Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

§ 2. Компетенція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Уповноважений здійснює свою діяльність незалежно від ін­ших державних органів та посадових осіб.

Незалежність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини гарантується ст. 20 Закону: "Втручання органів дер­жавної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань гро­мадян, підприємств, установ, організацій (незалежно від форм власності) та їх посадових та службових осіб у діяльність Упов­новаженого забороняється". Уповноважений може співпрацюва­ти з різними складами Верховної Ради України, оскільки термін його повноважень не збігається з терміном повноважень Верхов­ної Ради (5 років — Уповноваженого з прав людини і 4 роки — Верховної Ради). Крім того, у ч. З ст. 4 Закону сказано: "Повно­важення Уповноваженого не можуть бути припинені чи обмеже­ні у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України або-її розпуску (саморозпуску)".

250

Розділ IV. Правозахисні органи України

Уповноважений розглядає скарги про порушення конститу­ційних прав громадян, які звертаються до нього після того, як всі правомірні шляхи для відновлення порушених прав вичерпано. Якщо омбудсман вважає за необхідне, то він знову може пору­шити провадження у відповідних державних органах. Крім того, він аналізує стан справ щодо забезпечення прав людини у країні в цілому, подає щорічні доповіді з цього питання парламенту, водночас пропонуючи відповідні законодавчі заходи для усунен­ня типових причин порушення прав і свобод громадян. Таким чином, інститут Уповноваженого — ефективний правозахисний орган, який відіграє істотну роль у забезпеченні прав людини.

Згідно зі ст. З Закону України "Про Уповноваженого Верхов­ної Ради з прав людини" діяльність Уповноваженого спрямовано на:

• захист прав і свобод людини і громадянина, проголошених Конституцією і законами України, а також міжнародними дого­ворами України;

• додержання та повагу до прав і свобод людини і громадя­нина суб'єктами, зазначеними у Законі України "Про Уповнова­женого Верховної Ради України з прав людини";

• запобігання порушенням прав і свобод людини і громадя­нина або сприяння їх поновленню;

• сприяння приведенню законодавства України про права і свободи людини і громадянина відповідно до Конституції Украї­ни та міжнародних стандартів тощо;

Здійснюючи свої повноваження, Уповноважений з прав лю­дини керується Конституцією, законами України, чинними між­народними договорами.

Згідно зі ст, 2 зазначеного Закону сферою його компетенції є відносини, що виникають при реалізації прав і свобод людини між громадянином України, незалежно від місця його перебивання, іно­земцем чи особою без громадянства, які перебивають на терито­рії України, та органами державної влади, органами місцевого са­моврядування, їх посадовими і службовими особами.

У сферу компетенції Уповноваженого входять і відносини, що виникають між громадянином при реалізації його прав і сво­бод та об'єднаннями громадян, установами, підприємствами, ор­ганізаціями (незалежно від форми власності), їх посадовими і службовими особами.

Значними є повноваження українського омбудсмана. Зокре­ма, він має право:

• невідкладного прийому Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем'єр-міністром України, головами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]