Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 3. Державна податкова служба

227

хунках в установах банків, інших фінансово-кредитних устано­вах можуть зупинятися, за винятком операцій щодо сплати по­датків та інших платежів.

Стягнення недоїмки, накладення адміністративного штрафу, нарахування пені та зупинення операцій на розрахункових ра­хунках податкові органи застосовують за:

• відмову у проведенні документальної перевірки чи недопу­щення посадових осіб органів державної податкової служби для обстеження приміщень, що використовуються для одержання до­ходів або пов'язані з утриманням інших об'єктів оподаткування незалежно від їх місцезнаходження, обладнання, електронних контрольно-касових апаратів, комп'ютерних систем, що застосо­вуються для розрахунків за готівку із споживачами, вагокасових комплексів, систем та засобів штрихового кодування;

• неподання або несвоєчасне подання органам державної по­даткової служби податкових декларацій, розрахунків, аудитор­ських висновків та інших документів, необхідних для обчислен­ня податків, інших платежів, а також за неподання або несвоє­часне подання установам банків платіжних доручень на сплату податків, інших платежів;

• непред'явлення свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, спеціальних дозволів (ліцензій, па­тентів тощо) на її здійснення, сертифікатів відповідності елек­тронних контрольно-касових апаратів, комп'ютерних систем;

• порушення встановленого законом порядку реєстрації в ор­гані державної податкової служби як платників податків, відсут­ності обліку об'єктів оподаткування або коли існує реальна за­гроза витрачання коштів чи відчуження майна, вилучення яких у встановленому законом порядку є єдиним засобом відшкоду­вання збитків, завданих державі, у зв'язку з неплатоспроможні­стю юридичної особи, що перевіряється та інші податкові право­порушення1.

Один з найважливіших напряміів діяльності органів ДПС — запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним за­коном до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинен­ня, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення. Зазначений напрям діяльності був висвітлений У § 1 цієї глави.

Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні" // ВВР України. — 1998. — № 29. — Ст. 190.

8*

228

Розділ III. Правоохоронні органи України

Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а також базові структурні підрозділи ДПС — державні податкові інспекції у ра­йонах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції виконують аналогічні функції, але у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

До системи органів Державної податкової адміністрації України належить і податкова міліція. Про повноваження цього органу ДПС України вже йшлося у § 1 цієї глави. Додамо, що систему органів податкової міліції становлять:

Департамент боротьби з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, Слідче управління, Управління по боротьбі з корупцією та безпеки в органах ДПС, Головне управління по­даткової міліції, до складу якого входять: Управління по орга­нізації боротьби з незаконним обігом товарів, Управління по опе­ративному документуванню, Оперативно-аналітичне управління, Оперативне управління, Управління дослідчих перевірок, Управ­ління по оперативному супроводженню збиткових підприємств, Управління організації оперативних заходів по скороченню податкової заборгованості та інші підрозділи, що забезпечують виконання функціональних завдань відповідно до повноважень, наданих податковій міліції чинним законодавством;

управління податкової міліції, слідчі відділи ввдаткової мілі­ції, відділи по боротьбі з корупцією та безпеки в ерганах держав­ної податкової служби відповідних державних податкових адмі­ністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

відділи податкової міліції, слідчі відділення (групи) податко­вої міліції відповідних державних податкових інспекцій у райо­нах, містах, районах у містах, міжрайонних та об'єднаних дер­жавних податкових інспекцій.

Податкову міліцію очолює начальник податкової міліції — перший заступник Голови Державної податкової адміністрації України, а в державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі — на­чальники управлінь податкової міліції — перші заступники голів відповідних державних податкових адміністрацій.

Посадові особи органів ДПС зобов'язані додержуватися Кон­ституції і законів України, інших нормативних актів, прав та охо-ронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, ор-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]