Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 2. Органи внутрішніх справ України

205

Підрозділ швидкого реагування "Беркут" — це високомобіль-ний спеціальний загін, створений для боротьби зі злочинністю, забезпечення правопорядку під час проведення загальнодержав­них, громадсько-політичних, спортивно-видовищних, культурно-масових, релігійних заходів, проведення спеціальних операцій та охорони громадського порядку.

Штати підрозділу затверджує Міністр внутрішніх справ України. Особовий склад підрозділу комплектується на конкурс­ній основі з найбільш професійно підготовлених працівників мі­ліції, які мають необхідну фізичну підготовку та стаж роботи в органах внутрішніх справ України не менш як два роки.

Основні завдання та функції підрозділів міліції швидкого реагування "Беркут" такі:

— охорона прав і законних інтересів громадян від злочинних посягань та інших антигромадських дій;

— постійна готовність до дій у ситуаціях, що ускладнюють оперативну обстановку в регіонах держави;

— боротьба з організованою злочинністю;

— участь у проведенні спеціальних операцій із затримання озброєних злочинців, членів організованих злочинних угрупо­вань, звільнення заручників, припинення терористичних актів, відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди, транспортні за­соби або звільнення їх у разі незаконного захоплення;

— забезпечення громадського порядку при проведенні масо­вих заходів;

— запобігання та припинення групових порушень громад­ського порядку і масових безпорядків тощо1.

В умовах складних політичних, економічних і соціальних пе­ретворень особливо гостро стоїть питання забезпечення надійно­го захисту здоров'я та життя громадян, збереження майна усіх видів власності від протиправних зазіхань.

Для забезпечення захисту на договірних засадах цінних ван­тажів, грошових коштів, що перевозяться, та інших видів влас­ності юридичних осіб, громадян у місцях їх тимчасового перебу­вання і забезпечення майнової безпеки українських та іноземних громадян, осіб без громадянства у січні 1993 року у структурі Державної служби охорони при МВС України було створено спеціальні підрозділи міліції "Титан".

1 Наказ МВС України "Положення про підрозділ швидкого реагування "Беркут" від 31 серпня 1998 року № 636. - К.: МВС України, 1998.

206

Розділ III. Правоохоронні органи України

Ці підрозділи є складовою частиною служби охорони при ор­ганах внутрішніх справ і призначені для здійснення на договір­них засадах охорони власності фізичних та юридичних осіб, за­безпечення захисту фізичних осіб від злочинних посягань.

Основними завданнями підрозділу "Титан" є: охорона та су­проводження грошових коштів, цінних вантажів та паперів, що перевозяться; охорона власності юридичних осіб за місцем їх пе­ребування; забезпечення особистої безпеки фізичних осіб; охоро­на власності фізичних осіб у місцях їх тимчасового проживання. "Титан" — це елітні підрозділи, в яких служать спеціально підготовлені професіонали, забезпечені сучасною зброєю, засоба­ми індивідуального захисту, активної оборони та радіозв'язку. У штаті є службові собаки, що натреновані на пошук вибухівки та обстеження місць перебування осіб, які охороняються.

Будь-яка людина може укласти угоду з "Титаном", якщо їй або членам сім'ї загрожує небезпека. Сьогодні послугами профе­сіоналів "Титана" користуються чимало осіб, серед яких є бізнес­мени, комерсанти, дипломати, державні урядовці та інші1.

Підрозділ швидкого реагування "Сокіл" — це спеціальні мо­більні оперативні відділи, які входять до структури Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС та відповідних управлінь в усіх областях нашої держави. На його бійців покладено відповідальні завдання з проведення антитеро-ристичних операцій, ліквідації бандформувань, організованих злочинних угруповань, затримання та знешкодження озброєних небезпечних злочинців, які чинять активний опір, визволення за­ручників, силової підтримки оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, участі в заходах щодо припинення тяжких злочинів, вилучення зброї тощо2.

Таким чином, діяльність спеціальних підрозділів міліції спря­мована на вирішення відповідних завдань та виконання функ­цій, які стоять перед кожним з них. Така діяльність є однією з гарантій підтримання громадською порядку в Україні.

1 Наказ МВС України "Положення про спеціальний підрозділ міліції охо­рони 'Титан" від 28 січня 1993 року № 42 (зі змінами, внесеними згідно із наказом МВС України від 2 листопада 19% року № 761); Широченно В. Лицарі "Титана" // Міліція України. - 1999. - № 3—4. — С. 157

2 Широченко В. "Сокіл" набирає лету. Підрозділам швидкого реагування "Сокіл" виповнюється п'ять років // Міліція України. — 1999. — № 1—2. — С. 24-25.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]