Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 2. Органи внутрішніх справ України

211

При охороні громадського порядку можуть також використо­вуватися службові собаки, які пройшли відповідний курс дреси­рування, визнані придатними для службового користування і пе­ребувають у штатах підрозділів службового собаківництва. Право застосування службових собак надається працівникам міліції, які несуть з ними службу. Службові собаки використовуються на довгому і короткому повідках, без повідка, у наморднику і без нього, виходячи з конкретної ситуації, що склалася.

Використанню спеціальних засобів, за винятком необхідності відбиття раптового нападу на працівника міліції та звільнення заручників, має передувати попередження про намір їх застосу­вати.

Попередження може бути зроблено голосом, а при значній відстані або зверненні до великої групи людей — через гучномов-ні установки, підсилювачі мови і в кожному випадку бажано рід­ною мовою осіб, проти яких ці засоби застосовуватимуться, та українською і російською мовами не менш як 2 рази з наданням часу, достатнього для припинення правопорушення.

Рішення про застосування спеціальних засобів приймає службова особа, відповідальна за забезпечення громадського по­рядку, або керівник конкретної операції. Працівники міліції, які діють індивідуально, приймають такі рішення самостійно. Про застосування цих засобів вони у письмовій формі доповідають безпосередньому начальникові із зазначенням коли, де, проти ко­го, за яких обставин застосовувалися спеціальні засоби, та на­слідків їх застосування.

Вогнепальну зброю працівники міліції мають право застосову­вати як крайній захід, її зокрема, застосовують для:

— захисту громадян від нападу, що загрожує їх життю і здо­ров'ю, а також визволення заручників;

— відбиття нападу на працівника міліції або членів його сім'ї, якщо їх життю або здоров'ю загрожує небезпека;

— відбиття нападу на об'єкти, що охороняються, конвої, жилі приміщення громадян, приміщення державних і громадських підприємств, установ та організацій, а також звільнення їх у разі захоплення;

— затримання особи, яку застали при вчиненні тяжкого зло­чину і яка намагається втекти;

— затримання особи, яка чинить збройний опір, намагається втекти з-під варти, а також озброєної особи, яка погрожує засто­суванням зброї та інших предметів, що загрожує життю І здо­ров'ю працівника міліції;

212

Розділ III, Правоохоронні органи України

— зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю чи здоров'ю гро­мадян або працівника міліції.

Проте слід зауважити, що забороняється застосовувати і ви­користовувати вогнепальну зброю при значному скупченні лю­дей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи.

Працівники міліції мають право використовувати зброю для подання сигналу тривоги або виклику допомоги, для знешко­дження тварини, яка загрожує життю і здоров'ю громадян або працівника міліції. Працівник міліції має право оголити вогне­пальну зброю і привести її у готовність, якщо вважає, що в об­становці, яка склалася, можуть виникнути підстави для її засто^ сування. Спроби особи, яку затримує працівник міліції з оголе­ною вогнепальною зброєю, наблизитися до нього, скоротивши при цьому визначену ним відстань, чи доторкнутися до його зброї дають працівникові міліції право застосувати вогнепальну зброю відповідно до чинного законодавства України.

При цьому слід зазначити, що працівник міліції має право оголити вогнепальну зброю і привести її у готовність, якщо вва­жає, що в обстановці, яка склалася, можуть виникнути підстави для її застосування. При затриманні злочинців чи правопоруш­ників або осіб, яких він запідозрив у вчиненні злочинів чи пра­вопорушень, а також при перевірці документів у підозрілих осіб, працівник міліції може привести у готовність вогнепальну зброю, що є попередженням про можливість її застосування.

Застосуванню сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї має передувати попередження про намір їх використання, якщо є можливість. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися тільки у тому разі, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян чи працівни­ків міліції.

Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спе­ціальні засоби і вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інва­лідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров'ю людей, працівників мілі­ції, або збройного нападу чи збройного опору.

Якщо не можна уникнути застосування сили, вона має не пе­ревищувати міри, необхідної для виконання покладених на мілі­цію обов'язків, і повинна зводити до мінімуму можливості запо­діяння шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]