Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

1 Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні" // Відомості Верховної Ради України. — 1998. — № 29. - Ст. 190.

Глава 3. Державна податкова служба

217

адміністративного правопорушення працівники податкової мілі­ції мають право перевіряти у громадян та посадових осіб доку­менти, що посвідчують особу, здійснювати адміністративне за­тримання, складати протоколи про адміністративні правопору­шення, застосовувати інші заходи, передбачені законодавством про адміністративні правопорушення.

2. Оперативно-розшукова діяльність підрозділами податкової міліції проводиться відповідно до Закону України "Про опера-тивно-розшукову діяльність" і здійснюється гласними та неглас­ними заходами.

Оперативні працівники податкової міліції мають право:

• проводити опитування громадян, використовувати їх доб­ровільну допомогу;

• брати участь у перевірці фінансово-господарської діяльно­сті підприємств, установ, організацій та окремих осіб;

• витребувати, збирати і вивчати документи та дані, що ха­рактеризують діяльність підприємств, установ, організацій, а та­кож спосіб життя окремих осіб, підозрюваних у підготовці або вчиненні злочину, джерело та розміри їхніх доходів;

• проводити операції із захоплення озброєних злочинців, припинення тяжких злочинів;

• здійснювати візуальне спостереження у громадських місцях із застосуванням фото-, кіно- і відеозйомки, оптичних та радіо­приладів, інших технічних засобів обстеження приміщення;

• залучати громадян з їхньої згоди до співробітництва на конфіденційній основі;

• здійснювати проникнення у злочинну групу із збереженням у таємниці достовірних даних щодо власної особи;

• мати гласних і негласних штатних працівників;

• застосовувати засоби фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю на підставах і в порядку, встановлених чин­ним законодавством для працівників правоохоронних органів;

• знімати інформацію з каналів зв'язку та застосовувати інші технічні засоби отримання інформації;

••! негласно проникати до житлових приміщень, здійснювати візуальне спостереження у них та інші оперативно-розшукові за­ходи відповідно до чинного законодавства1.

Закон України "Про боротьбу з корупцією" // Відомості Верховної Ради України. - 1995. - № 34. - Ст. 266.

218

Розділ Ш. Правоохоронні органи України

Глава 1. Державна податкова служба

219

3. Досудове слідство співробітники слідчих підрозділів подат­кової міліції проводять згідно з кримінальним та кримінально-процесуальним законодавством України.

У зв'язку з прийняттям у 2001 році нового Кримінального кодексу України та внесенням змін до Кримінально-процесуаль­ного кодексу України у справах про злочини, передбачені стат­тями 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транс­портування з метою збуту підакцизних товарів), 207 (Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті), 208 (Незаконне від­криття або використання за межами України валютних рахун­ків), 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом), частинами 2, 3, 4 статті 212 (Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових пла­тежів), статтями 216 (Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок), 218 (Фіктивне банкрутство) Кримінального кодексу України, досу-дове слідство проводиться слідчими податкової міліції.

Якщо під час цих злочинів будуть встановлені злочини, передбачені статтями 191, 192, 200, 201, 202, 203, 205, 213, 215, 219, 220, 221, 255, 358, 364, 366 та 367 КК, вчинені особою, щодо якої ведеться слідство, або іншою особою, якщо вони пов'язані зі злочинами, вчиненими особою, щодо якої ведеться слідство, вони розслідуються слідчими податкової міліції.

У разі-1 викриття злочину, який віднесений до компетенції слідчих податкової міліції, вони порушують кримінальну справу і розслідують її у повному обсязі, застосовуючи передбачені за­конодавством заходи для всебічного, повного й об'єктивного до­слідження усіх обставин справи.

Слідче управління податкової міліції забезпечує організацій­но-методичне керівництво діяльністю слідчих підрозділів органів ДПС. Воно здійснює процесуальний контроль за провадженням попереднього слідства та надає практичну допомогу у розслі­дуванні найбільш складних злочинів. Слідче управління та ре­гіональні слідчі відділи або відділення становлять єдиний цен­тралізований слідчий апарат податкової міліції з виключно проце­суальною підлеглістю і підзвітністю нижчих органів вищим.

4. Боротьба з корупцією в органах ДПС проводиться спе­ціально створеними підрозділами податкової міліції, які у свою чергу підпорядковуються Управлінню по боротьбі з корупцією та безпеки в органах ДПС. Законодавчою базою діяльності цих під-

розділів є Закон України "Про боротьбу з корупцією1*. Відповід­но до нього уповноважені підрозділи здійснюють оперативні та слідчі дії для запобігання та викриття корупційних діянь та ін­ших правопорушень, пов'язаних з корупцією у системі органів ДПС.

5. Забезпечення безпеки працівників органів державної подат­кової служби та захист їх від протиправних посягань, пов'язаних з виконанням ними посадових обов'язків, здійснюється спеціаль­но уповноваженими підрозділами податкової міліції. Створення зазначених підрозділів обумовлено специфікою діяльності пра­цівників податкової служби, які при виконанні посадових обов'язків часто стикаються з образами, погрозами щодо себе та близьких осіб, нанесенням ушкоджень, вбивством чи знищенням належного їм майна, залякуванням, психічним тиском, хуліган­ськими або провокуючими діями з боку осіб, які повинні сплачу­вати податки.

6. Охорона особистої та громадської безпеки. Крім того, згідно з Законом України "Про державну податкову службу в Україні" на співробітників податкової міліції покладено обов'я­зок незалежно від посади, яку вони обіймають, місцеперебування і часу в разі звернення до них громадян або посадових осіб із зая­вою чи повідомленням про загрозу особистій чи громадській без­пеці або в разі безпосереднього виявлення такої загрози вжити заходів щодо запобігання правопорушенню і його припинення, рятування людей, подання допомоги особам, що її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події і повідомлення про це в найближчий орган внутрішніх справ.

Податкова міліція відповідно до покладених на неї завдань має право:

• приймати і реєструвати заяви, повідомлення та іншу інфор­мацію про злочини і правопорушення, віднесені до її компетен­ції, у встановленому порядку перевіряти їх та приймати щодо них передбачені законом рішення;

• здійснювати досудову підготовку матеріалів за протоколь­ною формою, вживати заходів щодо відшкодування заподіяних державі збитків;

• виявляти причини й умови, що сприяли вчиненню злочи­нів та інших правопорушень у сфері оподаткування, вживати за­ходів щодо їх усунення;

220

Розділ III. Правоохоронні органи України

• збирати, аналізувати й узагальнювати інформацію щодо по­рушень податкового законодавства, прогнозувати тенденції роз­витку негативних процесів кримінального характеру, пов'язаних з оподаткуванням.

Посадова особа податкової міліції у межах повноважень, на­даних законодавством, самостійно приймає рішення і несе за свої протиправні дії або бездіяльність дисциплінарну або іншу, перед­бачену законодавством відповідальність. Посадова особа подат­кової міліції, яка виконує свої обов'язки відповідно до наданих законодавством повноважень та у межах закону, не несе відпові­дальності за заподіяні збитки. Такі збитки компенсуються за ра^ хунок держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]