Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 8. Конституційний Суд України

131

Статус судді Конституційного Суду визначається Конститу­цією, Законом України "Про Конституційний Суд України" та законами України щодо статусу суддів.

Повноваження судді Конституційного Суду України та його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при за­провадженні воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Суддя Конституційного Суду готує питання для розгляду ко­легією Конституційного Суду та Конституційним Судом, бере участь у розгляді справ. Він має право витребувати від Верховної Ради, Президента України, Прем'єр-міністра, Генерального про­курора України, суддів, органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядуван­ня, посадових осіб, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, політичних партій та інших об'єднань громадян, окремих громадян необхідні документи, матеріали та іншу ін­формацію з питань, що готуються до розгляду Конституційним Судом України та його колегією.

Ухилення від надання документів, матеріалів, інформації тягне за собою відповідальність винних осіб згідно з законом.

Суддя має право публічно висловлювати свою думку з пи­тань, що стосуються провадження у Конституційному Суді лише щодо тих справ, у яких Конституційним Судом прийнято рішен­ня чи дано висновок.

Повноваження судді припиняються у разі: закінчення строку призначення; досягнення суддею шістдесятип'ятирічного віку; неможливості виконувати свої повноваження за станом здо­ров'я;

порушення суддею вимог, що встановлені до судді; порушення суддею присяги;

набрання законної сили обвинувального вироку щодо нього; визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим; подання суддею заяви про відставку або про звільнення з по­сади за власним бажанням.

Повноваження судді припиняються у разі його смерті. Судді, здійснюючи свої повноваження, є незалежними, підко­ряються лише Конституції України та керуються законами України, крім тих законів або їх окремих положень, що є пред­метом розгляду Конституційного Суду. 5*

132

Розділ II. Суд України

Особа судді є недоторканною. Суддя Конституційного Суду не може бути затриманий чи заарештований без згоди Верховної Ради України до винесення обвинувального вироку судом. Судді не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання, за винятком відповідальності за образу чи наклеп при розгляді справ, прийнятті рішень та дачі висновків Конституційним Судом.

§ 3. Голова Конституційного Суду України та його заступники

Очолює Конституційний Суд України та організує його діяльність Голова Конституційного Суду, який обирається таєм* ним голосуванням на спеціальному пленарному засіданні Кон­ституційного Суду України з числа суддів Конституційного Су­ду не пізніше двомісячного строку з дня, коли посада Голови ста­ла вакантною.

На спеціальному пленарному засіданні Конституційного Су­ду головує один із заступників Голови. Якщо до списку кандида­тур на посаду Голови внесено кандидатуру судді, який є голо­вуючим, то на засіданні головує старший за віком суддя, не вне-седай до списку кандидатур. Спеціальне пленарне засідання вва­жається повноважним, якщо на ньому присутні не менш як дванадцять суддів. Відкритим голосуванням затверджується форма бюлетеня для голосування по виборах Голови та форма

протоколу голосування.

До списку кандидатур на посаду Голови вноситься будь-яка кількість кандидатів, які дали згоду балотуватися на посаду Го­лови. Список затверджується на спеціальному пленарному засі­данні відкритим голосуванням і оформляється протоколом, який підписує головуючий на засіданні. Для організації та проведення виборів Голови обирається комісія у складі трьох суддів з числа тих, які не балотуються на посаду Голови. Комісія забезпечує ви­готовлення бюлетенів для таємного голосування. Після прове­дення таємного голосування комісія перевіряє дійсність бюлете­нів, підраховує голоси, складає протокол голосування, який під­писує голова і члени комісії. Протокол голосування оголошуєть­ся на спеціальному пленарному засіданні і затверджується більшістю голосів від загальної кількості суддів, які беруть участь у засіданні. Обраним на посаду Голови вважається той з

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]