Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

§ 2. Система та компетенція органів державної податкової служби

Державну податкову службу в Україні створено за рішенням Ради Міністрів УРСР від 12 квітня 1990 року № 70. 4 грудня то­го ж року Верховна Рада УРСР прийняла Закон "Про державну податкову службу в Українській РСР". Податкову систему України було започатковано на початку 90-х років минулого сто­річчя прийняттям низки законодавчих актів, зокрема законів Ук­раїни "Про систему оподаткування", "Про оподаткування доходів підприємств і організацій", "Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів" тощо. Створюючи її, законодавець мав на меті побудувати таку подат­кову систему, яка б відповідала соціально-економічним реаліям, сьогодення та становила важливий складовий елемент функ-. ціонування незалежної держави. • _

Якісно новий етап у розвитку податкової системи та її скла^. дових — податкової служби і системи оподаткування — почався у 1996—1997 роках з прийняттям Указу Президента України; "Про заходи по реформуванню податкової політики" від 31 черв­ня 1996 року, а 22 серпня 1996 року Президент України підписав Указ "Про утворення Державної податкової адміністрації Украї^ ни та місцевих державних податкових адміністрацій". Нині В Україні діє понад ЗО нормативно-правових актів вищого рівня юридичного значення, які регулюють порядок обчислення і спла­ти різних видів податків і відрахувань. Усього чинне законодав­ство про систему оподаткування передбачає на даний час 20 зат

Глава 3. Державна податкова служба

221

гальнодержавних податків, зборів, відрахувань у різні фонди і 14 місцевих податків та зборів.

Прийняттям 5 лютого 1998 року Верховною Радою України у новій редакції Закону України "Про державну податкову служ­бу в Україні" в основному завершилося законодавче врегулюван­ня діяльності державної податкової служби. Таке відбулося впер­ше серед країн СНД та Східної Європи.

Таким чином були поєднані зусилля податкової служби та органів внутрішніх справ щодо посилення контролю за виконан­ням податкового законодавства. Було ліквідовано паралелізм і дублювання в роботі, можливість перекладання відповідальності за низьку якість роботи. Податкова служба, як оновлена структу­ра державного управління, посіла основне місце в системі орга­нів управління бюджетно-податковими відносинами.

Зазначеними вище нормативно-правовими актами було сформовано оптимальну систему органів державної податкової служби та визначено її структурно-функціональні характеристики.

До системи органів державної податкової служби належать:

• Державна податкова адміністрація України;

• державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

• державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах.

Державна податкова адміністрація України залежно від кіль­кості платників податків та інших місцевих умов може утворю­вати міжрайонні (на два і більше районів), об'єднані (на місто і район) державні податкові інспекції та у їх складі — відповідні підрозділи податкової міліції.

У Державній податковій адміністрації України та державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, об­ластях, містах Києві та Севастополі утворюються колегії. Чи­сельність і склад колегії Державної податкової адміністрації України затверджуються Кабінетом Міністрів України, а колегій державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі — Державною по­датковою адміністрацією України. Колегії є дорадчими органами, Що розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних Державних податкових адміністрацій.

Структуру Державної податкової адміністрації України за­тверджує Кабінет Міністрів України.

222

Розділ III. Правоохоронні органи України

Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковуються Державній податковій адміністрації України.

Державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об'єдна­ні державні податкові інспекції підпорядковуються відповідним державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Органи ДПС України координують свою діяльність з фінан­совими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, ста­тистики, державними митною та контрольно-ревізійною служба­ми, іншими контролюючими органами, установами банків, а та­кож з податковими службами інших держав.

Державну податкову службу України очолює Голова Дер­жавної податкової адміністрації України, якого призначає на по­саду та звільняє з посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра України.

Заступники Голови Державної податкової адміністрації Ук­раїни призначаються на посаду та звільняються з посади Кабіне­том Міністрів України за поданням Голови Державної податко­вої адміністрації України. Кількість заступників Голови Держав­ної податкової адміністрації України визначає Кабінет Міністрів України.

Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі очолюють голови, які призначаються на посаду і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Державної податкової ад­міністрації України.

Державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об'єдна­ні державні податкові інспекції очолюють начальники, що їх при­значає на посаду і звільняє з посади Голова Державної податко­вої адміністрації України за поданням голів відповідних держав­них податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Начальники управлінь податкової міліції призначаються Го­ловою Державної податкової адміністрації України.

Державна податкова адміністрація України (далі — ДПА) як центральний орган ДПС здійснює насамперед організаційно-роз­порядчі функції, пов'язані з роботою регіональних ланок ДПС. Державна податкова адміністрація України отримує, узагальнює

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]