Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финановый учет в банке_ шпоры.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
432.64 Кб
Скачать

41.Порядок обліку пролонгованих, прострочених, сумнівних кредитів

Резерв для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями є спеціальним резервом, необхідність формування якого зумовлена кредитним ризиком, що притаманний банківській діяльності.

Резерв формується на повну суму чистого кредитного ризику за основним боргом, скоригованого відповідно до коефіцієнта ре­зервування, за всіма видами кредитних операцій у національній та іноземній валютах. Не формується резерв щодо бюджетних коштів, кредитних операцій між установами в системі одного банку та операцій з фінансового лізингу.

Щодо коштів, розміщених на кореспондентських рахунках в інших банках, а також депозитів до запитання в інших банках (рахунок 1500) і сумнівної заборгованості за цими коштами (ра­хунок 1580), резерв формується в такий спосіб: • щодо коштів, розміщених у банках-нерезидентах — з ураху­ванням ризикованості країни; • щодо коштів, розміщених у банках (резидентах та нерези­дентах), які ліквідуються з рішення вповноважених органів, які визнано банкрутами або зареєстровано в офшорних зонах — на всю суму цих коштів.

Резерв формується в тій самій валюті, в якій обліковується за­боргованість. Його поділяють на резерв під стандартну (за креди­тами, які віднесено до групи «стандартні») та під нестандартну заборгованість (за кредитними групами, класифікованими як «під контролем», «субстандартні», «сумнівні», «безнадійні»).

Формування резервів банки зобов'язані здійснювати щомісяч­но в повному обсязі (незалежно від розміру їхніх доходів) за гру­пами ризику відповідно до сум фактичної кредитної заборгованості за станом на перше число місяця, наступного за звітним, і до встановленого строку для подання місячного балансу.

Розмір фактично сформованого резерву за кредитними опера­ціями контролюється даними місячного балансу.

Стандартною визнається заборгованість, за якою термін по­гашення (або повернення), передбачений угодою, ще не настав.

Сумнівною — заборгованість: • за простроченими векселями з терміном прострочки не більше за 30 днів, • за факторинговими операціями — не більше за 90 днів після настання терміну, передбаченого угодою.

Безнадійною — заборгованість: • за простроченими векселями з терміном прострочки більше за 30 днів; • за факторинговими операціями, за якими клієнт не виконав своїх зобов'язань протягом понад 90 днів після настання терміну платежу за угодою.

У процесі визначення чистого кредитного ризику для розра­хунку резерву сума валового кредитного ризику за кожною кре­дитною операцією окремо зменшується на вартість наявного за-безпеченнй (гарантій, застави майна та майнових прав). За безумовні для розрахунку резервів беруться гарантії: • Кабінету Міністрів України; • банків, які мають офіційний кредитний рейтинг не нижче «інвестиційного класу»;• урядів країн категорії А; • міжнародних багатоцільових банків (Міжнародний європей­ський банк реконструкції та розвитку); • забезпечені гарантії банків України.

Предмети застави: • майнові права на грошові кошти, розміщені в банку, що має рейтинг «інвестиційного класу»; • майнові права на грошові депозити, розміщені в банку-кредиторі (умови доступу до них банку визначаються в кредит­ному договорі в разі невиконання позичальником зобов'язань за кредитом); • дорогоцінні метали, що належать позичальнику і перебува­ють на зберіганні в банку-кредиторі; • державні та недержавні цінні папери; • зареєстроване рухоме та нерухоме майно.

НБУ встановив такі норми відрахувань за категоріями кредит­ної операції: стандартна — 2%; під контролем — 5%; субстан-дартна — 20%; сумнівна — 50%; безнадійна — 100%і

Формування резервів у системі фінансового обліку відповідає методологічній основі принципу оцінки.

Операціям з формування резервів під кредитну заборгованість інших банків відповідають такі бухгалтерські проведення:

Банки зобов'язані продовжувати роботу з клієнтами щодо по­вернення ними боргу, списаного за рахунок резервів, протягом строку позовної давності.

Облік пролонгованих кредитів:

Здійснюється на тих же рахунках, що й основна кредиторська заборгованість, але в позабалансовому обліку на підставі договору пролонгації кредиту здійснюються такі бухгалтерські проведення:

1) списується строкове зобов’язання з попередньою датою погашення Дт 9910 Кт 9819

2) облік нового строкового зобов’язання з новою датою погашення кредиту Дт 9819 Кт 9910

В Плані рахунків відсутні балансові рахунки, на яких обліковується пролонговані кредити.

Облік прострочених кредитів:

Наступного дня після визнання кредиту простроченим кредиторська заборгованість переноситься на рахунки простроченої заборгованості (***7)

Дт позичковий рахунок Кт 2600, 2620, 1200

Дт прострочена заборгованість: 2027, 2037, 2067, 2077, 2207, 2217 Кт позичковий рахунок

Якщо клієнт погашає прострочений кредит: Дт 2600, 2620, 1001, 1200 Кт 2027, 2037, 2067, 2077, 2207, 2217

Облік сумнівної заборгованості:

Заборгованість визнана сумнівною, переноситься на рахунки сумнівної заборгованості з рахунків простроченої заборгованості

Дт сумнівна заборгованість: 2027, 2093, 2096, 2097, 2290, 2291 Кт прострочена заборгованість

В разі погашення сумнівної заборгованості:

Дт 2600, 2620, 1001, 1200 Кт сумнівна заборгованість

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]