Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финановый учет в банке_ шпоры.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
432.64 Кб
Скачать

34.Правові основи та загальні питання організації обліку депозитних операцій банку

Бухгалтерський облік депозитних операцій ґрунтується на загальновживаних в міжнародній практиці принципах: безперервності діяльності, обережності, поділу звітних періодів, датування операцій, окремого відображення активів та пасивів, переваги змісту над формою, оцінювання активів і пасивів.

Банківський вклад (депозит) – грошові кошти в готівковій або безготівковій формі в національній або іноземній валюті, що розміщенні власником або третьою особою за дорученням власника на рахунках в банку на договірних засадах на визначений строк або без його зазначення і підлягають виплаті вкладникові або за його дорученням іншій особі із виплатою відсотків. Первинним документом для здійснення депозитної операції є депозитна угода.

Депозитні операції поділяються на : * активні – операції по розміщенню коштів на депозити в інших банківських установах, носять кредитний характер; * пасивні – депозитні операції, що відображають залучення коштів банку на депозити.

Під час здійснення депозитних операцій мають місце такі облікові операції: - відкриття і реєстрація депозитного рахунку; - облік операцій по залученню коштів на депозит; - облік операцій по нарахуванню і сплаті %; - облік операцій по погашенню депозиту.

Відкриття депозитного рахунку здійснюється на основі укладеного договору. Всі відкриті депозитні рахунки реєструються в спеціальній книзі реєстрацій. Датою відкриття рахунку є дата фактичного надходження грошових коштів на депозит.

Процедура виконання банком операцій за депозитними рахунками має здійснюватись поетапно:

1.отримання дозволу на здійснення депоз.операцій

2.оформлення необхідних документів

3.контрольні процедури

4.повнота б/о, здійснення розрахунків

5. аудит депозитних операцій

Суб’єктами депоз.операцій є:

- банки

- установи, що фінансуються з держ.бюджету

- СГД

-небанківські фін.установи

Відповідно до суб’єктів в плані рахунків виділяють окремі розділи та групи, на яких обліковується номінал депозиту, нарах. Та сплачені %.

Операції по залученню коштів на депозити є пасивними і пасивними є рахунки, на яких обліковується номінал депозиту до його погашення та нарахування %.

Рахунки, , на яких обліковується розміщені банком кошти на вклади є активними. Рахунки, на яких обліковується номінал депозиту, мають мультивалютний хар-р.

При організації роботи за депозитними операціями розраховується порядок проведення.

Основним первинним док-том є депоз.договір.

35.Характеристика рахунків для обліку депозитних операцій в залежності від контрагентів банку

Аналітичний облік депозитних операцій здійснюється у розрізі відкриття їх депозитних рахунків у розрізі суб”ктів( банків та клієнтів)

Синтетичний облік забезпечується за допомогою рахунків 2,3,4 порядків

Основною формою регістру синтетичного обліку є щоденний оборотно – сальдовий баланс.

Детальна інформація про кожного клієнта і кожну інформацію фіксується на рахунках клієнтів на рівні аналітичного обліку

На рахунках 2630 , 2635 відкриваються аналітичні рахунки для обліку депозитів за строками .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]