Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 2. Юстиція України

269

— встановлення міжнародних контактів та співробітництво з аналогічними службами за кордоном;

— забезпечення громадян і організацій додатковими послуга­ми правового, технічного характеру, іншими державними послу­гами для реалізації їх прав, свобод і законних інтересів.

Відділ очолює начальник, що його призначає відповідне управління юстиції, а в деяких випадках безпосередньо Мін'юст (наприклад, стосовно начальника Центрального відділу реєстра­ції шлюбів міста Києва).

Крім зазначених органів, у систему юстиції України входять також державні підприємства "Укрспец'юст" та "Інформаційний центр", установи та організації, що належать до сфери управлін­ня Мін'юсту (наприклад, науково-дослідні інститути, центр пра­вової реформи і законопроектних робіт, координаційна рада з проблем судової експертизи, центральна експертно-кваліфікацій-на комісія).

Зазначені територіальні (місцеві) органи юстиції, підприєм­ства, установи та організації, що входять у систему органів юсти­ції, як і Міністерство юстиції України, виконують правоохоронні функції. Зокрема, функціонування державного підприємства "Укрспец'юст" спрямовано на виконання рішень судів та інших органів відповідно до законів України. 1 липня 1999 року почав діяти Закон України "Про виконавче провадження", яким регла­ментовано умови та порядок виконання судових рішень. Саме на державну виконавчу службу покладається примусове виконання судових рішень в Україні. Згідно зі ст. 61 Закону України "Про виконавче провадження" реалізація арештованого майна, за ви­нятком майна, виключеного за законом з обігу, здійснюється дер­жавним виконавцем шляхом його продажу через торговельні ор­ганізації, відповідні структури Міністерства фінансів, на прилюд­них торгах, аукціонах, якщо інше не передбачено законом, у дво­місячний строк з дня накладення арешту.

Для сприяння державним виконавцям у зберіганні та реалі­зації вилученого ними Кабінет Міністрів України 14 липня 1999 року прийняв постанову № 1270 "Про створення спеціалі­зованого державного підприємства "Укрспец'юст".

Основними завданнями діяльності цього підприємства є за­безпечення належного зберігання вилученого державними вико­навцями майна, організація і проведення аукціонів з продажу та­кого майна, реалізація такого майна на комісійних та інших до­говірних засадах.

270

Розділ IV. Правозахисні органи України

Підприємство також має право здійснювати операції з неру­хомим майном у частині, передбаченій статтями 61 і 66 Закону України "Про виконавче провадження". Тобто "Укрспец'юст" та його філії організовують та проводять прилюдні торги (аукціо­ни) з реалізації нерухомого майна.

Певні правозахисні функції щодо надання юридичної допо­моги виконує державне підприємство "Інформаційний центр" Міністерства юстиції, головні функції якого визначені постано­вою Кабінету Міністрів України від 14 липня 1999 року № 1272. Відповідно до цієї постанови державне підприємство "Інформа­ційний центр" — адміністратор реєстрів, створення та забезпе­чення функціонування яких належить до компетенції Мін'юсту. Підприємство "Інформаційний центр" є адміністратором Єдино­го реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Єди­ного реєстру доручень, засвідчених у нотаріальному порядку, Єдиного реєстру нотаріусів, Єдиного реєстру спеціальних блан­ків нотаріальних документів, Єдиного державного реєстру об'єд­нань громадян та благодійних організацій.

Питання для самоконтролю

1. Які правоохоронні функції виконують органи юстиції?

2. Якими нормативно-правовими актами встановлюється

юридичний статус і повноваження органів юстиції у пра­воохоронній сфері?

3. Назвіть органи, підприємства, організації, що входять до системи юстиції України.

4. Дайте загальні/ характеристику кожного органу системи юстиції.

Глава З Нотаріат в Україні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]