму доходів .

На рахунках класу 9 обліковуються: вимоги та зобов'язання банку, які можуть виникнути в майбутні періоди та які наражатимуть банк на ризик; документи і цінності; рахунки за операціями з приватизації.

Бухгалтерський облік операцій на позабалансових рахунках ведеться за системою подвійного запису. Характеристика рахун­ків — актив або пасив визначається з таких міркувань:

* позабалансовий рахунок — активний, якщо за переведення його на баланс дебетується балансовий рахунок.

* позабалансовий рахунок — пасивний, якщо за переведення його на баланс кредитується балансовий рахунок.

Усі рахунки класу 9 поділяються на три частини.

1. Рахунки розділів 90—95 використовуються для обліку опе­рацій, які пов'язані з різними ризиками для банку. Це зокрема: * зобов'язання і вимоги за всіма видами гарантій; * зобов'язання з кредитування; * зобов'язання і вимоги за операціями з валютою; * вимоги та зобов'язання щодо цінних паперів, спотових та строкових фінансових інструментів.

2. Рахунки розділів 96—98 служать для обліку документів, цінностей та розрахунків щодо операцій з приватизації. Усі ра­хунки цих розділів активні.

3. Рахунки розділу 99 використовуються для обліку позаба­лансових операцій на контррахунках методом подвійного запису.

План рахунків несе дуже велику за обсягом інформацію щодо господарських операцій банку, але для створення бази даних (ре-позитарію) необхідно її значно розширити, що можливо в системі аналітичного обліку.

За допомогою плану рахунків забезпечується виконання дуже важливої функції бухгалтерського обліку — запису інформації стосовно операцій, які виконуються банком, та можливості відо­бразити результати цих операцій у балансовій та фінансовій звіт­ності. У такий спосіб створюються умови для проведення загаль­ного аналізу діяльності банку та прийняття відповідних управ­лінських рішень.

Проте для отримання звітності в розрізі всіх необхідних форм та для внутрішнього аналізу і користування цього замало. Для обрахування макроекономічних показників грошово-кредитної політики, надання повної інформації про діяльність банку конт­ролюючим органам необхідна докладна інформація про контр­агентів кожної операції та параметри цих операцій, що досягає­ться на рівні аналітичного обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]