Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ НМП_спец_Ф_заоч_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

1.3. Зміст навчальної дисципліни

Податковий менеджмент”

Модуль 1. Організація податкового менеджменту в Україні

Змістовий модуль 1. Теоретико-організаційні засади податкового менеджменту

Тема 1. Теоретичні, правові та організаційні засади податкового менеджменту

Розвиток концепцій оподаткування. Завдання сучасної податкової політики. Необхідність управління в сфері оподаткування. Об’єкт та суб’єкти податкового менеджменту. Мета і функції податкового менеджменту на макро- і мікрорівні. Правові засади функціонування податкової системи. Законотворча діяльність. Інструктивно-методичне забезпечення. Планування податків. Податковий контроль. Податковий облік.

Державна податкова служба України, її структура, статус, підпорядкування. Завдання державної податкової служби. Основні завдання податкової міліції. Посадові особи податкових органів. Права податкових органів. Функції вищої, середньої та низової ланок. Основні підрозділи податкової інспекції. Офіс великих платників податків. Програма модернізації податкової служби України. Оцінка ефективності роботи податкових органів.

Тема 2. Адміністрування податкових зобов’язань

Контролюючі органи та органи стягнення. Податкова звітність. Податкова декларація (розрахунок). Вимоги до підтвердження даних, визначених у податковій звітності. Терміни подання податкової звітності. Податкові зобов’язання, порядок їх сплати. Визначення суми податкових або грошових зобов’язань. Строки сплати податкового зобов’язання. Податкове повідомлення-рішення. Податкова вимога. Відкликання податкового повідомлення-рішення і податкової вимоги. Скасування та оскарження рішень контролюючих органів. Порядок погашення податкового боргу. Джерела сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платником податків. Податкова застава, її зміст та призначення. Адміністративний арешт активів. Продаж майна, що перебуває у податковій заставі. Строки давності та їх застосування для визначення і стягнення податкового боргу. Відповідальність. Види відповідальності та умови притягнення до відповідальності. Штрафи. Види порушень та розмір штрафів. Пеня. Порядок нарахування та сплати пені.

Тема 3. Облік платників податків та податкових надходжень

Організація обліку платників податків в органах державної податкової служби. Порядок визначення податкового номера платника податків.

Порядок взяття на облік за основним місцем обліку платників податків - юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів. Документи, що подаються для взяття на облік платників податків, та порядок їх подання.

Порядок взяття на облік та реєстрації постійного представництва нерезидента – платника податку на прибуток в органах державної податкової служби. Взяття на облік за основним місцем обліку самозайнятих осіб.

Порядок взяття на облік за неосновним місцем обліку платників податків. Порядок обліку об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням. Порядок внесення змін до облікових даних платників податків.

Переведення платника податків на обслуговування з одного органу державної податкової служби до іншого (взяття на облік/зняття з обліку).

Порядок зняття з обліку платників податків в органах державної податкової служби.

Встановлення місцезнаходження (місця проживання) платників податків.

Особовий рахунок платника податку та порядок його ведення. Картка особового рахунку. Документи, на підставі яких проводяться записи про нарахування та фактичне надходження платежів.