Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финановый учет в банке_ шпоры.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
432.64 Кб
Скачать

19.Класифікація рахунків за видами контрагентів, характером операцій і ступенем зниження ліквідності

Всі рахунки розміщені за п-пами:

- за видами контрагентів

- за функціями КБ,

- за п-пом ліквідності

За видами контрагентів призначено рахунки 1 розділу – міжбанківські операції.

За функціями КБ поділ рахунків за видами операцій КБ

За п-пом ліквідності ( депозитні операції – для їх обліку призначені рахунки для поточних операцій ї строкових, теж саме і для кредитних операцій.)

20.Система рахунків для обліку капіталу банка та їх характеристика

Капітал банку обліковується на рахунках 5 класу плану рахунків і є залишковим інтересом акціонерів банку в активах за відрахування зобов’язань.

5 клас включає:

* розділ 50 «Статутний капітал та інші фонди банку»

* розділ 51 «Результати переоцінки»

Зареєстрований статутний капітал банку обліковується на ба­лансових рахунках групи 500:

5000 – П - «Зареєстрований статутний капітал банку» - облік зареєстрованого статутного капіталу банку. Облік акцій ведеться за номінальною вартістю. За Кт проводяться суми збільшення статутного капіталу після реєстрації змін згід­но з законодавством України. За Дт проводяться суми зменшення зареєстрованого статутного капіталу; суми несплаченого у встановлений строк зареєстрованого капіталу;

5001 – КП - «Несплачений зареєстрований статутний капітал банку» - облік сум зареєстрованого, але несплаченого статутного капіталу. За Дт проводяться суми зареєстрованого, але несплаченого статутного капіталу в кореспонденції з рахунком 5000. За Кт проводяться суми сплаченого статутного капіталу; суми несплаченого у встановлений строк зареєстрованого капіталу.

5002 – КП - Власні акції (частки, паї), що викуплені в акціонерів (учасників) - облік вартості викуплених банком акцій (часток, паїв). Акції обліковуються за номінальною вартістю. Різниця між номінальною вартістю та вартістю викупу списується в ме­жах кредитових залишків спочатку з рахунку 5010, а потім - з рахунку 5022. За Дт проводяться суми викуплених акцій (часток, паїв). За Кт проводиться суми проданих та анульованих акцій (часток, паїв).

5003 – П - Дивіденди, що спрямовані на збільшення статутного капіталу - облік суми дивідендів, що спрямовані на збільшення статутного капіталу до часу його реєстрації. За Кт проводяться суми дивідендів, що спрямовані па збільшення статутного капіталу. За Дт рахунку перераховуються суми дивідендів у разі збільшення статутного капіталу на ра­хунки 5000 та 5010; у разі відмови в реєстрації сплачуються за рішенням загальній: зборів байку акціонерам (учасникам) або зараховуються на рахунок 5022.

За первинного розміщення акцій серед інвесторів їх реалізацію за ціною, нижчою від номінальної, законодавчо заборонено. Реалізація акцій за ціною, вищою за номінальну, призводить до появи емісій­них різниць, які обліковуються на рахунку 5010 – П - «Емісійні різниці» - облік різниці між номінальною вартістю акції та ціною її розмішених. За Кт проводяться суми позитивної різниці в разі первинного та подальшого роз­міщення акцій. За Дт проводяться суми списання різниш між ціною викупу та номінального вартіс­тю акцій у межах залишку під час викупу власних акцій.

Різницю між номінальною вартістю та ціною викупу відносять на рахунок 5010 «Емісійні різниці» у межах залишку цього ра­хунка. У разі недостатності залишку першим дебетується раху­нок 5030 «Прибутки та збитки минулих років» у межах позитив­ного залишку, потім — рахунок 5040 «Прибуток чи збиток минулого року, що очікує на затвердження».

Позитивний результат від операцій із власними акціями зав­жди буде обліковуватись на кредиті рахунка 5010 «Емісійні різ­ниці», а від'ємний — на дебеті рахунка 5030 «Прибутки та збит­ки минулих років» або 5040 «Прибуток чи збиток минулого року, що очікує на затвердження».

* 502 Загальні резерви та фонди банку: 5020 (П) Загальні резерви; 5021 (П) Резервні фонди; 5022 (П) Інші фонди банку.

* 503 Результати минулих років: 5030 (П) Нерозподілені прибутки минулих років; 5031 (А) Непокриті збитки минулих років.

* 504 Результати звітного року, що очікують затвердження: 5040 (П) Прибуток звітного року; що очікує затвердження; 5041 (А) Збиток звітного року, що очікує затвердження.

У розділі 51 «Результати переоцінювання», а конкретно — на балансовому рахунку 5100, обліковуються результати переоці­нювання основних засобів, а на рахунку 5101 — нематеріальних активів, 5102 - цінних паперів у портфелі банку на продаж; 5103 - інвестицій в асоційовані та дочірні компанії; 5104 – за операціями хеджування.

Суму дооцінки залишкової вартості об'єктів основних засобів та нематеріальних активів включають до складу додаткового ка­піталу (рахунки 5100, 5101), а суму уцінки — до витрат банку.

Активно-пасивний рахунок 5040 призначено для обліку прибутку до його розподілу з рішення зборів акціонерів та обліку збитку від банківської діяльності. На кредиті рахунка проводять суми доходів, переказаних в останній робочий день звітного року, або покриття затверджено­го збитку з рахунка 5030 «Прибутки та збитки минулих років».

На дебеті проводять:

• суми витрат, переказаних в останній робочий день звітного року;

• суми розподілу затвердженого прибутку;

• списання емісійних різниць за браком коштів на рахунках 5010 «Емісійні різниці» та 5030 «Прибутки та збитки минулих років».

Рахунки 5 класу можуть кореспондувати з рахунками дебіторської або кредиторської заборгованості та з рахунками готівкових коштів у разі сплати дивідендів та одержання внесків від акціонерів . У всіх інших випадках рахунки 5 класу кореспондують між собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]