Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 2. Органи внутрішніх справ України

213

При заподіянні шкоди міліція забезпечує подання необхідної до­помоги потерпілим у найкоротший термін.

Про застосування фізичної сили, спеціальних засобів приму­су працівник міліції рапортом доводить до відома безпосередньо­го начальника.

Про поранення або смерть, що сталися внаслідок застосуван­ня фізичного впливу і спеціальних засобів, а також про всі ви­падки застосування зброї працівник міліції зобов'язаний негайно письмово повідомити своєму начальникові для сповіщення про­куророві.

Перевищення повноважень із застосування сили, в тому чис­лі спеціальних засобів і зброї, тягне за собою відповідальність, встановлену законодавством України.

Питання для самоконтролю

1. На щ> спрямована діяльність міліції в Україні?

2. Що становить правову основу застосування заходів фізич­ного впливу, спеціальних засобів та вогнепальної зброї?

3. З якою метою застосовуються заходи фізичного впливу працівниками міліції і що вони являють собою?

4. Які види спеціальних засобів існують та в яких випадках їх застосовує міліція в Україні?

5. Порядок застосування працівниками міліції заходів фізич­ного впливу, спеціальних засобів та вогнепальної зброї.

Глава З Державна податкова служба

§ 1. Основні напрями правоохоронної діяльності державної податкової служби

Державна податкова служба (далі — ДПС) України стано­вить собою єдину централізовану систему, побудовану за прин­ципом багаторівневої ієрархічної організацій загальнодержавно­го, республіканського (Автономної Республіки Крим), обласного, міського та районного рівнів. Кожен рівень має специфіку інфор­маційного забезпечення, необхідного для організації ефективної роботи в усіх напрямах відповідно до компетенції.

Важливе місце в її діяльності, як і для держави в цілому, по­сідає формування бюджету — грошового доходу, необхідного для забезпечення діяльності держави як цілісного інституту (реаліза­ції економічних та соціальних програм, забезпечення безпеки та обороноздатності тощо). Чи не найголовнішим джерелом форму­вання бюджету є податки, що їх сплачують юридичні та фізичні особи (платники податків). Податки — це обов'язкові загально­державні та місцеві збори у вигляді податку на додану вартість, прибуткового податку, плати за землю, акцизного збору тощо, які сплачуються господарюючими суб'єктами (юридичними і фізич­ними особами) за ставками, встановленими законодавством.

Постійне надходження до бюджетів податків та інших обов'язкових платежів є важливим чинником належного функ­ціонування держави, запорукою успішного соціального, еконо­мічного розвитку та добробуту, розвитку місцевого самовряду­вання громадян.

Проте не всі платники податків сумлінно виконують один з найголовніших обов'язків перед державою, вдаються до різних порушень податкового законодавства — від несвоєчасної сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджету від­повідного рівня до умисного ухилення від їх сплати. Зважаючи на це, держава створює систему обліку платників податків та

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]