Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 2. Органи внутрішніх справ України

197

Організаційна будова міліції громадської безпеки залежить від її функціонального призначення та існуючих рівнів управлін­ня, які відповідають адміністративно-територіальному устрою держави. Внутрішня структура міліції громадської безпеки ба­зується на лінійному принципі її організації та діяльності (ліній­на спеціалізація і відповідне підпорядкування), згідно з яким утворюються і функціонують структурні підрозділи цієї служби за окремими напрямами їх діяльності.

Відповідно до Типової структури органів внутрішніх справ України у міліцію громадської безпеки входять адміністративна служба міліції (включає підрозділи охорони громадського поряд­ку, паспортної, реєстраційної та міграційної роботи, дільничних інспекторів міліції, підрозділи з питань радіоактивного забруд­нення, підрозділи охорони й забезпечення карантинних і ветери-нарно-сднітарних заходів при проведенні боротьби з епізоотією, конвоювання затриманих і взятих під варту осіб), Державна ав­томобільна інспекція, підрозділи Державної служби охорони, патрульно-постова служба міліції. Крім того, за своїм функ­ціональним призначенням до зазначеного підрозділу належать також приймальники-розподільники для затриманих за бродяж­ництво, приймальники-розподільники для неповнолітніх.

Питання для самоконтролю

1. Що таке міліція громадської безпеки та яка правова основа її діяльності?

2. На вирішення яких завдань та функцій спрямована діяль-••' ність міліції громадської безпеки? \

3. Дайте загальну характеристику структури міліції громад­ської безпеки?

4. Якими е напрями діяльності органів (підрозділів), що вхо-'- дять до складу міліції громадської безпеки?

,... § 5. Державна автомобільна інспекція

Одним з важливих напрямів діяльності органів внутрішніх справ України є забезпечення безпеки дорожнього руху. Вико­нання цього завдання покладено на Державну автомобільну ін­спекцію.

У своїй діяльності особистий склад Державної автомобільної інспекції (далі — ДАІ) повинен керуватися Конституцією та за-

198

Розділ НІ. Правоохоронні органи України

конами України, постановами Верховної Ради України, указами та розпорядженнями Президента України, постановами та розпо­рядженнями Кабінету Міністрів України, відомчими норматив­ними актами Міністерства внутрішніх справ України.

Система органів ДАІ МВС України включає в себе підрозді­ли дорожньо-патрульної служби, дорожнього нагляду, реєстра­ційно-екзаменаційної роботи, технічного нагляду, розшуку транспортних засобів, з пропаганди безпеки руху, її очолює Головне управління ДАІ, яке є самостійним структурним підроз­ділом Міністерства внутрішніх справ України.

На службу ДАІ покладено виконання актуальних та важли­вих функцій.

По-перше, це — організація боротьби з аварійністю на авто­мобільному транспорті, забезпечення безпеки дорожнього руху; державний нагляд за виконанням юридичними та фізичними особами законодавчих актів, правил, нормативів і стандартів, які діють на автомобільному транспорті.

По-друге, ДАІ контролює порядок проектування, будівниц­тва, реконструкції, утримання, облаштування і охорони автомо­більних шляхів, вулиць та інженерних споруд на них; встанов­лює вимоги щодо конструкції і технічного стану механічних транспортних засобів і причепів до них, а також до охорони на­вколишнього середовища від шкідливого впливу транспортних засобів.

По-третє, ДАІ контролює стан та систему експлуатації транс­портного парку, тобто вона реєструє та веде облік транспортних засобів, допускає (чи не допускає) громадян до керування транс­портними засобами, організує систему профілактики аварійності серед населення; узагальнює і впроваджує у практику діяльності органів внутрішніх справ досягнення науки і передового досвіду з питань забезпечення безпеки дорожнього руху1.

Основні напрями діяльності патрульно-постової служби: контроль та регулювання дорожнього руху, вживання заходів адміністративного впливу, організація невідкладних дій на міс­цях дорожньо-транспортних пригод (ДТП), дізнання по них, надання долікарняної допомоги потерпілим та вживання невідкладних заходів при виникненні небезпечних дорожніх умов, а також облік правопорушень, дорожньо-транспортних

1 Наказ МВС України "Положення про Головне управління Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України" від ЗО травня 1992 року № 322. - К..: МВС України, 1992.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]