Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 3. Державна податкова служба

223

і аналізує звіти та статистичні дані податкових органів про вико­нану роботу; проводить безпосереднє обстеження і перевірку діяльності податкових органів; контролює додержання податко­вого законодавства, правильність обчислення, повноту і своєчас­ність сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, встановлених законодавством.

ДПА виконує і функцію, безпосередньо пов'язану з впливом на податкову політику держави: вносить у встановленому поряд­ку пропозиції щодо вдосконалення податкового законодавства; приймає у випадках, передбачених законом, нормативно-правові акти й методичні рекомендації з питань оподаткування; роз'яс­нює законодавство з питань оподаткування серед платників по­датків; вносить пропозиції та розробляє проекти міжнародних договорів стосовно оподаткування, виконує в межах, визначених законодавством, міжнародні договори з питань оподаткування.

Крім того, ДПА здійснює й організаційно-методичну функ­цію шляхом затвердження форми податкових розрахунків, звітів, декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів, декларацій про валютні цін­ності, зразка картки фізичної особи — платника податків та ін­ших обов'язкових платежів, форми повідомлення про відкриття або закриття юридичними особами, фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності банківських рахунків, а також форми звітів про роботу, проведену органами державної податкової служби. ДПА також організовує роботу зі створення інформаційної системи автоматизованих робочих місць та інших засобів автоматизації та комп'ютеризації робіт органів державної податкової служби; розробляє основні напрями, форми й методи проведення перевірок додержання податкового та валютного за­конодавства.

Функція з організації роботи з особовим складом полягає у здійсненні заходів щодо добору, розстановки, професійної підго­товки та перепідготовки кадрів для органів державної податкової служби.

ДПА України, ДПА в Автономній Республіці Крим, облас­тях, містах Києві та Севастополі, а також державні податкові ін­спекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції спрямо­вують свою діяльність на:

• облік платників податків;

224

Розділ Щ.• Правоохоронні органи України

• перевірку додержання податкового законодавства платни­ками податків; :

• застосування податкової санкції за порушення податкового

законодавства;

• запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесе­ним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адмі­ністративні правопорушення.

Облік платників податків — безпосередній обов'язок органів ДПС. Він здійснюється шляхом формування та ведення Держав­ного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів та Єдиного банку даних про платників по­датків — юридичних осіб. Платникові податку, який став на об­лік, відповідний регіональний орган ДПС видає довідку з іденти­фікаційним номером. Для платників податків нарахування заро­бітної плати, користування послугами банків та кредитних уста­нов тощо можливо лише за наявності такого номера. Для всіх потенційних платників податків постановлення на податковий облік є обов'язковим.

Для виконання цієї функції органи ДПС мають право: одер­жувати безплатно необхідні відомості для формування інформа­ційного фонду Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів від підприємств, уста­нов, організацій незалежно від форм власності, включаючи На­ціональний банк України та його установи, комерційні банки, та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — про суми до­ходів, виплачених фізичним особам, і утриманих з них податків, інших платежів, від органів, уповноважених проводити державну реєстрацію, а також видавати спеціальні дозволи (ліцензії, патен­ти тощо) на здійснення деяких видів підприємницької діяльності — про видачу таких дозволів суб'єктам підприємницької діяльності, від органів внутрішніх справ — про громадян, які прибули на проживання до відповідного населеного пункту чи вибули з нього, від органів реєстрації актів громадянського стану — про громадян, які померли.

Перевірка додержання податкового законодавства здійс­нюється шляхом контролю за додержанням законодавства про податки, інші платежі, валютні операції, порядку розрахунків із споживачами з використанням електронних контрольно-касових апаратів, комп'ютерних систем і товарно-касових книг, лімітів го­тівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, ро­боти, послуги, а також контролю за наявністю свідоцтв про дер-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]