Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Лекція № 8

Тема. Бази даних

План

1.Основні поняття.

2.СУБД Microsoft Access

3. Робота з таблицями бази даних

4.Запити.

5.Форми.

6.Звіти.

1. Основні поняття

Базою даних називають сукупність взаємопов'язаних даних деякої предметної галузі, які зберігаються у пам'яті комп'ютера й організовані таким чином, що їх можуть використовувати для розв'язування багатьох задач різні користувачі.

Для автоматичного опрацювання даних їх потрібно певним чином формалізувати. Формалізація даних відбувається на основі певної моделі даних. До основних моделей даних належать: ієрархічна, мережева і реляційна.

В ієрархічній моделі даних інформацію про об'єкти предметної галузі подають у вигляді дерева. Мережева модель даних допускає наявність складніших зв'язків між об'єктами, ніж ієрархічна.

Найбільше поширена реляційна модель даних (РМД), яку в 1970 р. запропонував англійський математик Кодд. У цій моделі база даних - набір взаємопов'язаних двовимірних таблиць або відношень (англійською relatioп означає «відношення»). Таблиця складається з рядків, які у термінології РМД називають записами (або кортежами). Кожен запис є сукупністю фіксованої кількості полів (атрибутів). Таблиця має заголовок (назву відношення) і стовпці, або поля таблиці, що також мають заголовки. Дані у кожному полі мають бути однотипними (текстові, числові і т. ін.). Можна вважати, що кожен запис таблиці зберігає дані про окремий об'єкт предметної галузі, а поля запису описують певні властивості кожного з об'єктів.

Основне обмеження РМД є таким: будь-яка таблиця не має містити однакових записів. Ця вимога очевидна: кожен об'єкт предметної галузі унікальний.

Для дотримання цього обмеження у РМД вводять поняття ключа.

Ключ – це поле таблиці або сукупність полів, в яких значення не повторюються і таким чином забезпечують унікальність кожного запису таблиці.

Ключ, що складається з одного поля називається простим, а з кількох полів – складеним.

2.Субд Microsoft Access

СУБД – називають сукупність програм і мовних засобів, за допомогою яких реалізується централізоване управління даними в базі, доступ до них і забезпечується взаємодією бази з прикладними програмами.

На сьогодні найбільш поширеною СУБД для сучасних комп'ютерів є реляційна СУБД ACCESS (доступ), що входить до комплекту програм MS Office. Інтерфейс програми стандартизований для вказаного комплекту, отже, для роботи з нею необхідні навички, отримані при вивченні інших програм MS Office (Word, Ехсеl). У СУБД ACCESS кожна база даних займає один файл, що мас розширення .MDB. У файлі містяться таблиці та інші об'єкти бази даних.

Створення нового файла бази даних

Для створення нового файла бази даних слід виконати такі дії:

  • запустити програму MS ACCESS;

  • із запропонованих способів початку роботи з програмою (Новая база данных,, Запуск мастера, открыть базу данных) вибрати опцію Новая база данных;

  • у вікні Создание базы данных ввести ім’я нового файлу, у полі Папка вибрати папку, в якій зберігатиметься файл, натиснути кнопку Создать.

Після створення нового файла на екран виводиться вікно бази даних. Це вікно має кілька закладок, що відповідають об’єктам бази даних (Таблицы, Запросы, Формы, Отчеты, Макросы, Модули).

Об'єкти бази даних подаються у вікні піктограмами з підписами. Як і інші об'єкти Windows, об'єкти бази даних зручно опрацьовувати за допомогою контекстного меню. Крім цього, на кожній закладці є власне меню і спеціальні кнопки управління об'єктами: Откpыть, або Просмотр (кнопку Запуск використовують залежно від особливостей об'єкта

Кнопка Конструктор призначена для відкриття об'єкта в режимі Конструктора, що дає змогу створювати і змінювати структуру об'єкта. Перехід між режимами конструктора і власне об'єкта можна здійснити в будь-який момент роботи з об'єктом, скориставшись кнопкою Вид на стандартній панелі інструментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]